Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε υποδομές ενέργειας προκαλούν κινδύνους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ουκρανία: Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε υποδομές ενέργειας προκαλούν κινδύνους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Η Ρωσία ενέτεινε τα πλήγματά της στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Κίεβο

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου ανάγκασαν την Ουκρανία να αποσυνδέσει αρκετές πυρηνικές μονάδες από το δίκτυο, δημιουργώντας έναν κίνδυνο για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπως ανέφερε σήμερα η ουκρανική αποστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει από διεθνείς φορείς για την κατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εξακολουθεί να στοχεύει εκ προθέσεως τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με σκοπό να προκαλέσει διαταραχή στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της χώρας, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας», ανέφερε σε ένα σημείωμα η ουκρανική αποστολή.

«Οι ρωσικές επιθέσεις θέτουν μια σημαντική απειλή στη σταθερή λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια.

Την «πιο μαζική» επίθεση εξαπέλυσε η Ρωσία τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα η Ρωσία εξαπέλυσε την «πιο μαζική» επίθεσή της στην Ουκρανία με περισσότερους από 200 πυραύλους και drones, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και πλήττοντας εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Η Ρωσία ενέτεινε τα πλήγματά της στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο τον Μάρτιο σε αυτό που σύμφωνα με το Κίεβο έμοιαζε να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμίσει το σύστημα πριν από τον επόμενο χειμώνα, όταν οι άνθρωποι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Η αποστολή δήλωσε πως η επίθεση της Δευτέρας είχε στόχο να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν έχει πει ευθέως πως η Ρωσία επιτέθηκε σε πυρηνικούς σταθμούς, όμως τα πλήγματα σε συστήματα μετάδοσης και διανομής έχουν αναγκάσει τον διαχειριστή του δικτύου να μειώσει την παραγωγή σε πυρηνικούς σταθμούς ή ακόμη να κλείσει πυρηνικές μονάδες.

Η αποστολή ανέφερε πως, ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Μόσχας, τρεις από τις τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο.

Άλλος ένας πυρηνικός σταθμός, ο πυρηνικός σταθμός της νότιας Ουκρανίας (South Ukranian NPP), αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή του.

«Λόγω των αυξομειώσεων στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο που προκάλεσε η επίθεση της Ρωσίας, στις 17:10 η μονάδα 3 του South Ukranian NPP αποσυνδέθηκε από το δίκτυο», πρόσθεσε η ουκρανική αποστολή στον ΔΟΑΕ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η χώρα έχει χάσει μέχρι τώρα περίπου το μισό της ικανότητας παραγωγής της στη διάρκεια του πολέμου, και πως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της καλύπτονται από τον ηλεκτρισμό που παράγουν τρεις ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Θεσσαλονίκη: 19χρονος κατήγγειλε πως τον βίασε 18χρονη Αμερικανίδα

Σύμφωνα με την καταγγελία, όλα έγιναν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην περιοχή του Πανοράματος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024