Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η Ολλανδία άναψε πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί F-16 πάνω από τη Ρωσία

Η Ολλανδία άναψε πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί F-16 πάνω από τη Ρωσία

Απόφαση που αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση έλαβε η Ολλανδία, με την αντίδραση του Κρεμλίνου να αναμένεται οργισμένη - Η Ουκρανία ήδη μετρά ένα λιγότερο F-16 από αυτά που παρέλαβε

Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 που έχει παραλάβει απ’ την Ολλανδία στο έδαφος της Ρωσίας. «Δεν επιβάλλαμε κανέναν περιορισμό στην χρήση και την εμβέλεια των πτήσεων των F-16 υπό τον όρο ότι τηρείται το δίκαιο του πολέμου», δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας Ονό Εϊχελσχάιμ σε σημερινή συνέντευξη του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Εϊχελσχάιμ, το ίδιο ισχύει και για άλλα οπλικά συστήματα που παρέδωσε η Ολλανδία στην Ουκρανία: οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν στο πεδίο της μάχης «κατά το δοκούν», εφόσον τηρούν τις αρχές τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες για να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Ολλανδός στρατιωτικός διοικητής. Συνολικά η Ολλανδία υποσχέθηκε να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16. Ο Εϊχελχάιμ δεν είπε πόσα αεροσκάφη έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία.

«Διεξήγαγε ηρωικά την τελευταία του μάχη στον ουρανό»

Νωρίτερα σήμερα (29/8), η Πολεμική Αεροπορία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο πιλότος Ολέξιι Μέσια έχασε τη ζωή του ενώ πιλοτάριζε ένα μαχητικό αεροσκάφος και απωθούσε επίθεση ρωσικών πυραύλων στις 26 Αυγούστου.

Οι συνθήκες του θανάτου του αναφέρονται στο κανάλι Telegram της Πολεμικής Αεροπορίας ως εξής:

«Διεξήγαγε ηρωικά την τελευταία του μάχη στον ουρανό. Στις 26 Αυγούστου ο Ολέξιι κατέστρεψε τρεις πυραύλους κρουζ και ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ενώ απέκρουσε ένα ρωσικό μαζικό συνδυασμένο πυραυλικό και αεροπορικό πλήγμα. Ο Ολέξιι έσωσε τους Ουκρανούς από τους θανατηφόρους ρωσικούς πυραύλους. Δυστυχώς, με κόστος την ίδια του τη ζωή».

Συνετρίβη το F-16

«Τέσσερις πύραυλοι του εχθρού καταρρίφθηκαν από αερομεταφερόμενα όπλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

«Κατά την προσέγγιση (ενός στόχου), η επικοινωνία με ένα από τα αεροσκάφη χάθηκε. Αργότερα αποδείχθηκε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και ότι ο πιλότος σκοτώθηκε» δήλωσε το γενικό επιτελείο στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει το όνομα του πιλότου ούτε την ακριβή ημερομηνία της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη συντριβή του F-16 και τον θάνατο του πιλότου

Only in

Αναμένεται έκρηξη στις τιμές των ακινήτων - Το μεγάλο «αγκάθι»

Παράγοντες της αγοράς μιλούν στον ΟΤ για τις τιμές στα ακίνητα – Πώς εξηγείται η «καθίζηση» στην έκδοση νέων αδειών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024