Η κυβέρνηση της Ονδούρας κατήγγειλε χθες Δευτέρα τη συμφωνία έκδοσης που είχε συναφθεί πριν από έναν και πλέον αιώνα με τις ΗΠΑ και χαρακτηριζόταν εργαλείο-κλειδί στον αγώνα εναντίον της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως επεμβαίνει στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της.

Κρίση στις σχέσεις Ονδούρας και ΗΠΑ

«Η ανάμιξη και ο επεμβατισμός των ΗΠΑ», η «πρόθεσή τους να κατευθύνουν την πολιτική της Ονδούρας μέσω της πρεσβείας τους και άλλων αντιπροσώπων» τους είναι «ανυπόφορο» φαινόμενο, τόνισε μέσω X η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, πολιτικός που ανήκει στην αριστερά, προσθέτοντας πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Ενρίκε Ρέινα να «καταγγείλει τη συμφωνία έκδοσης».

Η διμερής συμφωνία είχε υπογραφεί το 1912

Η διμερής συμφωνία αυτή, που υπογράφτηκε το 1912, συγκαταλεγόταν στα σημαντικότερα όπλα για την καταπολέμηση του «ναρκωκράτους» στο οποίο μετατράπηκε η Ονδούρα επί προεδρίας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (2014-2022).

Δυνάμει της συμφωνίας, εκδόθηκαν στις ΗΠΑ περίπου πενήντα υπήκοοι Ονδούρας από το 2014. Ανάμεσά τους ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που τον Ιούνιο καταδικάστηκε να εκτίσει 45 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, διότι συνωμότησε με μεξικανικά καρτέλ και χρησιμοποίησε την αστυνομία και τον στρατό της χώρας του για να τα βοηθήσει να εισάγουν παράνομα κοκαΐνη στις ΗΠΑ. Ενώ ο αδελφός του τέως αρχηγού του κράτους, ο πρώην βουλευτής Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

Η ρήξη αυτή ακολουθεί έντονες επικρίσεις της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στην Τεγκουσιγκάλπα. Η Λόρα Ντόγκου καταδίκασε συνάντηση ονδουριανής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, τον Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, που του έχει ασκήσει επίσης δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών.

«Μου προκαλεί κατάπληξη το να βλέπω τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου (της Ονδούρας) στο πλευρό διακινητή ναρκωτικών στη Βενεζουέλα», δήλωσε η κυρία Ντόγκου σε δημοσιογράφους στην Τεγκουσιγκάλπα.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Ονδούρας είναι επίσης ο πρώτος κύριος —ο σύζυγος της αρχηγού του κράτους—, ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια.

«Παραβιάζουν ατιμωρητί»

Αντιδρώντας στη δήλωση της κυρίας Ντόγκου, η πρόεδρος Κάστρο τόνισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επιτίθενται, αψηφούν και παραβιάζουν ατιμωρητί τις αρχές και τις πρακτικές του διεθνούς δικαίου».

Η πρεσβεία δεν έχει σχολιάσει την καταγγελία της διμερούς συμφωνίας μέχρι στιγμής.

Η κυρία Κάστρο, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2022, εξελέγη υποσχόμενη να πολεμήσει τη διακίνηση και τη διαφθορά. Παρέλαβε όμως μια χώρα όπου αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, αιρετοί και επιχειρηματίες είχαν στην πράξη όλοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ακόμη, σχέση με τη διακίνηση.

Οι κυβερνήσεις του κ. Σελάγια και της κυρίας Κάστρο συγκαταλέγονται στους πιο συνεπείς συμμάχους της Βενεζουέλας από την περίοδο του Ούγο Τσάβες.

Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στις μόλις τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής —μαζί με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βολιβία— που αναγνώρισαν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, που η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, απορρίπτουν και χαρακτηρίζουν απάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ