Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η «βουτιά» της γερμανικής οικονομίας συμπαρασύρει τις τράπεζες – Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών

Η «βουτιά» της γερμανικής οικονομίας συμπαρασύρει τις τράπεζες – Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών

Οι προβλέψεις για αθέτηση δανείων αυξήθηκαν και οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις κινδύνου.

Η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας καθυστερεί… Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και οι φόβοι για ύφεση αυξήθηκαν. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε κατακόρυφα, οι επενδύσεις αποδυναμώθηκαν και τώρα οι τράπεζες χτυπούν «καμπανάκια» καθώς οι κίνδυνοι που απορρέουν από το δανεισμό των επιχειρήσεων και των καταναλωτών αυξάνονται.

Τα λόγια του προέδρου της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας  (BaFin), Μαρκ Μπράνσον, μοιάζουν προφητικά. Οι τράπεζες «να επαγρυπνούν για πιο δύσκολους καιρούς» και «να βάλουν στην άκρη τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους, ώστε να είναι έτοιμες για αθετήσεις  δανειακών υποχρεώσεων από τους πελάτες τους» είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου.

Ο Μαρκ Μπράνσον συμβούλευε τις τράπεζες «να βάλουν στην άκρη τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους…»

Οι προβλέψεις για αθέτηση δανείων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους με πολλές τράπεζες να δηλώνουν ότι ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος.

Ανησυχία στις τράπεζες για τα δάνεια επιχειρήσεων και πολιτών

Αυξανόμενο κόστος δανεισμού

«Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομία στο σύνολό της κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους ανέφερε η DZ Bank AG. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία αύξησε τις προβλέψεις κινδύνου κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται υπό διαρκή πίεση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία καθώς μπήκε ένα απότομο τέλος στην εποχή των χαμηλών τιμών ενέργειας. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού έχει επιβαρύνει την κατάσταση, αφήνοντας τη χώρα σε παρατεταμένη στασιμότητα, με τις ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη να εξανεμίζονται.

«Η γερμανική οικονομία πέφτει ολοένα και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ, σε ανακοίνωσή του. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.

Παρατεταμένη στασιμότητα

+30% στις πτωχεύσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους

Οι εταιρικές πτωχεύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν σχεδόν 30% το εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης καταναλωτικής πίστης Creditreform.

Μεταξύ των εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες συγκαταλέγονται οι εταιρείες παραγωγής χημικών OQ Chemicals GmbH και Heubach GmbH, η εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων BayWa AG και η εταιρεία παραγωγής μπαταριών Varta AG, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Είναι πιθανό οι πτωχεύσεις να αυξηθούν «τους επόμενους μήνες», δεδομένων των ζητημάτων που περιλαμβάνουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ανέφερε η Commerzbank στην έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο. Η γερμανική τράπεζα αύξησε τις πιστωτικές προβλέψεις στον τομέα των εταιρικών πελατών του κατά 52% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυξάνονται οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες

Δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης

Η αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα ανακάμψει το 2024 από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης έχει εξασθενήσει, καθώς το αναμενόμενο άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκε και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να δυσκολεύεται.

Το ζοφερό κλίμα αντανακλάται στον δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών του ινστιτούτου ZEW αυτόν τον μήνα, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η Bundesbank προειδοποίησε για συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κινούνται σε ένα δύσκολο» ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Only in

Καθίζηση δρόμου λόγω της βροχόπτωσης στα Άνω Πατήσια - Παρασύρθηκε αυτοκίνητο

Το οδόστρωμα υποχώρησε στην οδό Χαλκίδος στα Άνω Πατήσια - Στο σημείο είχαν γίνει πρόσφατα εργασιες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024