Από την επιλογή του βραδινού γεύματός σας μέχρι το τι παρακολουθείτε στην τηλεόραση (ναι, καλά διαβάσατε!), υπάρχουν ατελείωτοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν επιζήμια, φλεγμονώδη επίδραση στο δέρμα. Παρακάτω, η κορυφαία skin expert, Dr. Barbara Sturm, μοιράζεται τους 4 καλύτερους τρόπους, όπως τους αποκάλυψε στο Net-a-porter, για να αποφύγετε τη φλεγμονή κι έτσι να αποκτήσετε το πολυπόθητο υγιές και λαμπερό δέρμα των ονείρων σας.

Το mindset παίζει μεγάλο ρόλο

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα συναισθήματά μας μπορούν να μας δημιουργήσουν στρες, με αποτέλεσμα το σώμα να απελευθερώνει κορτιζόλη, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Η κορτιζόλη, όμως, με τη σειρά της δημιουργεί φλεγμονή, εξηγεί η αγαπημένη skin expert των stars. Αν παρακολουθήσετε κάτι στην τηλεόραση που σάς προκαλεί άγχος, θα αποκτήσετε εκ νέου μια φλεγμονώδη απόκριση. Από την άλλη, αν βρίσκεστε στη φύση ή παρατηρείτε κάτι ενδιαφέρον και όμορφο σε ένα μουσείο, τότε μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να «αποσυνδέεστε» από τις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οποιοδήποτε δυσάρεστο νέο μπορεί να επηρεάσει τελικά την επιδερμίδα σας. «Αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει το κόκκινο φως LED, καθώς είναι καλό τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για την ανάπλαση κι επανόρθωση του δέρματος» εξηγεί η Dr. Barbara Sturm.

Μην το παρακάνετε με τις θεραπείες ομορφιάς

«Βλέπω γυναίκες που έχουν προκαλέσει τεράστιο τραύμα (από υπερβολικό peeling ή microneedling, για παράδειγμα) στο δέρμα τους, όπως ερυθρότητα και ξεφλούδισμα, και δεν τους νοιάζει καν. Θα πρέπει να φροντίζετε και να μην καταστρέφετε τα υγιή κύτταρα της επιδερμίδας σας, και το ίδιο λέω και στους ασθενείς μου εδώ και 20 χρόνια» τονίζει η Dr Barbara Sturm, ενώ ταυτόχρονα συμβουλεύει να μη χρησιμοποιείτε «επιθετικά» οξέα ή ρετινόλη. Σύμφωνα με την ίδια, μια ήπια, θεραπευτική προσέγγιση είναι αυτό που χρειάζεστε, για να αποκτήσετε υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε, αλλά και πότε για το δέρμα σας

«Μπορεί να ακολουθείτε μια καθαρή, vegan διατροφή, αλλά αν φάτε μια σαλάτα στις 20:00, για παράδειγμα, τότε δε θα γίνει σωστή πέψη και θα δημιουργηθεί ένα όξινο περιβάλλον το οποίο πυροδοτεί τη φλεγμονή. Έτσι, ενώ πιστεύετε ότι τρώτε υγιεινά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο» αποκαλύπτει η Dr. Barbara Sturm. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφύγετε να τρώτε οτιδήποτε ωμό το βράδυ, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να το χωνέψει. Η διαλειμματική νηστεία είναι επίσης καλή, σύμφωνα με την αισθητικό. «Έχουμε την τάση να νηστεύουμε τα πρωινά, αλλά γιατί να μη σκεφτούμε να παραλείψουμε το δείπνο μερικές φορές;» προτείνει η ίδια.

«Γνωρίζουμε ήδη τα περισσότερα από τα προφανή φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως είναι τα επεξεργασμένα ή τα τηγανητά, το αλκοόλ, η ζάχαρη και το αλάτι, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά υπέροχα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, τα κεράσια, τα blueberries, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι σπόροι καιοι  ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και οι ντομάτες» αναφέρει η Dr. Barbara Sturm. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε γλουταθειόνη (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό), όπως τα σπαράγγια, οι πιπεριές, τα καρότα, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το κολοκυθάκι και το σπανάκι, καθώς και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι εξαιρετικά.

Η διάσημη αισθητικός, μάλιστα, δε δίστασε να αποκαλύψει και τη star τροφή της, τον άγριο μαϊντανό, ο οποίος είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, επουλωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Καλή Vs. κακή θερμότητα

«Ενώ η τεχνητή θερμότητα στο σπίτι σας, καθώς και η θερμότητα από τον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η θερμότητα με τη μορφή σάουνας μπορεί να έχει υπέροχα αποτελέσματα στο σώμα και ειδικότερα στο δέρμα. Η χρήση της σάουνας έχει τεράστια οφέλη για την επιδερμίδα, καθώς φέρνει επιπλέον οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην επιφάνειά της» αποκαλύπτει η Dr. Barbara Sturm. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα αναζωογονούνται και αυτό φαίνεται στην επιδερμίδα. Απλώς φροντίστε να εφαρμόσετε έναν ορό υαλουρονικού οξέος και μια ενυδατική κρέμα μόλις βγείτε από τη σάουνα, για να «κλειδώσετε» την υγρασία και να αποφύγετε την αφυδάτωση.

* Πηγή: Vita