Ένας Πολάκης δεν φέρνει εκλογές. Ή μάλλον φέρνει; Η Πολιτική Γραμματεία προ ημερών και η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη – με την ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη- ανέδειξε τις εύθραυστες ισορροπίες στο κόμμα και έγινε ένα μπρα ντε φερ επίδειξης δυνάμεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιξε συνάμα το δρόμο για νέες εσωκομματικές εκλογές, αφού η πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας (από τον πρόσφατα διαγραφέντα από την ΚΟ Πολάκη) ξύπνησε τα αντανακλαστικά της μέχρι τώρα λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (“87”) και έδωσε έναν αέρα να κινηθεί πιο επιθετικά.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι εντάσεις και οι διαφωνίες στο κόμμα μεταξύ των “87” και της προεδρικής φρουράς ‘μεναν σε κείμενα διαμαρτυρίας (και μέσω διαρροών) και όχι στις πράξεις. Στο ντόμινο των εξελίξεων συνέβαλε φυσικά και ο ίδιος ο πρόεδρος αφού οι αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή έβαλε βόμβα.

Ενα πενθήμερο σκληρού ροκ

Μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν όλα τα δεδομένα στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε περαιτέρω (σ.σ. μετά τη διαγραφή Πολάκη) και αριθμεί πλέον 34 βουλευτές μετά την απόφαση Κασσελάκη να θέσει «για λόγους διαφάνειας» εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Αθηνά Λινού, η οποία, αν και της ζητήθηκε να παραδώσει την έδρα στο κόμμα, αρνείται να το πράξει, καθώς αποδίδει τη διαγραφή της σε επιλογή του προέδρου μεταξύ της ιδίας και του Παύλου Πολάκη.

Επίσης, η πρόταση του κ. Κασσελάκη, που είχε ως κύρια αλλαγή -μεταξύ άλλων τροποποιήσεων- την τοποθέτηση του κ. Παππά στη θέση του επικεφαλής της ΚΟ αντί του κ. Φάμελλου, πέρασε με βραχεία κεφαλή. Άμεση ήταν η αντίδραση των «87», που διεμήνυσαν πως ο κ. Κασσελάκης είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ» του κόμματος.

Μιλάνε Πολάκης – Κασσελάκης;

Με τα σημερινά δεδομένα, η έκτη και η έβδομη ημέρα του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν τις νέες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κύματος στελεχών και βουλευτών που τάσσονται υπέρ εκλογών και ως εκ τούτου της προσφυγής της ηγεσίας στη βάση. Οι “87” θα αποσαφηνίσουν τις επόμενες ενέργειές τους καθώς δηλώνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι, πλέον, πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία.

Η πρόθεση του Παύλου Πολάκη να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 6-7 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων, με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να ρίχνει λάδι στο σκηνικό της ρηξης.

Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού που είχε ανοιχτό πόλεμο ο Παύλος Πολάκης ίσως ρίξει την ένταση με τον κρητικό βουλευτή και δεν κινηθεί κατά του κ. Κασσελάκη στην επικείμενη ΚΕ. Ο κ. Πολάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και αν τελικά θα καταθέσει πρόταση μομφής ( ή και θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη από τους 87)

Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς σαν φωτογράφισε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Κασσελάκη και του Πολάκη. Κληθείς να απαντήσει (Realfm) εάν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Παύλο Πολάκη υπογράμμισε: «Υπάρχει επικοινωνία όλων με όλους. Ποτέ δεν κλείνουν οι πόρτες του διαλόγου. Ποτέ δεν κλείνουν οι πόρτες της συνεννόησης».

Οι φωνές για νέες εκλογές

Αν και από το προεδρικό περιβάλλον επιμένουν ότι όσοι τον αμφισβητούν, να καταθέσουν επίσημα στα Όργανα του κόμματος μομφή, η προσφυγή του Κασσελάκη στη βάση είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ακόμα και από την Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι ίσως δεν μπορούν να αποφευχθούν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ (εκπρόσωπος τύπου Βούλα Κεχαγιά).

Για πρώτη φορά, η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε δημόσια για εκλογές. Το βράδυ της Τετάρτης έκανε το πρώτο βήμα για νέα εκλογική αναμέτρηση. Θεωρείται μία κίνηση εύλογη δεδομένου της πίεσης που δε΄χονται οι «87» καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί διαρκώς να να ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, όμως δεν είχε θέσει θέμα ηγεσίας. «Η εκλογή από τη βάση θα είναι μια λυτρωτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε με νόημα χθες το βράδυ η Όλγα Γεροβασίλη προειδοποιώντας ότι υπάρχει αγωνία για να μην φτάσει το κόμμα ξανά στο 3%. «Ανοιχτά και δημοκρατικά θα λυθούν όλα, με αποφάσεις σεβαστές από όλους για να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει την καθοδική του πορεία», συνέχισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατηγορώντας, παράλληλα, τον Στέφανο Κασσελάκη ότι ο ίδιος είναι που προχωρά στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών.

Προσφυγή σε κάλπες ζήτησε και ο ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, υπογραμμίζοντας ότι «οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση». «Αυτό που επείγει δεν είναι να βγούμε κάποιοι και να πούμε «κύριε, κύριε, είμαι κι εγώ εδώ». Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση», είπε ο κ. Φαραντούρης.

«Έχουμε μία νέα κρίση, η οποία δημιουργήθηκε από την αμφισβήτηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον πρόεδρο του κόμματος και μία αμφισβήτηση η οποία δεν στηρίχθηκε σε καμία δικαιολογία» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την αντικατάστασή του στη θέση του προέδρου της ΚΟ, ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση με χαρακτηριστικά εσωστρέφειας. «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής μας και σε επίπεδο ηγεσίας. Δηλαδή εγώ βάζω ζήτημα για την πολιτική της ηγεσίας μας. Το έχω βάλει ήδη στα όργανα για να είμαι συνεπής. Ποτέ δεν άρχισα να λέω από δω και από κει τη γνώμη μου στα κανάλια, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να έχουμε αυτή τη σωρεία, θα έλεγα εγώ, των λαθεμένων επιλογών.(…) Θα πρέπει το σύνολο του κόμματος μας, δηλαδή τα όργανα μας, τα στελέχη μας, η βάση του κόμματος να συζητήσουμε για την διόρθωση αυτού του πολιτικού λάθους δεν μπορούμε να έχουμε τόσα πολιτικά λάθη και δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε εμείς για αποσύνθεση και διάλυση. Και σε αυτό εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη που αναλογεί. Μίλησα δημόσια γιατί οφείλω να είμαι πιστός στις αποφάσεις του Συνεδρίου και σε αυτό το οποίο έχω ταχθεί και νομίζω ότι και ο Πρόεδρος πρέπει να λάβει την ευθύνη του» συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

Ο νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ( RealFM) εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του κόμματος και εκτίμησε ότι θα επικρατήσει η σωφροσύνη και θα καταστεί εφικτό να πέσουν οι τόνοι. «Είναι προφανές ότι (σ.σ ο Στέφανος Κασσελάκης) έχει προκληθεί, όμως όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχει το κοινό έδαφος των συλλογικών μας αποφάσεων και πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε για το πως αυτές οι συλλογικές αποφάσεις θα βρουν χώρο στη δημοσιότητα. Και ας σταματήσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί και ελπίζει και έχει ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ επάνω να τον ταλαιπωρούμε. Εκεί πρέπει να δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο κι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό».