Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Telegram: Αμφιβολίες για το μέλλον μετά τις δικαστικές περιπέτειες του ιδρυτή του

Telegram: Αμφιβολίες για το μέλλον μετά τις δικαστικές περιπέτειες του ιδρυτή του

Η εξέλιξη είναι καταστροφική για το Telegram με έδρα το Ντουμπάι και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, ο οποίος προσπαθεί να επεκτείνει την επιχείρηση

Οι ελπίδες του Telegram για μια επικερδή δημόσια εγγραφή εντός δύο ετών έχουν πληγεί από τις ποινικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας υφίστανται μεγάλες απώλειες από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο Πάβελ Ντούροφ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκαταρκτικές κατηγορίες στη Γαλλία σχετικά με τη φερόμενη αποτυχία της Telegram να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στην εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης μιας που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών.

Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει πλέον διπλή υπηκοότητα (Γαλλία και Εμιράτα), έχει αφεθεί ελεύθερος από την κράτηση με εγγύηση, αλλά του απαγορεύεται πλέον να φύγει από τη Γαλλία.

Καταστροφή για το Telegram

Η εξέλιξη είναι καταστροφική για το Telegram με έδρα το Ντουμπάι και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, ο οποίος προσπαθεί να επεκτείνει την επιχείρηση ενόψει της πιθανής εισαγωγής της στο χρηματιστήριο μέχρι το 2026.

Η Telegram ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ντούροφ, ο οποίος διαθέτει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα

Ο Ντούροφ είχε εντείνει τις προσπάθειες κερδοφορίας, εισάγοντας αρχικές συνδρομές και διαφημιστικές προσφορές σε μια προσπάθεια να γίνει «οικονομικά βιώσιμη».

Οι οικονομικές καταστάσεις της Telegram για το 2023, τις οποίες είδαν οι Financial Times και δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, δείχνουν ότι η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα ύψους 342 εκατ. δολαρίων πέρυσι με λειτουργικές ζημίες ύψους 108 εκατ. δολαρίων. Οι συνολικές ζημίες ανήλθαν σε περίπου 173 εκατ. δολάρια μετά από φόρους.

Ο Ντούροφ δήλωσε στους Financial Times τον Μάρτιο ότι προωθούσε τα σχέδια για δημόσια εγγραφή, αφού απέρριψε τις προσεγγίσεις δυνητικών επενδυτών που, όπως είπε, έδωσαν στην εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι «αποτιμήσεις 30 δισ. δολάρια και πλέον».

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε εισαγωγή θα δυσκολευτεί αν οι διαφημιστές αποδειχθούν απρόθυμοι να δαπανήσουν σε μια πλατφόρμα που τώρα συνδέεται με υποτιθέμενο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Τι ισχύει στην Telegram

Η Telegram ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ντούροφ, ο οποίος διαθέτει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, αλλά η εταιρεία έχει αντλήσει περίπου 2,4 δισ. δολάρια από χρηματοδότηση μέσω δανεισμού που λήγει το 2026.

Αυτό περιλαμβάνει μια προσφορά ομολόγων ύψους 1 δισ. δολαρίων το 2021, όπου μεταξύ των επενδυτών ήταν και κρατικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι. Πιο πρόσφατα, περί τα 330 εκατ. δολάρια εξασφαλίστηκαν νωρίτερα φέτος σε μια έκδοση που ο Ντούροφ δήλωσε ότι υπερκαλύφθηκε.

Ο Ντούροφ αγόρασε προσωπικά τουλάχιστον 64 εκατ. δολάρια σε ομόλογα της Telegram, σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της εταιρείας για το 2023, ως μέρος αυτού που έχει περιγράψει στο παρελθόν ως επένδυση «εκατοντάδων εκατομμυρίων» στην ανάπτυξη της Telegram.

Η τιμή των ομολόγων της Telegram έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες και διαπραγματεύεται σε περίπου 87 σεντς ανά δολάριο, με απόδοση πάνω από 16%, από περίπου 96 σεντς πριν από τη σύλληψή του το Σάββατο, αφού προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο έξω από το Παρίσι με ιδιωτικό τζετ.

Σύμφωνα με τους όρους, οι κάτοχοι ομολόγων της Telegram θα μπορούν να μετατρέψουν το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος σε μετοχές με έκπτωση στην τιμή της δημόσιας εγγραφής της Telegram, εάν η εισαγωγή στο χρηματιστήριο πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου 2026 – ένα κίνητρο για την εταιρεία ώστε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πριν από την ημερομηνία αυτή.

Τι λένε οι ομολογιούχοι

«Θα αγόραζαν οι επενδυτές μετοχές σε μια IPO αν δεν είναι σίγουροι αν η Telegram είναι [ένας] παρίας; Δεν είμαι σίγουρος. Οι επενδυτές ομολόγων θα αντιμετώπιζαν ένα παρόμοιο δίλημμα», δήλωσε ένας ομολογιούχος, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων θα μπορούσαν να αδράξουν την ευκαιρία να αγοράσουν την εταιρεία με discount. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα περίμενα γρήγορη ανάκτηση των ομολόγων».

Ένας ομολογιούχος δήλωσε ότι δεν είχε λάβει κάποια επικοινωνία από την Telegram μετά την είδηση της σύλληψης.

Η εταιρεία συνδέεται στενά με το Toncoin, ένα κρυπτονόμισμα που αναπτύχθηκε αρχικά από την ομάδα της Telegram και προσέλκυσε μεταξύ άλλων μεμονωμένους και θεσμικούς Ρώσους επενδυτές.

Το 2023, οι οικονομικές απώλειες της Telegram αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την ανατίμηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει στον ισολογισμό της, τα οποία είχαν συνολική αξία σχεδόν 400 εκατ. δολάρια εκείνο το έτος. Εν τω μεταξύ, το 2024, η εταιρεία πούλησε επίσης Toncoins για πάνω από 244 εκατ. δολάρια σε μετρητά, όπως δείχνουν τα οικονομικά έγγραφα.
Ωστόσο, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν πληγεί από τη σύλληψη στη Γαλλία, με το Toncoin να σημειώνει πτώση σχεδόν 20% στον απόηχο της είδησης.

Πώς θα πράξει ο Ντούροφ

Στο μέλλον, παραμένει ασαφές πώς ο Ντούροφ θα συνεχίσει να λειτουργεί την πλατφόρμα, ή αν αυτό το έργο θα ανατεθεί σε μια μικρή ομάδα πιστών υπολοχαγών σε μια εταιρεία που είναι γνωστή για την κουλτούρα που μοιάζει με λατρεία.

Ο CEO του Telegram Πάβελ Ντούροφ

Ο Ντούροφ έχει δηλώσει ότι η εταιρεία έχει μόνο περίπου 50 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 30 αυστηρά ελεγμένων μηχανικών. Είπε ότι επέλεξε την ομάδα του διοργανώνοντας διαγωνισμούς προγραμματισμού και στη συνέχεια προσπαθώντας να προσλάβει τους νικητές, προσθέτοντας ότι πρόκειται κυρίως για προγραμματιστές από την Ουκρανία.

Ένα άτομο που βρίσκεται κοντά στο θέμα περιέγραψε ότι οι υπάλληλοι ήταν συνήθως « εξαιρετικά νέοι», που αποσπάστηκαν από την ανατολική Ευρώπη, τους προσφέρθηκαν ετήσιοι μισθοί μισού εκατομμυρίου δολαρίων και σύντομα δημοσίευαν φωτογραφίες των Porsche τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Υπάρχει πρακτικά μηδενική μετακίνηση», δήλωσε ο Ντούροφ στους FT νωρίτερα φέτος. «Μοιράζονται τις ίδιες αξίες και πιστεύουν στην αποστολή της εταιρείας».

Καμία κατάχρηση δεδομένων

Ο ίδιος κατέχει κεντρική θέση στη λήψη αποφάσεων, περιγράφοντας τον ρυθμό καινοτομίας ως πιο κοντά σε μια νεοσύστατη επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν 1 δισ. χρήστες. «Δεν μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου ως συνδιευθυντή, ιδιοκτήτη ή όποιον άλλον. Μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου ως ηγέτη του προϊόντος», δήλωσε. «Κανένα χαρακτηριστικό δεν λανσάρεται χωρίς τη δική μου βαθιά συμμετοχή».

Ο Ντούροφ υποστηρίζει εδώ και καιρό μια προσέγγιση «hands-off» για τη μετριοπάθεια στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και των ελευθεριακών ιδεωδών. Η Telegram αναφέρει στον ιστότοπό της ότι έχει αποκαλύψει «0 bytes δεδομένων χρηστών σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων» ως αρχή.

Η εταιρεία δεν εξέδωσε καμία δήλωση αμέσως μετά τις κατηγορίες ή δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού για την παρούσα ιστορία.

Μετά την αρχική σύλληψη του Ντούροφ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «δεν είχε τίποτα να κρύψει», προσθέτοντας ότι είναι «παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνος για την κατάχρηση της πλατφόρμας αυτής» και ότι η μετριοπάθειά της ήταν «σύμφωνη με τα πρότυπα του κλάδου».

Πηγή: ΟΤ.gr

Only in

Με λουκέτα στα σχολεία και συγχωνεύσεις τμημάτων ξεκινάει η σχολική χρονιά

Πάνω από 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα δεν θα ανοίξουν φέτος, ελλείψει μαθητών. Παράλληλα δρομολογούνται μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, με την εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται σε αναβρασμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024