To νέο διαστημικό σκάφος Starliner της Boeing θα αποσυνδεθεί την επόμενη εβδομάδα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και θα επιχειρήσει να επιστρέψει στη Γη χωρίς πλήρωμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η NASA, μετά τα τεχνικά προβλήματα που σημάδεψαν την παρθενική πτήση και εγκλώβισαν στο Διάστημα δύο αστροναύτες.

Η επιστροφή του Starliner προγραμματίζεται τώρα για τις 6 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο, περισσότερο από δύο μήνες μετά την εκτόξευση του σκάφους στις 5 Ιουνίου για μια αποστολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε οκτώ ημέρες.

Οι δύο αστροναύτες που ταξίδεψαν με το σκάφος, η Σουνίτα Γουίλιαμς και ο Μπους Ουίμπορ, θα επιστρέψουν στη Γη με σκάφος της SpaceX τον Φεβρουάριο.

H Σουνίτα Γουίλιαμς και ο Μπους Ουίμπορ αναχώρησαν για ένα ταξίδι που αντί για οκτώ ημέρες θα κρατήσει οκτώ μήνες (Reuters)

Η αποστολή υποτίθεται ότι θα ήταν είναι το τελικό βήμα για την πιστοποίηση του Starliner ως του δεύτερου σκάφους που θα χρησιμοποιεί η NASA για μεταφορές πληρωμάτων από και προς τον ISS, μετά το Crew Dragon της SpaceX που πετά από το 2020.

Όμως, στο πρώτο του ταξίδι του Starliner με πλήρωμα, πέντε προωστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και υγρό ήλιο διέρρευσε από το σύστημα προώθησης.

Η ανάπτυξη του Starliner ξεκίνησε το 2010 και η πρώτη αποστολή με πλήρωμα προγραμματιζόταν αρχικά για το 2017. Προβλήματα λογισμικού, τεχνικά θέματα και διαχειριστικά προβλήματα καθυστέρησαν το ντεμπούτο για χρόνια και οι υπερβάσεις του κόστους από το 2016 μέχρι σήμερα φτάνουν τα 1,6 δισ. δολάρια.

Το φιάσκο της παρθενικής πτήσης του Starliner δεν θα μπορούσε να έρθει τη χειρότερη στιγμή για την Boeing, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για σοβαρά προβλήματα ποιότητας στα επιβατικά αεροπλάνα της, μεταξύ άλλων τις πρόσφατες τεχνικές αστοχίες στο Βoeing 777 και ένα κάλυμμα θυρίδας που αποκολλήθηκε εν πτήσει από ένα Boeing 737 Max 9.