Όσο ο Βόλος συγκλονίζεται από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια,  η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου της πόλης και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας συνεχίζεται. Σήμερα η Περιφέρεια Θεσαλίας παρουσιάζει το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, που όπως υποστηρίζει «τη δικαιώνει».

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέου είχε καταθέσει μήνυση κατά του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα τον Σεπτέμβριο, μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, με τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό.

Βόλος: Στο αρχείο η μήνυση Μπέου

Η μήνυση τέθηκε στο αρχείο, καθώς οι  μετρήσεις που έγιναν έδειξαν ότι τα νερά της λίμνης Κάρλα δεν ήταν μολυσμένα, αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όπως τονίζεται, η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο «αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει».

Η έρευνα κατέληξε  ότι το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η  πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Πάντως, ο δήμαρχος Βόλου, έχει καταφερθεί  κατά της Εισαγγελίας Βόλου, κατηγορώντας την ότι δεν ασχολήθηκε με τη μήνυσή του«Ένα χρόνο (σ.σ. η Εισαγγελία) δεν έκανε τίποτα. Τώρα ξυπνήσατε; Όταν κάνει μήνυση κανένας χασοδίκης, αμέσως ενεργοποιήστε», είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Κουρέτας: Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το αρδευτικό νερό – Είναι Ελντοράντο

Στην έλλειψη ελέγχων για το αρδευτικό νερό επιρρίπτει, μεταξύ άλλων, τις ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή με τους εκατοντάδες τόνους νεκρά ψάρια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας, το οποίο είχε ανοίξει για να φύγει το πλημμυρικό νερό, ήταν αδύνατον να κλείσει. «Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω από τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον κάμπο μέχρι το Βόλο, δηλαδή από τη Λάρισα μέχρι το Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Και το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε σήμερα το πρωί το επιβεβαιώνει και με δικαιώνει που δεν το έκλεισα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος εξήγησε, ότι με την καταστροφική κακοκαιρία Ντανιέλ τα ψάρια είχαν δραπετεύσει επειδή είχαν σπάσει οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα.

Μαζεύουμε εκατό τόνους νεκρά ψάρια τη μέρα

«Εμείς μαζεύουμε εκατό τόνους τη μέρα αυτή τη στιγμή, τα οποία οδηγούνται στην καύση. Πιστεύω μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή αυτή των ψαριών» σημείωσε.

Υποστήριξε ότι αν έκλεινε το θυρόφραγμα θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη και τ Καλαμάκι και «θα είχαμε τα ίδια πράγματα με τα περσινά».

Συμπλήρωσε ότι για τα νεκρά ψάρια φέρουν ευθύνες ο Οργανισμός Λιμένος και ο Δήμος Βόλου, και ότι θα έπρεπε να έχουν τοποθετήσει δίχτυα νωρίτερα, τα οποία μπήκαν μόλις την Τρίτη.

Επισήμανε, ερωτηθείς σχετικά πως είχε ο ίδιος ενημερώσει περίπου 10-12 ημέρες πριν και τον Οργανισμό Λιμένος και τον Δήμο.

Βαρείς χαρακτηρισμοί

Απαντώντας στο γιατί κατηγορείται από τον δήμαρχο Βόλου με βαρείς χαρακτηρισμούς μάλιστα, ανέφερε τα εξής: .«Και για τον πρωθυπουργό και για τους υπουργούς, ότι είναι λαμόγια, ότι τα παίρνουν. Απλώς ο Μπέος τελεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιας ασυλίας που νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.

Γι’ αυτό και εγώ έβγαλα αυτήν την ανακοίνωση, που ήταν και αρκετά σκληρή, ότι μέχρις εδώ, δεν θα γίνει ανεκτό τίποτα από εδώ και πέρα σε τέτοιες εκφράσεις. Δεν παίζουν με τέτοια πράγματα, μπορεί να έχει έναν χαρακτήρα που να είναι, όπως ο παππούς λέει στα εγγόνια του ιστορίες, όλα αυτά είναι μέχρις εδώ. Τώρα είναι μια κατάσταση δύσκολη. Εάν κανείς θέλει να βοηθήσει, θα πρέπει να βοηθήσει σοβαρά».

Το θυρόφραγμα έκλεισε, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κουρέτας, όταν την Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι δεν έρχεται πλέον αρδευτικό νερό, το οποίο αρδευτικό νερό σημείωσε, ελέγχεται από τον ΤΟΕΒ.

Για όλα φταίνε… οι ΤΟΕΒ

Στην ερώτηση που δέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εάν θα μπορούσε να έχει κλείσει νωρίτερα, επισήμανε πως «όχι, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Επέρριψε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην έλλειψη ελέγχων από τους ΤΟΕΒ – (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγύων Βελτιώσεων), – οι οποίοι διαχειρίζονται τα έργα διανομής του αρδευτικού νερού.

«(σ.σ. Ο ΤΟΕΒ) είναι το τμήμα εκείνο το οποίο ελέγχει. Υπάρχουν στη Θεσσαλία 50 ΤΟΕΒ, δηλαδή τμήματα που χειρίζονται τα νερά. Ελέγχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι οργανισμοί, είναι δομές οι οποίοι έχουν Πρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο, παίρνουν χρήματα, διαχειρίζονται τα νερά της Θεσσαλίας. Δεν υπάρχει έλεγχος. (…) Ο Οργανισμός Υδάτων έγινε για να γίνει αυτό το πράγμα. Δεν ξέρει κανείς ποιος ανοίγει τι. Είναι Ελντοράντο διαχείρισης του νερού η Θεσσαλία. Καταλάβετέ το. (…)  Αν διαβάσετε την έκθεση των Ολλανδών, εκ της οποίας προέκυψε και ο Οργανισμός Υδάτων, αυτό λέει, ότι δεν υπάρχει πουθενά κανένας έλεγχος. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει», δήλωσε.