Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν εξαιτίας διαρροής αερίου σε εγκατάσταση των Φρουρών της Επανάστασης στην Ισφαχάν, γνωστοποίησε το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, το δυστύχημα αυτό «έλαβε χώρα σε εργαστήριο σε κέντρο του Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν».

Το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος σημειώθηκε στην επαρχία Ισφαχάν

Σημειώνεται ότι προ δύο ημερών, το Ιράν απείλησε εκ νέου το Ισραήλ, μέσω βίντεο που δείχνει το βεληνεκές των πυραύλων του. Συγκεκριμένα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανήρτησαν βίντεο με τους επιθετικούς πυραύλους που διαθέτει η χώρα και το βεληνεκές τους, διερωτώμενοι: «Με ποιους από τους πυραύλους του το Ιράν μπορεί να στοχεύσει το Ισραήλ;».

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στις 31 Ιουλίου, για την οποία o υπουργός των Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, έχει αναφέρει, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ότι αποτελεί «ασυγχώρητη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας του Ιράν».

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως να σχολιάσει τον θάνατο του Χανίγιε αλλά το χτύπημα αναγνωρίστηκε ευρέως ως ισραηλινή επιχείρηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και πέραν αυτής, σημειώνει ο Guardian.

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ιδρύθηκαν ως στρατιωτικός βραχίονας από τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί πριν από 45 χρόνια με στόχο την υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος, ενώ λειτουργούσαν ως αντίβαρο στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Από τότε αποτελεί μια σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης εκτιμάται ότι έχουν περισσότερα από 150.000 ενεργά μέλη στις τάξεις τους, κατέχουν δικές τους επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις ενώ επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.

Η οργάνωση ασκεί σημαντική επιρροή και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής παρέχοντας χρήματα, όπλα, τεχνολογία, κατάρτιση και συμβουλές σε συμμαχικές κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες μέσω του σκιώδους υπερπόντιου επιχειρησιακού της βραχίονα, της Δύναμης Κουντς.

Οι Φρουροί θεωρείται ότι έχουν αναπτύξει σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με 100 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, έχουν στα χέρια τους το 1/3 της ιρανικής οικονομίας.