Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κόρινθος: Οι αρχαίοι μύθοι και η ιστορία της πόλης σε έναν τοίχο

Κόρινθος: Οι αρχαίοι μύθοι και η ιστορία της πόλης σε έναν τοίχο

Στο πλαίσιο του πολυθεματικού «Φεστιβάλ Κορινθία 2024» νέοι καλλιτέχνες της πόλης δημιούργησαν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία εμπνευσμένοι από την ιστορία και τους μύθους της Κορίνθου.

Μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια «ζωής». Από έναν μικρό οικισμό που ήταν αρχικά κοντά Ακροκόρινθο με την ονομασία Εφύρα, στη συνέχεια επεκτάθηκε στον λόφο και προς τα δυτικά, όπου σήμερα υπάρχουν τα ερείπια της ένδοξης πόλης του Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, του Περίανδρου, του Κύψελου, του Αμεινοκλή και άλλων ισχυρών ανδρών της εποχής. Υπήρξε σημαντική πόλη κράτος της αρχαιότητας, εμπορική και στρατιωτική δύναμη, ενώ χάρισε το όνομά της σε διάφορες περιοχές εκτός Ελλάδας, λόγω της παρουσίας της στη Βίβλο.

Ο λόγος για την Κόρινθο, των περίπου 57.000 κατοίκων και πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας. Η πόλη μπορεί να έχει αλλάξει πολύ από τότε, ωστόσο οι κάτοικοί της δεν ξεχνούν την ιστορία και τους μύθους που την περιβάλλουν. Έχοντας αυτό στο μυαλό, νέοι καλλιτέχνες  με την υποστήριξη των δασκάλων των Global Arts Studios, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία εμπνευσμένοι από την ιστορία και τους μύθους της Κορίνθου, στο πλαίσιο του  πολυθεματικού «Φεστιβάλ Κορινθία 2024».

Η τοιχογραφία στα πρώτα της βήματα.

Τη δράση παρακολούθησαν, παράλληλα, πολίτες όλων των ηλικιών οι οποίοι κατά την εξέλιξη της τοιχογραφίας συμμετείχαν ζωγραφικά με την καθοδήγηση των καθηγητών της Global Arts και των καλεσμένων καλλιτεχνών. Στόχος των δασκάλων ήταν αφενός η δημιουργία ενός έργου που θα κοσμεί την είσοδο της πόλης και αφετέρου η ενεργοποίηση συνεργασιών μεταξύ καλλιτεχνών και εφήβων μαθητών σε μια κοινή δράση με κοινό στόχο.

Η τοιχογραφία που βρίσκεται στον χώρο του γυμναστηρίου, μας ταξιδεύει στους μύθους της αρχαίας Κορίνθου. Με κεντρικό πρόσωπο τον Σίσυφο, τον πρώτο της βασιλιάς που ξεγέλασε το θάνατο και τιμωρήθηκε στον Άδη να κυλά διαρκώς μία πέτρα προς την κορυφή ενός λόφου συνεχίζει στην Ακροκόρινθο και εμπλουτίζεται με το μυθικό φτερωτό άλογο Πήγασος. Το άλογο που δάμασε ο εγγονός του Σίσυφου και βασιλιάς της Κορίνθου Βελλερεφόντης και σκότωσε τη Χίμαιρα, το πλάσμα με κεφάλι λιονταριού, κορμί κατσίκας και ουρά φιδιού.

Καλλιτέχνες και μαθητές εν ώρα δράσης.

Από την τοιχογραφία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας, οι δύο Θεοί που φιλονίκησαν για την κυριαρχία επί της πόλης της Κορίνθου. Τελικά ο Απόλλωνας κέρδισε την Ακροκόρινθο και Ποσειδώνας την περιοχή του Ισθμού και την θάλασσα.

Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, η θάλασσα ξέβρασε το πτώμα του Μελικέρτη ή Παλαίμων στην πλάτη ενός δελφινιού. Ο βασιλιάς Σίσυφος το μετέφερε στην Κόρινθο όπου ίδρυσε προς τιμήν του τον Ναό του Μελικέρτη και τους ετήσιους αγώνες Ίσθμια.

Όπως φαίνεται η τοιχογαφία στον τοίχο του γυμναστηρίου.

Στην δράση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου Παναγιώτης Λουζιώτης και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Πελοπίδας Μαυρόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους τους καλλιτέχνες για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία. Ακολούθως ο Διευθυντής των Global Arts Studios Σωκράτης Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές αλλά και τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Κώστα Δημάκο για την συνεργασία και την πρόσκληση.

Must in

Ομπράντοβιτς: «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά του Σπανούλη στη Μονακό, αλλά…»

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς μίλησε για τη Μονακό χωρίς τον ίδιο στην άκρη του πάγκου και για τον Βασίλη Σπανούλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο