Από την μείωση του στρες μέχρι και την καλύτερη διάθεση, η συνειδητότητα, γνωστή και ως mindfulness, μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας ποικιλοτρόπως. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Bath και του Southampton αποκάλυψαν τώρα πώς αρκούν 10 λεπτά καθημερινής εξάσκησης για ενισχυμένη ευημερία, ανακούφιση από την κατάθλιψη και το στρες ενώ μας βοηθούν να βελτιώσουμε και τον τρόπο ζωής μας και να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Health Psychology και περιελάμβανε 1.247 ενήλικες από 91 χώρες, επισημαίνει ότι οι σύντομες καθημερινές συνεδρίες συνειδητότητας μπορεί να έχουν πολλά οφέλη.

Οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν πρότερη εμπειρία, κατανεμήθηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα που ακολούθησε μια ρουτίνα συνειδητότητας ενός μήνα εξασκώντας την μέσω εφαρμογής είτε στην ομάδα ελέγχου, στην οποία άκουγαν αποσπάσματα από μια ταινία. Οι καθημερινές συνεδρίες συνειδητότητας περιελάμβαναν ασκήσεις χαλάρωσης, ορισμό προθέσεων, σαρώσεις σώματος, εστίαση στην αναπνοή και αυτοστοχασμό.

Τι σας χαρίζουν δέκα λεπτά mindfulness;

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με την ψυχική τους υγεία πριν αλλά και μετά το τέλος της ρουτίνας συνειδητότητας και μεταξύ άλλων ανέφεραν:

– Μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 19,2% περισσότερο από την ομάδα ελέγχου.
– Ενίσχυση της ευημερίας κατά 6,9% περισσότερο.
– Μείωση του άγχους κατά 12,6% περισσότερο.
– Οι συμπεριφορές και οι συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία έγιναν κατά 7,1% πιο θετικές σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
– Οι συμπεριφορικές προθέσεις για την φροντίδα της υγείας αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Οι θετικές επιδράσεις της συνειδητότητας διήρκησαν σε μεγάλο βαθμό και μετά τις 30 μέρες. Σε follow up ερωτηματολόγια ένα μήνα αργότερα (ημέρα 61) η ομάδα ενσυνειδητότητας έδειξε συνεχείς βελτιώσεις στην ευημερία, τις στάσεις και τις συμπεριφορές αλλά και στην ποιότητα ύπνου.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμη και σύντομες, καθημερινές πρακτικές συνειδητότητας μπορούν να προσφέρουν οφέλη, αποτελώντας ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Masha Remskar, ειδική στην αλλαγή συμπεριφοράς, την ενσυνειδητότητα και την άσκηση από το Πανεπιστήμιο του Bath.

Στην πράξη

Όπως αναφέραμε δέκα λεπτά είναι αρκετά και οι τρόποι για να εξασκήσετε την συνειδητότητα πολλοί. Μερικοί που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα, περιλαμβάνουν:

– Δέκα βαθιές αναπνοές: Δοκιμάστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με δέκα βαθιές ανάσες για να συγκεντρωθείτε σε όλα όσα έχετε να κάνετε. Συγκεντρωθείτε στην εισπνοή και στην εκπνοή σας για δέκα βαθιές ανάσες.
– Κάντε μια λίστα με προθέσεις: Καθορίζοντας την πρόθεσή σας πίσω και από τις πιο απλές ενέργειές σας, μπορείτε να εστιάσετε με μεγαλύτερη ευκολία στην εκάστοτε δραστηριότητα.
– Στραφείτε στην φύση: Αφιερώστε μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα σας για να απολαύσετε το φυσικό τοπίο. Είτε είναι η θάλασσα είτε το πάρκο της γειτονιάς σας, η επαφή με την φύση ενισχύει την καλή διάθεση, την ψυχική ανθεκτικότητα και μας βοηθά να μένουμε παρόντες στο τώρα.

* Πηγή: Vita