Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Διπλά αναδρομικά για 500.000 συνταξιούχους το 2025 – Ποσά και δικαιούχοι

Διπλά αναδρομικά για 500.000 συνταξιούχους το 2025 – Ποσά και δικαιούχοι

Αναδρομικά έως 4.000 ευρώ για όσους έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, καθώς αναμένεται θετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου το φθινόπωρο

Διπλά αναδρομικά φέρνει το 2025 για περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους. Ειδικότερα:

1. Αναδρομικά ποσά ως 4.000 ευρώ τα οποία αφορούν περίπου 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη καθώς αναμένεται η θετική για αυτούς απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) εντός του φθινοπώρου.

2. Αναδρομικά τα οποία προέρχονται από την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών που κατέβαλαν στα Ταμεία τους τα οποία δικαιούνται οι νέοι συνταξιούχοι που πήραν επικουρική σύνταξη από 1ης/1/2015 και μετά. Πιο αναλυτικά:

Αναδρομικά επικουρικών

Εντός του 2025 και με μεγάλη καθυστέρηση – λόγω της δυσλειτουργίας του ΕΦΚΑ – σχεδιάζεται να καταβληθούν σε 200.000 συνταξιούχους αναδρομικά επικουρικών συντάξεων που φτάνουν ως και τις 12.500 ευρώ και προέρχονται από την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών που κατέβαλαν στα Ταμεία οι νέοι συνταξιούχοι που πήραν επικουρική σύνταξη από 1ης/1/2015 και μετά.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα προχωρήσει στον επανυπολογισμό των επικουρικών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που κατέβαλαν στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης επιπλέον εισφορές να έχουν πάρει μικρότερη επικουρική σύνταξη από αυτήν που δικαιούνται, γιατί δεν έχει υπολογιστεί η προσαύξηση των εισφορών που κατέβαλαν. Ο επανυπολογισμός έχει καθυστερήσει γιατί δεν ήταν έτοιμο το λογισμικό σύστημα στον ΕΦΚΑ που θα έκανε τους επανυπολογισμούς σε εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Η προσαύξηση και τα αναδρομικά θα πληρωθούν το νέο έτος αφού γίνει ένας νέος επανυπολογισμός για όλες τις επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν από την 1η/1/2015 και μετά με εισφορές άνω του 6%.

Τονίζεται ότι βάσει του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και του μετέπειτα 4670/2020 (νόμος Βρούτση), οι επιπλέον εισφορές αυξάνουν τη σύνταξη με συντελεστή υπολογισμού 0,075% για κάθε 1 μονάδα επιπλέον εισφοράς. Η διάταξη, όμως, για τον υπολογισμό της προσαύξησης εφαρμόστηκε μόνον για τις κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν από 13/5/2016 και μετά και εκκρεμεί για τις επικουρικές που εκδόθηκαν από 1ης/1/2015, όταν άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους.

Το όφελος από τις έξτρα εισφορές φτάνει ως και τα 200 ευρώ ή και πιο πάνω και ισοδυναμεί με μια δεύτερη επικουρική σύνταξη. Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι από επικουρικά ταμεία τραπεζών που άρχισαν να στέλνουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ ζητώντας να επανυπολογιστεί η επικουρική τους και να πάρουν αύξηση και αναδρομικά.

Τα θέμα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1ης/1/2015 και πήραν τις επικουρικές τους συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού που χωρίζει την επικουρική σε δύο ποσά, ένα για τα έτη ασφάλισης ως το 2014 και ένα δεύτερο για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά.

Η προσαύξηση αφορά το τμήμα επικουρικής που αντιστοιχεί στα έτη μέχρι το 2014, εφόσον για τα έτη αυτά οι ασφαλισμένοι ανήκαν σε επικουρικά ταμεία με εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6%.

Οι συνταξιούχοι άρχισαν ήδη να κινητοποιούνται για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα από τον εκκρεμή επανυπολογισμό των επικουρικών τους συντάξεων και στέλνουν αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ με τα στοιχεία τους και την απόφαση απονομής της επικουρικής τους σύνταξης, ζητώντας να επανυπολογιστεί η σύνταξη με τις επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν και να τους αποδοθεί η αύξηση που δικαιούνται βάσει νόμου, με τα ανάλογα αναδρομικά.

Απόφαση για αναδρομικά του ΑΕΔ

Ενα βήμα πριν από το ταμείο – για να λάβουν εντόκως αναδρομικά με ποσά ως 4.000 ευρώ – βρίσκονται οι 370.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αφού αναμένεται η θετική για αυτούς απόφαση του ΑΕΔ. Η απόφαση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και θα δικαιώνει (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες), μόνο όσους προσέφυγαν.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.Το συνολικό κόστος κινείται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία πληρωμών ώστε να τεθεί και ένα τέλος στον μεγάλο δικαστικό μαραθώνιο των συνταξιούχων.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Only in

Η καλή (και η κακή) μέρα από το πρωί φαίνεται

Ξύπνησες στραβά άλλο ένα πρωί; Να τι μπορεί να φταίει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024