Για ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Βόλος για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στον Βόλο και σε όλη τη Μαγνησία λόγω των νεκρών ψαριών - Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Βόλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα
Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις καθαρισμού του λιμανιού του Βόλου από τα εκαντοτάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, η τεράστια οικολογική καταστροφή, η αφόρητη δυσοσμία, η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και το πλήγμα στην τοπική οικονομία έχουν φθάσει την κατάσταση στο απροχώρητο σε όλη τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει τον Βόλο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.
Με σημερινή (30/8) απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα μήνα, ήτοι έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση.
Παραλίες σε καραντίνα
Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της ζοφερής κατάστασης με τα νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες ημέρες στις ακτές του Παγασητικού, οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε αρκετές παραλίες.
Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης, λόγω των νεκρών ψαριών στον Βόλο, στις ακτές: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια – Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών, Αμαρυλλίς.
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης στις εν λόγω παραλίες θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Τα νεκρά ψάρια έβαλαν λουκέτο στη εστίαση
Την ίδια στιγμή, σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς δεκάδες είναι τα μαγαζιά εστίασης που έβαλαν λουκέτο στις παραλιακές περιοχές του Πηλίου, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας από τα νεκρά ψάρια στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
Ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες νεκρών ψαριών που ξεπερνούν τους 160 τόνους, καθώς συνεχίζεται εντατικά ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου.
Στις Αλυκές, το παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το Βόλο, τις τελευταίες ημέρες, το τουριστικό προϊόν «πεθαίνει». Η δυσοσμία που αναδύεται στην περιοχή δεν επιτρέπει στον κόσμο να απολαύσει το μπάνιο του ή τον καφέ του στην περιοχή, ενώ πλέον η συγκεκριμένη παραλία μπήκε σε «καραντίνα» για λόγους υγείας.
Εισαγγελική έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Την Πέμπτη (29/8), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, με προφανείς συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια ζωή και την οικονομία.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προς κάθε κατεύθυνση.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν θεωρεί τυχαίο γεγονός την κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ανήκουν στην κυβέρνηση της ΝΔ
Την κυβέρνηση κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έλαβε τα προσήκοντα μέτρα μετά τις περσινές πλημμύρες στην Θεσσαλία και υποστηρίζοντας πως η εικόνα με τα νεκρά ψάρια είναι μία ακόμη συνέπεια της καταστροφής του 2023.
Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, φέρνοντας στη Βουλή τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που έχει για τους επαγγελματίες της Μαγνησίας η πρωτοφανής μόλυνση του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει αποτελεσματική στήριξη στους επαγγελματίες, «που παλεύουν κυριολεκτικά μόνοι τους να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να κρατήσουν τις δραστηριότητές τους ζωντανές».
«Η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική! Και αφορά στις επιλογές της κυβέρνησης για προτεραιοποίηση ή μη μέτρων και δράσεων στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και αναρωτιέται «ποιος είναι τελικά ο ρόλος της κυβέρνησης στις καταστροφές;», ενώ τονίζει πως οι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι «μεταξύ ενός θυροφράγματος που παρέμεινε ανοιχτό, ενός Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που η κυβέρνηση με το ΦΕΚ 63Α/01-05-2024 ίδρυσε, ενός ολλανδικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, που έμεινε στη μετάφραση, αλλά και των τοξικών συνθηκών που επικρατούν στην αυτοδιοίκηση της περιοχής».
Παράλληλα, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κατέθεσε η ευρωομάδα του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους» που αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκά τους, όπως η τωρινή εξέλιξη στη Μαγνησία.
Για «επιτελική διάλυση του κράτους» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως «τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και δεν μπορούν να συγκαλυφθούν από την επικοινωνιακή πλημμυρίδα, τα σόου στις τηλεοπτικές κάμερες, την απουσία συστηματικής και έγκυρης πληροφόρησης και την εκκωφαντική αφωνία κυβέρνησης και ΝΔ».
- Άρης – Βόλος: «Ντου» Καρυπίδη σε Τσαγκαράκη
- Η Γερμανία δεν θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου λόγω του «ναζιστικού παρελθόντος»
- Ατλέτικο – Αλαβές 2-1: Τρίποντο με ανατροπή για τους Μαδριλένους
- Ο Κασσελάκης ίδρυσε κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί;
- Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;
- Πετάει… φωτιές ο Τζόλης: Τέσσερα γκολ σε 48 λεπτά!