Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σωτήρια η ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40

Σωτήρια η ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί - Για να τα καταφέρουμε ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος

Αν και ο καρκίνος του μαστού πλήττει ολοένα και νεότερες γυναίκες, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί θεαματικά. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονταν με καρκίνο του μαστού και έκαναν τακτικές μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε χρόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο τελευταίο στάδιο ενώ είχαν και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης συγκριτικά με εκείνες που υποβάλλονταν σε προληπτικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια ή λιγότερο συχνά.

«Μόνο περίπου το 65% των γυναικών άνω των 40 ετών υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού και μόνο οι μισές περίπου από αυτές κάνουν ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο, εν μέρει λόγω αντικρουόμενων συστάσεων σχετικά με τα συνιστώμενα διαστήματα προσυμπτωματικού ελέγχου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Margarita Zuley, καθηγήτρια και πρόεδρος του του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού στο Τμήμα Ακτινολογίας στο University of Pittsburgh.

Σύμφωνα με την ίδια, η παρούσα μελέτη από τους ερευνητές του University of Pittsburgh, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, δείχνει ότι ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος είναι πιο ωφέλιμος από τον διετή.

Προληπτικός έλεγχος και καρκίνος του μαστού

Ενώ τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι γνωστά, οι οδηγίες διαφέρουν σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες σε προληπτικό έλεγχο. Για παράδειγμα, οι ειδικοί από το American College of Radiology συνιστούν οι ετήσιοι έλεγχοι να ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα ενώ το αμερικανικό Preventive Services Task Force συνιστά τον διετή προληπτικό έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών.

Επειδή οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν εθνικό μητρώο καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μεγάλη θεσμική βάση δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση των πραγματικών αποτελεσμάτων για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Για να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα βέλτιστα διαστήματα προσυμπτωματικού ελέγχου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή τη βάση δεδομένων για να συγκρίνουν 8.145 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είχαν κάνει τουλάχιστον μία μαστογραφία πριν λάβουν την διάγνωση.

Ζωτικής σημασίας η ετήσια μαστογραφία

Το μεσοδιάστημα προσυμπτωματικού ελέγχου θεωρήθηκε ετήσιο εάν ο χρόνος μεταξύ των μαστογραφιών ήταν μικρότερος από 15 μήνες, διετές εάν ήταν μεταξύ 15 και 27 μηνών και διακοπτόμενος εάν ήταν μεγαλύτερος από 27 μήνες.

Το ποσοστό των καρκίνων τελικού σταδίου ήταν 9%, 14% και 19% για τις ομάδες ετήσιου, διετούς και διακοπτόμενου προσυμπτωματικού ελέγχου αντίστοιχα, με τις δύο τελευταίες ομάδες να εμφανίζουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από την ομάδα ετήσιου ελέγχου.

«Το ποσοστό των καρκίνων τελικού σταδίου αυξήθηκε σημαντικά με τα αυξημένα διαστήματα μεταξύ των προσυμπτωματικών ελέγχων», αναφέρει η Δρ Margarita Zuley. «Οι ετήσιες μαστογραφίες είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού (ενδεχομένως πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων), γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης, μειώνει τις βλάβες, επειδή η θεραπεία μπορεί να μην χρειάζεται να είναι τόσο έντονη, διευκολύνει την ανάρρωση και μπορεί να μειώσει το κόστος περίθαλψης» εξηγεί η ίδια.

Πηγή: VITA

Only in

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων στην Τουρκία για το Κυπριακό – Οι απαιτήσεις του Φιντάν

Υπέρ της ευρωπαϊκής πορεία της Τουρκίας η Ελλάδα, αλλά με προϋποθέσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024