Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν – άλλη μια φορά  οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με τη Μόσχα να κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον για ανάμιξη στην εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ.  Ενώ προς στιγμήν οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων φάνηκαν να βελτιώνονται, μετά την πολύκροτη αναταλλαγή ομήρων, πλέον έχουν επιστρέψει σε ψυχροπολεμικό κλίμα.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, να υψώσει τους τόνους απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εκφοβίσουν τη Μόσχα επιδεικνύοντας »πυρηνική βαριοπούλα»» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, γνωστός για τις σκληροπυρηνικές αντιδυτικές θέσεις του.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της ομιλίας του σε συνέδριο για τον εορτασμό της 75ης επετείου, από την πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας της Σοβιετικής Ένωσης. Μιλώντας στο συνέδριο ο Ναρίσκιν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ  «δυτικό ολοκληρωτικό-φιλελεύθερο καθεστώς», που θεωρεί ότι περιβάλλεται από «ατιμωρησία», επιβάλλοντας τη βούλησή του σε άλλες χώρες.

«Πυρηνική βαριοπούλα»

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, o Ρώσος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι η πυρηνική πολιτική και ο εκφοβισμός των ΗΠΑ «δεν λειτούργησαν τότε, και δεν θα λειτουργήσουν τώρα», προσθέτοντας ότι τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου «ξεχνιούνται γρήγορα από όσους το βρίσκουν επωφελές».

« Η Ουάσιγκτον δεν ντρέπεται να κουνήσει την «πυρηνική βαριοπούλα» της για να τη δει όλος ο κόσμος, αλλά η Μόσχα δεν θα δειλιάσει από αυτό», προειδοποίησε.

Ο Ναρίσκιν αναφέρεται στο πείραμα με υποκρίσιμη μάζα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ σε υπόγειο εργαστήριο πυρηνικών δοκιμών σε μια εγκατάσταση στη Νεβάδα στις 14 Μαΐου, σχολιάζοντας ότι αποτελεί «αιτία ανησυχίας».  Όπως είπε, το πείραμα δεν ήταν μια ολοκληρωμένη πυρηνική δοκιμή και τυπικά, δεν παραβιάζει ούτε τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών ούτε το μορατόριουμ των ΗΠΑ για τις πυρηνικές δοκιμές.  Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πείραμα δείχνει ξεκάθαρα ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση «θέλει να επιδείξει αυτήν ακριβώς την «πυρηνική βαριοπούλα» με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν είχε προσπαθήσει να εκφοβίσει τη Σοβιετική Ένωση το 1945».

Ουκρανία: «Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνική καταστροφή»

Στο μεταξύ, η αποστολή της Ουκρανίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομική Ενέργειας (ΔΟΑΕ) τόνισε ότι η επίθεση της Δευτέρας από τη Ρωσία στις ενεργειακές τις υποδομές είχε ως στόχο να παραλύσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είναι μια σκόπιμη απόφαση του καθεστώτος Πούτιν να απειλήσει τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή», δήλωσε ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο messenger του Telegram.