Είχαν περάσει 15 χρόνια που η μοναδική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους ήταν μέσω των δηλώσεών τους στα μίντια. Δηλώσεις που έσταζαν φαρμάκι και αλληλοκατηγορίες. Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να τους φέρει κοντά – άλλωστε είχαν πει πολλές και βαριές κουβέντες. Κι όμως, ο Νόελ και ο Λίαμ Γκάλαχερ αποφάσισαν να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου και το 2025 θα τους βρει και πάλι μαζί στη σκηνή – σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά reunion των τελευταίων δεκαετιών.

Το γιατί και πως τα αδέρφια Γκάλαχερ αποφάσισαν να ενώσουν ξανά τους Oasis είναι κάτι που θα μάθουμε (λογικά) μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, σε μια πρώτη ανάγνωση, τα 60 εκατομμύρια ευρώ, μοιάζουν ένας αρκετά καλός λόγος για να αφήσουν στην άκρη τις κόντρες τους και να πάρουν ξανά τους δρόμους. Τελικά, τα χρήματα μπορούν να τους ενώσουν όλους.

Οι δηλώσεις του Μόρισεϊ έχουν διχάσει το κοινό του.

Ή σχεδόν όλους, αν κρίνουμε από τις τελευταίες δηλώσεις του Μόρισεϊ. Μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της βρετανικής ανεξάρτητης ροκ σκηνής, σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόταση για την επανένωση των Smiths και ο ίδιος απάντησε θετικά. «Ωστόσο, ο Τζονι Μαρ αγνόησε την πρόταση» είπε ο 65χρονος μουσικός μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.

Οι Smiths παρά το γεγονός ότι είχαν διάρκεια ζωής μόλις πέντε χρόνων, θεωρούνται ακόμα και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της indie rock βρετανικής σκηνής της δεκαετίας του ’80, με 4 άλμπουμ στο ενεργητικό τους και δεκάδες επιτυχίες. Ωστόσο το τέλος τους ήταν άδοξο και πικρό.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 37 χρόνια από τη διάλυση του συγκροτήματος, πολλά πράγματα μοιάζουν να χωρίζουν τον Μόρισεϊ και τον Μαρ. Από τη μια είναι η δικαστική τους διαμάχη για τα δικαιώματα των κομματιών των Smiths. Από την άλλη είναι η πολιτική τους κόντρα, με διάφορες δηλώσεις του Μόρισεϊ τις τελευταίες δεκαετίες να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Τζόνι Μαρ το 2019.

Μάλιστα, αν και ο Μαρ δεν έχει απαντήσει επίσημα αν όντως υπήρχε πρόταση για επανένωση του συγκροτήματος, όταν ρωτήθηκε από θαυμαστές στα social media αποφάσισε να απαντήσει με μια φωτογραφία του ακροδεξιού βρετανού πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ. Καρφί για τον πρώην φίλο του, που κάποτε είχε δηλώσει πώς «θα γινόταν καλός Πρωθυπουργός».

Ένα χάσμα που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα γεφυρωθεί. Άλλωστε ο Μαρ δεν έδειξε ποτέ να ακολουθεί τα χρήματα, ενώ η μουσική πορεία τόσο του ίδιου όσο και του Μόρισεϊ πηγαίνει πολύ καλά. Έστω κι αν ποτέ δεν έφτασε στις επιτυχίες των Smiths.