Στεγαστική κρίση: «Ματώνουν» για ένα κεραμίδι οι εκπαιδευτικοί – Το ποτήρι ξεχειλίζει και «η Πολιτεία κωφεύει»
Νεοδιόριστοι κι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί «πονοκεφαλιάζουν» για την εύρεση στέγης και η κυβέρνηση... σφυρίζει αδιάφορα. Κινητοποιήσεις προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ από τον Σεπτέμβριο.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο, την περίοδο των διορισμών και μεταθέσεων, σε σχέση με την εύρεση στέγης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Το οξυμένο -και φέτος- πρόβλημα αναδείχθηκε από την ανάρτηση ενός δασκάλου στη Ρόδο που είναι αναγκασμένος να κοιμάται στο αυτοκίνητό του επειδή δεν βρίσκει σπίτι σε λογική τιμή.
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο
Η κατάσταση είναι ντροπιαστική και δραματική ταυτόχρονα ειδικά για τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους, σε τουριστικές περιοχές. Αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης με την κυβέρνηση να γνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν δείχνει να… ιδρώνει το αυτί της.
Βλέποντας και κάνοντας
«Είναι δεδομένο ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης (…). Δίδονται σχετικά βοηθήματα και σε δημοσίους υπαλλήλους με βάση και των αριθμών των παιδιών. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνεργασίας με δήμους όπου δίδεται στέγη σε νεοδιόριστους, είτε υγειονομικούς είτε δασκάλους», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Για την περίπτωση του δασκάλου από τη Ρόδο αρκέστηκε να πει πως «είναι μία περίπτωση που σίγουρα δημιουργεί πολύ άσχημη εντύπωση, άσχημη εικόνα και νομίζω, ότι πρέπει να δοθεί μία λύση (…)» αναγνωρίζοντας πως μπορεί να υπάρχουν και «άλλες περιπτώσεις».
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε πως «συνεχώς λαμβάνουμε πρωτοβουλίες (…)» και δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά -όπως σχεδόν έκανε σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη- να ισχυριστεί πως το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης «δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».
Ένα «τεράστιο πρόβλημα»
Θέση στο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών πήρε ο Δημήτρης Μπράτης, προεδρεύων της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και π. πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Με περίπου 60.000 νεοδιόριστους και αναπληρωτές να ξεσπιτώνονται κάθε χρόνο αναζητώντας μακριά από το σπίτι τους για ένα «κεραμίδι», στα νησιά «το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ» αναφέρει.
«Οι τοπικοί άρχοντες -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- σφυρίζουν αδιάφορα και στο όνομα της ελεύθερης αγοράς δεν κάνουν καμία παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος (…)» σημειώνει και υπογραμμίζει πως «είναι αδιανόητο όταν κάποιος (σ.σ. εκπαιδευτικός) καταφέρει και βρει τελικά σπίτι, να του ζητούνται αστρονομικά ποσά της τάξης των 500 ευρώ, στο όνομα πάλι της ελεύθερης αγοράς (…)» ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 60% του μισθού που λαμβάνει.
Ο συνδικαλιστής στρέφει τα πυρά του και κατά της Πολιτείας που «κωφεύει» απέναντι σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα. «Ούτε καν αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, αφού οι άλλες κατηγορίες συμβασιούχων στο Δημόσιο (Δήμοι, Νοσοκομεία κλπ) συνήθως προσλαμβάνονται στον τόπο μόνιμης διαμονής τους και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στον ίδιο βαθμό».
«Λύσεις υπάρχουν»
Λύσεις φυσικά υπάρχουν, σημειώνει θέτοντας προ των ευθυνών τους κυβέρνηση και τοπικούς άρχοντες.
«Όπως έχουν προβλέψει και υπάρχουν σπίτια για τους στρατιωτικούς θα μπορούσε αυτό να επεκταθεί και για τους εκπαιδευτικούς,γιατρούς κι άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών. Μέχρι να γίνει αυτό θα μπορούσε για κάποιες δύσκολες περιοχές να δοθεί ένα στοιχειώδες, έστω, επίδομα ενοικίου που να καλύπτει μέρος της δαπάνης.Θα μπορούσαν επίσης οι δήμαρχοι έγκαιρα να ψάξουν και να βρουν στην περιοχή τους φθηνότερα σπίτια για τους υπαλλήλους» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Δημήτρης Μπράτης κάνει γνωστό μάλιστα οως η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, να αναδείξει το οξύτατο αυτό θέμα, μέσα στον Σεπτέμβριο με διοργάνωση κινητοποιήσεων, συναντήσεων κλπ, στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο.
«Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνείται να δει το πρόβλημα. Πρέπει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να το αντιμετωπίσει», αναφέρει.
Η ΕΛΜΕ Κυκλάδων
Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων με σχετική της επιστολή προς τους δήμους όλων των νησιών των Κυκλάδων απαιτεί να μεριμνήσουν για την στέγαση των εκπαιδευτικών.
«Όπως θα γνωρίζετε πλέον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των αυξημένων ενοικίων και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωσης στο νησιά των Κυκλάδων, καθιστούν όλο και περισσότερο τη ζωή, το έργο και τη διαβίωση τους όλο και πιο δύσκολη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις