Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βολές» από την ΕΘΕΑΣ για το αδιέξοδο στο ΟΣΔΕ 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βολές» από την ΕΘΕΑΣ για το αδιέξοδο στο ΟΣΔΕ 2024

Για ανεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος του ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνει λόγο η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της

Με τον κίνδυνο να χαθούν κοινοτικές ενισχύσεις βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, καθώς η προβληματική υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε αδιέξοδα και καθυστερήσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το πρόσφατο μήνυμα (SMS) που έλαβαν  οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024, μήνυμα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ», ήταν το μήνυμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας  τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους», επισημαίνει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) , τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή με συνεχείς παρεμβάσεις, εκκλήσεις και συναντήσεις, είχε τονίσει το μέγεθος του προβλήματος οι οποίες δεν έτυχαν της απαραίτητης ανταπόκρισης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στους παραγωγούς

Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει αναστάτωση και αγανάκτηση στους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και την αβεβαιότητα των αποζημιώσεων, ως εκ τούτου η ΕΘΕΑΣ απέστειλε σήμερα εκ νέου επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κόσμο.

«Μνημείο ανευθυνότητας» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες. Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες», επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ στην επιστολή.

Όπως εξηγεί, η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους:

  • Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.
  • Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου,  να  υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024. Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει μέχρι  την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου είναι περίπου το 75-80%.
  • Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024. Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.
  • Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα). Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία  που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.
  • Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.

Ελλιπής σχεδιασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα παραπάνω προβλήματα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ στην επιστολή της, είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Μπαμπασίδη, στις 16 Μάϊου 2024, κατά την οποία όπως τονίζεται ο πρόεδρος του Οργανισμού σημείωνε επίμονα την Ένωση «να μην θέτει όρο και αίτημα να  αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024».

«Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024. Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις  για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό», τονίζεται.

Only in

Σήμερα το απόγευμα ανταλλάσσουν όρκους αγάπης ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ ΜακΜπεθ

Μετά τους όρκους, θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στον Βοτανικό Κήπο με πιάτα από ντόπια προϊόντα - Το γαμήλιο γλέντι θα συνεχιστεί στην ωραιότερη βίλα των Χανίων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024