Αισθάνεστε νεότεροι ή μεγαλύτεροι από την ηλικία σας; Μπορεί, πράγματι, να είστε 45 χρονών και να παίζετε με τα ανίψια και τα παιδιά σας μήλα και κρυφτό και να νιώθετε πάλι 12. Σε σχέση με τον νου μας, η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλος γερνάει με διαφορετικό ρυθμό από το υπόλοιπο σώμα μας.

Η υγεία του εγκεφάλου μας επηρεάζεται από τη συνολική υγεία του ατόμου, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά του. Αν αναρωτιέστε αν ο εγκέφαλός σας παραμένει νεότερος από την ηλικία σας, αναζητήστε αυτά τα απλά 3 σημάδια και βρείτε την απάντηση.

Νιώθετε νεότεροι απ’ ό,τι είστε

Η ηλικία που αισθάνεστε ότι βρίσκεστε ονομάζεται «υποκειμενική ηλικία» και διαφέρει από τη βιολογική σας ηλικία. Μια μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο Yonsei στη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την ηλικία τους εμφανίζουν και λιγότερα σημάδια φυσικής γήρανσης του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν. Χρειάζεται να διερευνηθεί περισσότερο γιατί συμβαίνει αυτό και πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από το αίσθημα της νεαρής ηλικίας.

Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός, ότι όσο πιο νέοι νιώθουμε τόσο πιο ενεργοί είμαστε σε δραστηριότητες και στη ζωή. Άλλωστε, η σωματική και η ψυχική υγεία είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτό που λέει η ψυχούλα σας και κάντε πράγματα που σας αρέσουν και σας ανανεώνουν.

Ο εγκέφαλος «αγαπά» τις ξένες γλώσσες 

Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι έχουν πιο εξειδικευμένες νευρικές συνδέσεις, επειδή η ικανότητα να μιλούν δύο γλώσσες οδηγεί τον εγκέφαλο να επιλέγει τις πληροφορίες που χρειάζεται πιο αποτελεσματικά, εξοικονομώντας ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο κερδίζει χρόνια.

Επιπλέον, οι δίγλωσσοι δεν χρησιμοποιούν πολλές μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, και έτσι προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη φθορά και από την άνοια. Μήπως να σκεφτείτε να ξεκινήσετε μια δεύτερη ή και μια τρίτη γλώσσα; Για φροντίστε να φρεσκάρετε τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά σας. Δεν θα κάνει μόνο τον εγκέφαλό σας νεότερο, αλλά θα σας γεμίσει, επίσης, με αυτοπεποίθηση ενώ θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες επικοινωνίας και ταξιδιών.

Ζείτε το τώρα και την κάθε στιγμή 

Οι πρακτικές της συνειδητότητας και ο διαλογισμός θα σας βοηθήσουν να επικεντρώνεστε στο τώρα και στη παρούσα στιγμή. Αυτό οδηγεί σε πιο γεμάτες μέρες και στο ενισχυμένο αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Κρατώντας μόνο τη φαιά ουσία, βελτιώνετε τη μνήμη του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με μια μελέτη από το UCLA και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Ταυτόχρονα, αν αφιερώνετε λίγα λεπτά στο διαλογισμό καθημερινά, θα καταφέρετε να μειώσετε το άγχος και το στρες, τα οποία βλάπτουν σοβαρά την ανοσολογική σας απόκριση. Ο διαλογισμός, επίσης, βοηθάει τα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους καλύτερα, καθώς διεγείρει τη δενδριτική διακλάδωση και την πλαστικότητα των συνάψεων.

Ακολουθώντας τις απλές αυτές συμβουλές, δεν θα ενισχύσετε μόνο τον εγκέφαλό σας, αλλά μακροπρόθεσμα θα ζείτε καλύτερα και πιο ευχάριστα κάθε μέρα. Φροντίστε τον εαυτό σας από μέσα προς τα έξω, ακολουθήστε τα μονοπάτια που σας αρέσουν και σας κάνουν καλό και ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί.

Πηγή: VITA