Συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιχειρήσεις καθαρισμού του λιμανιού του Βόλου από τα εκαντοτάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια. Παράλληλα εξελίσσεται το τιτάνιο έργο της περισυλλογής των νεκρών ψαριών από το χείμαρρο του Ξηριά.

Ο Οργανισμός Λιμέβνος Βόλου, δύο μέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι στοχοποιείται και ενοχοποιείται αδίκως για το φριχτό περιβαλλοντικό έγκλημα,  εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου παρουσιάζει τις ενέργειές του.

Όπως αναφέρεται, τα συνεργεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, συνεχίζουν αδιάκοπα τον καθαρισμό του λιμένα και της παραλιακής ζώνης της Αγριάς από τους τόνους νεκρών ψαριών που έχουν καταλήξει στον Παγασητικό από την Κάρλα.

Στιγμιότυπο από τον χείμαρρο του Ξηριά στον Βόλο

«Από την πρώτη στιγμή εντοπισμού του προβλήματος, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ανέθεσε εργολαβίες, για την περισυλλογή των νεκρών ψαριών από τους χώρους αρμοδιότητάς του, ωστόσο όπως διαπιστώνονταν, το πρόβλημα μέρα με τη μέρα, έβαινε εντονότερο, από τον όγκο των νεκρών ψαριών που δέχονταν ο Παγασητικός», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου υπενθυμίζει οτι υπάρχει καθημερινός συντονισμός και σχεδιασμός για τα σημεία παρέμβασης των συνεργείων, και ότι έχει τοποθετήσει δίχτυ στην εκβολή του χειμάρρου Ξηριά, για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών που απορρέουν στο λιμάνι.  Καθημερινά επιχειρούν πέντε συνεργεία σε διάφορα σημεία ευθύνης του ΟΛΒ (Γέφυρα Ξηριά – Λιμενίσκος Αγ. Κωνσταντίνου – Παραλιακό μέτωπο – Αγριά κ.α.), ενώ στη «μάχη» του καθαρισμού αξιοποιείται μηχανολογικός εξοπλισμός του ΟΛΒ καθώς κι εργαζόμενοι για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένων Βόλου αναφέρει ότι έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η θαλάσσια ζώνη και ο Παγασητικός. Επίσης, ότι χθες 29 Αυγούστου, απεστάλη επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων, επειδή το υπάρχον δίχτυ που έχει τοποθετηθεί, μπορεί να δεχθεί μεγάλη πίεση, να υπάρξει πρόβλεψη και να τοποθετηθεί και δεύτερο δίχτυ ανάντι (κοντά στη γέφυρα της Λεωφόρου Αθηνών) ή σε κάποιο άλλο σημείο, που θα κρίνει η Περιφέρεια κατάλληλο.

ΟΛΒ: Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τα νεκρά ψάρια

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου υποστηρίζει οτι επιχειρείται η «στοχοποίηση – ενοχοποίησή» του, μέσω «σειράς δημοσιεύσεων ΜΜΕ, που εν τέλει διαστρέφουν τον ρόλο του Οργανισμού στην προκειμένη περίπτωση και αδικούν τις προσπάθειες του για την επίλυση του προβλήματος, στο μέτρο της αρμοδιότητάς του».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΟΛΒ διευκρινίζει ότι «ουδόλως ευθύνεται για τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ψαριών της λίμνης Κάρλας». Επίσης δεν φέρει ευθύνες «για την απορροή των νεκρών ψαριών της Κάρλας μέχρι την εκβολή του χειμάρρου Ξηριά η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης παρέμεινε ανοιχτό μέχρι το μεσημέρι της 27ης Αυγούστου, ενώ παράλληλα δεν ελήφθησαν μέτρα συγκράτησης αυτών σε επίκαιρα ανάντι σημεία του χειμάρρου».

Αντιθέως υποστηρίζει ότι «αλλά αντιθέτως «υφίσταται ανυπαίτια τις συνέπειες πράξεων και παραλείψεων τρίτων που προκάλεσαν ή δεν απέτρεψαν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών της Κάρλας». Επίσης σημειώνει ότι «από την πλευρά του κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνσή του (σε εξέλιξη) προβλήματος, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της ιδιαίτερης έκτασης και έντασης του τελευταίου».