Η δράση μιας εξαμελούς συμμορίας μπράβων της Σαλαμίνας που είχε εξαρθρωθεί τον Ιούνιο του 2019 από την Δίωξη Εκβιαστών κι είχαν ακολουθήσει πολυετείς καταδίκες πολλών από τους συλληφθέντες που είχαν αποφυλακισθεί το 2022.

Η  συμμετοχή ορισμένων από τα μέλη της ίδιας συμμορίας σε άλλη εγκληματική οργάνωση που προχωρούσε σε ανατίναξη ΑΤΜ ή παλιότερα και σε άλλες ληστείες.

Ορισμένες  διαφοροποιήσεις και κενά ανάμεσα σε δημόσιες αναφορές και μαρτυρίες πρωταγωνιστών της υπόθεσης με τα στοιχεία των αρχών ασφαλείας.

Οι απόψεις νομικών ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο με την «σύλληψη» αλλά και ο επίσης καταγεγραμμένος ξυλοδαρμός του  διώκτη- επίδοξου  βιαστή  μιας 20χρονης κοπέλας  με την  θεωρητική απειλή μαχαιριού αποτελούν πιθανόν σοβαρές παράνομες πράξεις.

Αυτές είναι οι άγνωστοι παράμετροι της υπόθεσης με τον 39χρονο αυτόκλητο τιμωρό στην Σαλαμίνα που συνεχίζουν να ερευνούν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Ο 39χρονος  δημοσιοποίησε βίντεο με την ακινητοποίηση, την «μίνι» ανάκριση και  τον ξυλοδαρμό ενός 35χρονου που καταδίωκε στην θαλάσσια περιοχή του Αιαντείου μία 20χρονη φίλη του, προσπαθώντας να την βιάσει με απειλή ότι είχε ένα μαχαίρι.

Ο 35χρονος είχε συλληφθεί στο παρελθόν 15 φορές για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ενώ πριν από έναν χρόνο είχε κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού 14χρονης σε λεωφορείο χωρίς να φυλακισθεί .

Τότε δεν θεωρήθηκε η προσέγγιση κι οι θωπείες στην 14χρονης ως αρχή  διάπραξης αδικήματος  του βιασμού και  έτσι  δεν υπήρξε δικαστική συνέχεια.

Η 20χρονη φέρεται την ώρα που την ακολουθούσε το συγκεκριμένο άτομο να τηλεφώνησε στον 39χρονο γνωστό της – έχει ανοίξει πρόσφατα γυμναστήριο στο νησί – να την βοηθήσει.

Κι  ο τελευταίος που βρισκόταν σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων έσπευσε να προλάβει τον δράστη κάτι και το οποίο συνέβη περίπου 10  λεπτά αργότερα.

Προχωρώντας ακολούθως σε επιδεικτική ανάρτηση με την πράξη του, τον ξυλοδαρμό του 35χρονου κλπ.

Ο 39χρονος σε μεταγενέστερες  δηλώσεις του ανέφερε  ότι είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία που καθυστέρησε μία ώρα να σπεύσει στο σημείο.

Με τους αστυνομικούς μάλιστα που έσπευσαν επί τόπου – όπως έχει δηλώσει –  να δυσφορούν  για την κριτική που ασκήθηκε για την καθυστέρηση τους.

Ωστόσο στελέχη του ΕΛΑΣ  αλλά και δικαστικοί ερευνούν  όλες τις πλευρές τις υπόθεσης , πέρα από την αναφερόμενη  αποτελεσματική παρέμβαση του  39χρονου που έχει επικροτηθεί.

Προκειμένου εκτός των άλλων να εξετασθεί αν υπήρχε πράγματι καθυστέρηση της ΕΛΑΣ, γιατί υπήρξε καταγραφή της «σύλληψης» κι επίδειξη του εν λόγω βίντεο στα social media   κλπ.

Όπως σημειώνουν λοιπόν «είναι άξιο παρατήρησης ότι η 20χρονη δεν τηλεφώνησε  καν στην Αστυνομία  για να βοηθηθεί και να αποτρέψει το κακό αλλά στον 39χρονο  φίλο της .  Ο τελευταίος  σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται τηλεφώνησε εκ των υστέρων στις διωκτικές αρχές, όταν δηλαδή είχε προχωρήσει στην ακινητοποίηση του 35χρονου. Κι  όχι μόλις κατευθυνόταν στο σημείο, ειδοποιημένος από την 20χρονη παρ ολίγον θύμα του 35χρονου.   Χωρίς μάλιστα τότε, καλώντας το τηλέφωνο του αστυνομικού τμήματος,  να αναφέρει τα στοιχεία της ταυτότητας του αλλά λέγοντας ότι είναι στρατιωτικός.

Με το δεδομένο ότι παλιά είχε αυτή την επαγγελματική ιδιότητα αλλά  είχε απομακρυνθεί  τελικώς από τις  Ενοπλες Δυνάμεις».  Με κύριο ζητούμενο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη  με την  ώρα και τον τρόπο ενημέρωσης της ΕΛΑΣ  όπως και γιατί ο 39χρονος πέρα από την εξουδετέρωση του βιαστή, ενδιαφέρθηκε κι είχε τον χρόνο για βιντεοσκόπηση όλων  των ενεργειών του -με την βοήθεια άλλου ατόμου –  προχώρησε στην ανάρτηση του βίντεο  κλπ.

Επιπλέον  δικαστικοί  λειτουργοί  υπενθύμιζαν την εξάρθρωση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής μίας συμμορίας μπράβων στις 19 Ιουνίου 2019 που δρούσε στην Σαλαμίνα.

Όπως περιγραφόταν στην δικογραφία τα μέλη της συμμορίας τρομοκρατούσαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, καφετεριών μέχρι και… περιπτέρων.

Ένας από τους συλληφθέντες, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, προσπαθούσε μέσω τρίτων να πείσει ιδιοκτήτη καταστήματος να του δώσει χρήματα για «προστασία» και έτσι να αποφύγει το κάψιμο του μαγαζιού του από «κάποια κακά παιδιά στη Σαλαμίνα». Κάποιοι από τους συλληφθέντες  της υπόθεσης των «νονών» του 2019 είχαν συλληφθεί και για ανατινάξεις ΑΤΜ μερικά χρόνια νωρίτερα.  Με τους  δικαστικούς  λειτουργούς να σημειώνουν ότι  «το περιεχόμενοι των συγκεκριμένων δικογραφιών πρέπει να συνεκτιμηθεί για να διαπιστωθεί   αν μπορεί να έχει οποιαδήποτε σημασία σε σχέση με ενέργειες κι επιλογές διαφόρων προσώπων στην  περίπτωση της  «δημόσιας αυτοδικίας» στο νησί του Σαρωνικού.

Προκειμένου να ερευνηθούν επιλογές των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, το ζήτημα  της «κριτικής» στην ΕΛΑΣ  κι αν υπήρχαν πράγματι  οι αναφερόμενες καθυστερήσεις των αστυνομικών.