Μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του ετοιμάζονται για την ΔΕΘ, για τις καθιερωμένες υποσχέσεις της οποίας οι πολίτες έμαθαν πια να κρατούν μικρό «καλάθι».

Η πολιτική αντιπαράθεση «φουντώνει» μέρα με την ημέρα, καθώς νέα ζητήματα – προβλήματα μπαίνουν στην ατζέντα της επικαιρότητας και, κυρίως, της καθημερινότητας των Ελλήνων που νιώθουν να βάλλονται από παντού.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπιστώνει βελτίωση στον τομέα της ακρίβειας, η οποία συνεχίζει να κατατρώει το εισόδημα των πολιτών, η κυβέρνηση συνεχίζει με επιδοματικά μπαλώματα, τύπου «καλάθι του μαθητή», και εξαγγελίες για ασήμαντες μειώσεις διοδίων κατόπιν εορτής – μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, δηλαδή – να «χρυσώνει το χάπι» της οικονομικής ανέχειας, της ανεργίας, της πανάκριβης στέγης και των ανύπαρκτων δομών στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Το υπό κατάρρευση ΕΣΥ, η ανεπαρκής αντίδραση της κυβέρνησης στη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Αττική, ξεκινώντας από τον Βαρνάβα και καταλήγοντας στο… Χαλάνδρι, συνθέτουν ένα ασφυκτικό για το Μαξίμου σκηνικό, που αναζητεί διεξόδους μοιράζοντας υποσχέσεις και «ψίχουλα», ενώ παράλληλα αυξάνει τις τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα (σ.σ. για να τα βρίσκουμε πιο εύκολα και να μην εξάγονται στην αλλοδαπή, όπως λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης), διαλύει σε καθημερινή βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και, ταυτόχρονα, με το ένα χέρι διορίζει εκπαιδευτικούς και με το άλλο συγχωνεύει τμήματα στα σχολεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγχαρητήρια στον Π. Μαρινάκη και την κυβέρνηση

Το πρωτοφανές περιστατικό εκπαιδευτικού στη Ρόδο να κοιμάται στο αυτοκίνητο – γιατί πώς να διαθέσει 500 και 600 ευρώ που ζητούν για ενοίκια στα νησιά, και εν γένει στη χώρα πλέον, ένας δάσκαλος με μισθό 800 ευρώ – αλλά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το νέο σχολικό έτος, σχολίασε δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη» πως δεν μπορεί να υπηρετήσει την αξία της εκπαίδευσης για όλους.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον εκπαιδευτικό στη Ρόδο, τους μισθούς και την στεγαστική κρίση, η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως του αξίζουν «συγχαρητήρια».

«Αντί απάντησης, λοιπόν, ο κ. Μαρινάκης είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει… πολύ σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής, όπως αυτό της αύξησης του επιδόματος στέγασης των φοιτητών! Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να πείσει για την επαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του νέου σχολικού έτους, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες από φορείς εκπαιδευτικών και γονιών από όλη τη χώρα που αφορούν συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και μονάδων, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για άσκηση πιέσεων σε γονείς για να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο της γειτονιάς».

«Φουλ» επίθεση από το ΠΑΣΟΚ στον Μητσοτάκη

Σχολεία, ακρίβεια, ΕΣΥ, αυτοδιοίκηση και λειψυδρία είναι τα «καυτά» θέματα, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι αδιαφορεί και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα αντί να τα μειώνει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, τόνισε από την Βέροια πως η Ευρώπη έδωσε τη δυνατότητα «να έχουμε πρόσβαση σε φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας και ένα συνεκτικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης».

«Παρ’ όλα αυτά», υπογράμμισε, όμως, «δεν έγινε καμία συζήτηση, αλλά όλα ήταν αποτέλεσμα κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Ενώ θα έπρεπε να ανοίξει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, την Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, και σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, με ευρύτερες συναινέσεις να υλοποιηθούν έργα που θεωρούνται ζωτικής προτεραιότητας. Δεν έγινε και δείχνει πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τον θεσμό. Ήταν μία επιλογή περιφρόνησης όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Silver alert: Οι μαθητευόμενοι μάγοι της εκπαίδευσης εξαφανίζουν τμήματα

Παράλληλα, για «πρωτοφανή εκστρατεία τεχνητής μείωσης των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «με συνεχείς εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας ‘εντέλλονται’ οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για τα εγκεκριμένα τμήματα, να αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, να αγνοήσουν ακόμη και τις ρυθμίσεις του νόμου για την κατανομή των μαθητών με ειδικές ανάγκες».

«Κανείς από τους ‘υπεύθυνους’ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει στη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και η αναγκαστική μετακίνηση – σε κάποιες περιπτώσεις – σε άλλα σχολεία», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζοντας πως «μοναδική τους προτεραιότητα είναι, ως άλλοι Μάικ Λαμάρ της εκπαίδευσης, να καταργήσουν τμήματα προκειμένου να ‘χωρέσουν’ τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, στον περιορισμένο αριθμό των πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών. Οι 10.000 μόνιμοι διορισμοί τροφοδοτήθηκαν από αυτές τις πιστώσεις», εξηγεί ο αρμόδιος υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης.

Ακάθεκτη η κυβέρνηση συνεχίζει με τα «αποτυχημένα καλάθια»

Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη, αφού τονίζει πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει «τις διακοπές του από την ελληνική πραγματικότητα, όπου η ακρίβεια καλπάζει μαστίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά», αφού βλέπει τις τιμές να πέφτουν, «την ώρα που η Eurostat τον διαψεύδει για τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό στη χώρα μας να είναι μισή μονάδα μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογραμμίζει πως ο Αύγουστος για την κυβέρνηση «φεύγει με ένα κρεσέντο παραπλάνησης των καταναλωτών και επικοινωνιακής διαχείρισης της μάστιγας της ακρίβειας».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, «πιστή στην αποτυχημένη επιδοματική τακτική των ‘καλαθιών’, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ντράπηκε να συνεχίσει το ‘καλάθι των σχολικών ειδών‘ για τους μαθητές».

Μάλιστα, αφού υπενθυμίζει στον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, «το άδοξο τέλος που είχαν τα ‘καλάθια’ των προκατόχων του», παραθέτει μία καταλυτική της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας: «Είναι τόση η επιτυχία του από τα πρώτα στοιχεία, που οι Έλληνες γονείς με βασικό μισθό €830 πληρώνουν 46% ακριβότερα τα ίδια σχολικά είδη, από τους Γάλλους γονείς που έχουν βασικό μισθό €1.767!».

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στην κυβέρνηση, επιπλέον, και για τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη λειψυδρία, κάνοντας λόγο για «6+1 μέτρα, όπως 1000 +1 νύχτες», δηλαδή «μια ωραία ιστορία για το νου, αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα». Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, η Χαριλάου Τρικούπη κατέθεσε την Πέμπτη και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό.

ΚΚΕ: Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στην Παιδεία

«Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες ασφυκτιούν λόγω της ακρίβειας και αναγκάζονται να αποφασίσουν ποιες δραστηριότητες θα κόψουν τα παιδιά τους, την ώρα που όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και συνολικά ο εκπαιδευτικός κόσμος διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις απαράδεκτες κι αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις χιλιάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ εκπαιδευτικοί παραμένουν άστεγοι και κοιμούνται ακόμη και σε ‘σκηνές, την ώρα που η κατάσταση στις σχολικές υποδομές βρίσκεται στο απροχώρητο, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μιλάνε για ‘κινητά στην τσάντα’ και για την κοροϊδία των ολιγόλεπτων ψηφιακών φροντιστηρίων που χρηματοδοτήθηκαν αδρά προκειμένου να υποβαθμιστεί η αναγκαία προσωπική στήριξη, μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι μαθήτριες και οι μαθητές», τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ, στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών για την Παιδεία.

Όπως σημειώνει, εξάλλου, ο Περισσός, «ό,τι και να λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο κι αν προσπαθεί να προσδώσει σύγχρονο στίγμα στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί, ο εκπαιδευτικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο».