Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τι σκεφτόταν ο πιλότος που είχε πάρει μαγικά μανιτάρια και ήθελε να ρίξει το αεροπλάνο με 83 επιβάτες

ΗΠΑ: Τι σκεφτόταν ο πιλότος που είχε πάρει μαγικά μανιτάρια και ήθελε να ρίξει το αεροπλάνο με 83 επιβάτες

Ο πιλότος έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα μετά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή τον Δεκέμβριο του 2023, μέχρι που μίλησε για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ Lie to Fly τον Αύγουστο του 2024.

Ένας πιλότος εκτός υπηρεσίας που «προσπάθησε να συντρίψει ένα αεροπλάνο» με 83 επιβαίνοντες αφού πήρε μαγικά μανιτάρια αποκάλυψε τι περνούσε από το μυαλό του όταν προσπάθησε να ρίξει την πτήση της Alaska Airlines.

Ο Τζόζεφ Ντέιβιντ Έμερσον προσπάθησε τον Οκτώβριο του 2023 να τραβήξει τις χειρολαβές απενεργοποίησης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η άμεση παρέμβαση των μελών του πληρώματος το απέτρεψε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν «απόλυτα πεπεισμένος» ότι αυτό που βίωνε ενώ καθόταν στο αεροπλάνο ήταν όνειρο και ότι το τράβηγμα ενός κόκκινου μοχλού απενεργοποίησης του κινητήρα ήταν το μόνο πράγμα που θα τον ξυπνούσε.

Αλλά αφού ανέκτησε την επαφή του με την πραγματικότητα, σύντομα συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο περισσότερο για έναν ζωντανό εφιάλτη, σύμφωνα με πληροφορίες από το people.

Πώς ο πιλότος προσπάθησε να συντρίψει το αεροπλάνο

Ο 44χρονος πιλότος ήταν εκτός υπηρεσίας και καθόταν πίσω από τον κυβερνήτη και τον πρώτο αξιωματικό στην πτήση 2059 της Alaska Airlines στις 22 Οκτωβρίου 2023, όταν στον ουρανό εκτυλίχθηκε το χάος.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το Έβερετ της Ουάσιγκτον στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, ο Έμερσον ισχυρίζεται ότι εξακολουθούσε να βιώνει τις επιδράσεις των ψυχεδελικών μανιταριών που είχε πάρει  νωρίτερα με φίλους του.

Πρόκειται για ναρκωτικά κατηγορίας Α, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις αισθήσεις, μεταβάλλουν τη διαδικασία σκέψης του χρήστη, διαστρεβλώνουν την αίσθηση του χρόνου και επηρεάζουν τα συναισθήματά του, καθώς προκαλούν και παραισθήσεις.

O Έμερσον μίλησε για το χάος που εκτυλίχθηκε στο πιλοτήριο πέρυσι. Πηγή φωτό: ABC NEWS

Ο Έμερσον εξήγησε ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία στο δρόμο προς το αεροδρόμιο και είχε αρχίσει να φοβάται ότι δεν θα τα κατάφερνε ποτέ να επιστρέψει στο σπίτι του.

Και όταν δέθηκε στο κάθισμα  μέσα στο πιλοτήριο, αυτή η αίσθηση αδιαθεσίας επιδεινώθηκε.

Τι σκεφτόταν

Συζητώντας τις σκέψεις του εκείνη τη στιγμή, ο πιλότος δήλωσε στο ABC News: «Υπήρχε ένα αίσθημα παγίδευσης, όπως «Είμαι παγιδευμένος σε αυτό το αεροπλάνο και τώρα δεν θα γυρίσω ποτέ σπίτι»».

Ο Έμερσον ισχυρίζεται ότι ο πανικός του συνέχισε να εντείνεται καθώς το αεροπλάνο πετούσε στον ουρανό, θυμάται ότι λειτουργούσε με την πεποίθηση ότι «στην πραγματικότητα δεν επέστρεφε σπίτι του» και προσθέτει: «Πείστηκα πλήρως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αληθινό».

Εν μέσω της υστερίας που του προκαλούσαν τα ναρκωτικά, κατάφερε να στείλει μήνυμα σε έναν φίλο του, ο οποίος του έδωσε οδηγίες να κάνει ασκήσεις αναπνοής.

Όταν όμως ο πατέρας δύο παιδιών έλαβε αυτή την απάντηση από τον φίλο του και το μήνυμα ηχούσε στα ακουστικά του, αποδείχθηκε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και παγίωσε τις σκέψεις του ότι ήταν παγιδευμένος σε ένα όνειρο.

Ο Έμερσον είπε ότι «πέταξε τα ακουστικά του» από απόλυτο φόβο και απογοήτευση, αν και οι άλλοι δύο πιλότοι δεν κουνήθηκαν σχεδόν καθόλου.

Ο πρώην πιλότος παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν δήλωσε αθώος και για τις 84 κατηγορίες και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Πηγή φωτό: ABC NEWS

«Και τότε, καθώς οι πιλότοι δεν αντέδρασαν στην εντελώς ανώμαλη συμπεριφορά μου με τρόπο που πίστευα ότι θα ήταν σύμφωνος με την πραγματικότητα, τότε ήταν που σκέφτηκα ότι αυτό δεν είναι πραγματικό», είπε.

«Πρέπει να ξυπνήσω»

Αυτό που έκανε στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα έθεσε τελικά σε κίνδυνο τη ζωή 83 ανθρώπων, σήμανε το τέλος της καριέρας του ως πιλότου και είχε ως αποτέλεσμα να του απαγγελθούν κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη φυλακή για δεκαετίες.

Εξηγώντας τη διαδικασία της σκέψης του – η οποία επιμένει ότι είχε διαστρεβλωθεί από τις μόνιμες επιδράσεις των ψυχεδελικών μανιταριών – ο Έμερσον είπε: «Υπάρχουν δύο κόκκινες λαβές μπροστά στο πρόσωπό μου. Και σκεπτόμενος ότι πρόκειται να ξυπνήσω, σκεπτόμενος ότι αυτός είναι ο τρόπος μου να βγω από αυτή τη μη πραγματική πραγματικότητα, έφτασα ψηλά και τους άρπαξα και τράβηξα τους μοχλούς.

«Αυτό που σκέφτηκα είναι, ‘Αυτό θα με ξυπνήσει. Ξέρω τι κάνουν αυτοί οι μοχλοί σε ένα πραγματικό αεροπλάνο και πρέπει να ξυπνήσω από αυτό. Ξέρετε, είναι 30 δευτερόλεπτα από τη ζωή μου που θα ήθελα να μπορούσα να αλλάξω, αλλά δεν μπορώ».

Παρά το ότι τράβηξε τους μοχλούς που ήταν τα χειριστήρια απενεργοποίησης του κινητήρα, οι πιλότοι ανέλαβαν δράση και τράβηξαν τα χέρια του μακριά – κάτι που, όπως λέει ο Έμερσον, ήταν αυτό που τον επανέφερε στη γη.

«Ήταν πραγματικά το φυσικό άγγιγμα του πιλότου στο χέρι μου», είπε. «Και οι δύο πιλότοι έπιασαν τα χέρια μου εκεί που κατά κάποιο τρόπο σταμάτησα και είχα εκείνη τη στιγμή, την οποία θα πω απλά ότι θεωρώ αυτή τη στιγμή ως δώρο».

Ο Έμερσον τέθηκε υπό κράτηση μετά την προσγείωση της πτήσης της Alaska Airlines και στη συνέχεια πέρασε 45 ημέρες πίσω από τα κάγκελα.

Πού βρίσκεται τώρα ο Έμερσον;

Ο Έμερσον  ζει με τη σύζυγό του, Stretch, και τους δύο μικρούς του γιους, στο Pleasant Hills της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους New York Times.

Έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα μετά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή τον Δεκέμβριο του 2023, μέχρι που μίλησε για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ Lie to Fly τον Αύγουστο του 2024.

Η σειρά FX διερευνά περαιτέρω την προσπάθεια για μεταρρύθμιση των κανονισμών της FAA, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πιλότοι μπορούν να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει επίσης πώς ο θάνατος του καλύτερου φίλου του Έμερσον επηρέασε βαθιά την ψυχική του υγεία, την απροθυμία του να ζητήσει βοήθεια και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτήση 2059.

Only in

Καμπανάκι κινδύνου από γιατρό για τα τρία πρωϊνά που δεν πρέπει να τρως

Τα πρωϊνά που δεν πρέπει να τρώτε και γιατί. Γιατρός δίνει τις ανάλογες εξηγήσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024