«Φωτιά» στα Βαλκάνια απειλεί να βάλει η σημερινή κλήρωση του ανανεωμένου Champions League.

Στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η διαδικασία στο Μονακό με την ηγεσία της UEFA να σταυρώνει τα δάκτυλα της ώστε να αποφευχθεί το ζευγάρωμα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα που θα γυρίσει τον χρόνο 33 χρόνια πίσω, στην αιματοβαμμένη περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ιστορία θεωρεί πως τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο στάδιο Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ, στη διάρκεια του αγώνα της Ντιναμό με τον Ερυθρό Αστέρα, στις 13 Μαΐου 1990, άναψαν ουσιαστικά τη θρυαλλίδα για τα όσα τραγικά ακολούθησαν στην άλλοτε ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Η αναμέτρηση διεξήχθη μερικές εβδομάδες μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην περιοχή της Κροατίας, για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια. Τα κόμματα που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας είχαν κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία αυξάνοντας την ένταση με το Βελιγράδι.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει πολλές ώρες πριν το παιχνίδι, ανάμεσα στους φανατικούς της Ντιναμό (Bad Blue Boys) και του Ερυθρού Αστέρα (Delije) οι οποίοι τραγουδούσαν «Το Ζάγκρεμπ είναι Κροατία». Όταν οι Bad Blue Boys εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο ο αστυνομικός Ρεφίκ Αχμέτοβιτς επιτέθηκε σε έναν απ΄αυτούς με αποτέλεσμα να σπεύσει προς βοήθειά του ο αρχηγός της Ντιναμό Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, με τον φωτογραφικό φακό να τον καταγράφει να κλωτσά τον αστυνομικό.

Η εικόνα θεωρήθηκε σημείο αναφοράς της αντίστασης του κροατικού λαού απέναντι στο Βελιγράδι.

Τα επεισόδια αποτέλεσαν την απαρχή της διάλυσης του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Στο τέλος της σεζόν 1990/91 όταν η Κροατία και η Σλοβενία ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους δημιούργησαν τα δικά τους πρωταθλήματα. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Ντιναμό έπαιξε για τελευταία φορά με τον μεγάλο της εχθρό, τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο… ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η επιστροφή στο παρελθόν εξαρτάται από την Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στη σημερινή κλήρωση και θα αναδείξει ουσιαστικά τα ζευγάρια.

Οι δύο ομάδες έχουν συμπεριληφθεί στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Σύμφωνα ωστόσο με τα νέα ισχύοντα, οι αντίπαλοί τους θα προέρχονται και από τα τέσσερα γκρουπ, δύο από το καθένα, και επομένως μπορούν κάλλιστα να κληρωθούν ο Ερυθρός Αστέρας με την Ντιναμό.

Τα σενάρια συνομωσίας ήδη άρχισαν να εξυφαίνονται, υποστηρίζοντας πως η UEFA θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε οι δύο μεγάλοι εχθροί του παρελθόντος να μην βρεθούν ξανά στον ίδιο αγωνιστικό χώρο μετά τα δραματικά γεγονότα του 1990/91.