Τα Μέθανα είναι μια χερσόνησος και πόλη στην ανατολική Πελοπόννησο. Βρίσκονται στον Αργοσαρωνικό κόλπο, απέναντι από την Αίγινα και κοντά στον Πόρο. Είναι γνωστά για τα ηφαιστειακά τους χαρακτηριστικά, καθώς και για τα ιαματικά τους λουτρά. Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι New York Times συμπεριέλαβαν τα Μέθανα στις προτάσεις τους για τους κορυφαίους προορισμούς του 2023.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων.

Τι να δείτε στα Μέθανα

– Το ηφαίστειο των Μεθάνων στην Καμένη Χώρα. Ένα μοναδικό αξιοθέατο που διατηρείται ενεργό, άσχετα αν η τελευταία του έκρηξη έγινε τον 3ο αιώνα π.Χ. Η διαδρομή προς τον κρατήρα, ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα, προσφέρει μια ωραία εμπειρία ανάβασης.

– Αξιόλογες Βυζαντινές Εκκλησσίες με θαυμάσιες τοιχογραφίες και παλιές μεταβυζαντινές Εκκλησίες που αποτελούν ιερά εκκλησιαστικά κειμήλια και γραφικά ξωκλήσια από τα πολύ παλιά χρόνια.

– Το κάστρο του Φαβιέρου. ‘Ενα διατηρητέο ιστορικό μνημείο σε υψόμετρο περίπου 80μ. στο λόφο του στενού των Μεθάνων.

Τι να κάνετε στα Μέθανα

Πεζοπορία σ’ ένα από τα 60χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια χαραγμένα στη λάβα, διασχίζοντας εναλλασσόμενα φυσικά τοπία και πευκοδάση. Τα πεντακάθαρα νερά, οι αμμώδεις παραλίες και οι βραχώδεις κολπίσκοι με τα κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειακά βότσαλα, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη. Ιαματικά λουτρά στη Λουτρόπολη, η οποία αντανακλά τη φήμη των ιαματικών, θειούχων γεωθερμικών πηγών των Μεθάνων, που κρατάει ήδη από το 1870, όταν οργανώθηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο. Περιηγήσεις με ηλεκτρικό ποδήλατο, σε μια ποικιλία από ενδιαφέρουσες διαδρομές και επίπεδα δυσκολίας.

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Που να κολυμπήσετε

Στην παραλία του Λιμνιώνα, με πεύκα, τιρκουάζ νερά και ψιλή άμμο. Στους Άγιους Ανάργυρους, μεγάλη και μερικώς οργανωμένη. Στον Άγιο Νικόλαο για ψαροντούφεκο. Στη Λουτρόπολη υπάρχει ο ΝΟΜ ΝΗΡΗΙΣ για ιστιοπλοΐα, ενώ η Ακτή Καρασταμάτη είναι ιδανική για χαλαρές στιγμές.

Πώς θα φτάσετε

Από την Αθήνα ή τον Πειραιά οδικώς σε 2,5 περίπου ώρες, αλλιώς από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν Ferry Boats της Κοινοπραξίας Ε/Γ – Ο/Γ Πλοίων Σαρωνικού, τα οποία παίρνουν και αυτοκίνητα. Το ταξίδι με ενδιάμεσο σταθμό την Αίγινα διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Που να φάτε

Argiris Grill House, τηλ.: 22980 92521, Kapilio, τηλ.: 22980 93093, Ostria Tavern τηλ.: 22980 92955.

* Πηγή: Διακοπές