Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μία συνάντηση που είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα την προετοιμασία της συνάντησης των Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα λάβει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο.

Μία συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, ο οποίος – υπενθυμίζεται – ακόμα δεν έχει μπει στα δύσκολα θέματα.

Γεραπετρίτης και Φιντάν την Πέμπτη έδωσαν ραντεβού στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είχαν αναλυτική συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Ο Γεραπετρίτης επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ.

Και σε αυτό υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ήρεμα νερά και αποφυγή εντάσεων

Στο κεφάλαιο ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον Χακάν Φιντάν το σύνολο των ζητημάτων που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση του καλού κλίματος και των ήρεμων νερών κάτι που προϋποθέτει την αποφυγή των εντάσεων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος στην ατζέντα των δύο ΥΠΕΞ ήταν και το Κυπριακό, με τον Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει για μία ακόμα φορά την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μετά τη διμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας ο Χακάν Φιντάν θα παραβρεθεί στο γεύμα της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, μεταξύ των οποίων όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα η Κομισιόν είναι και το Κυπριακό.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Την είδηση της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν αναπαράγουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, παράλληλα με τις άλλες επαφές του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, στη θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Όσον αφορά τη συμμετοχή Φιντάν στο γεύμα των ΥΠΕΞ της ΕΕ, σημειώνουν ότι θα γίνει αναφορά στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, στο ζήτημα των θεωρήσεων (visa) αλλά και στην πρόθεση του Φιντάν να μεταφέρει στην ΕΕ τη σαφή θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό.