Ένα F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής στη χώρα.

Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός μαζικού ρωσικού πυραυλικού μπαράζ σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, δήλωσε ο αξιωματούχος στη WSJ. Αντίθετα, η συντριβή ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα λάθους του πιλότου.

Η είδηση ότι ένα από τα ελάχιστα F-16 της Ουκρανίας καταστράφηκε αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη για πρώτη φορά σε μάχη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κατά τη διάρκεια των πληγμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πιλότος

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν επιβεβαίωσε τη συντριβή ούτε έκανε κάποιο σχόλιο για την κατάσταση του πιλότου. Το Πεντάγωνο παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία για σχολιασμό.

Αλλά ο Ihor Polishchuk, ο δήμαρχος του Lutsk, μιας πόλης στη βορειοδυτική Ουκρανία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο πιλότος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Oleksiy Mes πέθανε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής αποστολής.

Ο Mes ήταν ένας από τους πρώτους Ουκρανούς πιλότους που εκπαιδεύτηκαν στο F-16. Το διακριτικό του ήταν «Moonfish» εμφανιζόταν συχνά στα μέσα ενημέρωσης και επισκεπτόταν την Ουάσιγκτον για να πιέσει τις ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία τα μαχητικά αεροσκάφη.

Έξι F-16 έχουν φτάσει στην Ουκρανία

Η είδηση ότι ένα από τα ελάχιστα F-16 της Ουκρανίας καταστράφηκε αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο εκλιπαρούσε για τα αεροσκάφη επί μήνες πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν δώσει τελικά το πράσινο φως για τη μεταφορά των αεροσκαφών από τις ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι.

Το Κίεβο ελπίζει ότι τα προηγμένα δυτικά αεροσκάφη θα δώσουν στις δυνάμεις του πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ιδίως για να καταρρίπτουν τους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους και να βοηθούν στην προστασία των στρατευμάτων στις γραμμές του μετώπου. Αλλά είναι επίσης ευάλωτα στους ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας και αποτελούν στόχο υψηλής αξίας για τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι το πρώτο από τα 80 F-16, που του έχουν υποσχεθεί, έφτασε στην Ουκρανία. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν έδωσε αριθμούς, αλλά ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι συνολικά έξι αεροσκάφη έχουν ήδη σταλεί και ότι η Ουκρανία έχει έξι πιλότους εκπαιδευμένους να τα πετούν.

Πηγή: WSJ