Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Η στρέβλωση στα γεγονότα της Κάσου, η Γαλάζια Πατρίδα και τα «ήρεμα νερά»

Γεραπετρίτης: Η στρέβλωση στα γεγονότα της Κάσου, η Γαλάζια Πατρίδα και τα «ήρεμα νερά»

Τα θέματα που άνοιξαν στην συζήτηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στις Βρυξέλλες

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Χακάν Φιντάν στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Με την ελληνική πλευρά να θέτει το σύνολο των ζητημάτων που απείλησαν να ταράξουν τα «ήρεμα νερά».

Στην ατζέντα ήταν τα ευρωτουρκικά, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό ως προτεραιότητα που βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, αλλά και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπως επεσήμανε ο Γεραπετρίτης, (ΣΚΑΙ). Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι τέθηκε και το θέμα της Κάσου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι δεν προέκυψε κρίση στην συγκεκριμένη περίπτωση ούτε ένταση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την κρίση αυτή.

Καμία αναγνώριση στην Τουρκία

Ο Γεραπετρίτης επέμεινε δε ότι δεν υπήρξε «καμία αναγνώριση οποιουδήποτε δικαιώματος ή αξίωσης της τουρκικής πλευράς», για να προσθέσει ότι υπάρχει στρέβλωση σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ στην Κάσο διεξήχθησαν έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, σε διεθνή ύδατα, εκεί που όπως είπε, η τουρκική πλευρά με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο εγείρει παρανόμως αξιώσεις. Στο παρελθόν όπως είπε αυτό θα είχε οδηγήσει σε ένταση και υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, ενώ τώρα το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνα του, δεν προέκυψε κρίση και δεν υπήρξε καμία αναγνώριση αξιώσεων της τουρκικής πλευράς.

Ανυπόστατα τα περί παραχωρήσεων

Χαρακτήρισε δε τα όσα ακούγονται για υπαναχωρήσεις και παραχωρήσεις «ανυπόστατα» και «ψευδή», κάνοντας λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των πραγμάτων. Εμφανίστηκε επικριτικός και απέναντι σε μερίδα του Τύπου, που όπως είπε θεωρεί ότι θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή πολιτική ένταση με την Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εντολή που έχει είναι η διασφάλιση της ηρεμίας για τις επόμενες γενιές χωρίς καμία υπαναχώρηση. Επανέλαβε ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε συζήτηση και σημείωσε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της η Ελλάδα θα τα υποστηρίξει μέχρι τελευταίας εικόνας.

Όσον αφορά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «είναι μια παράνομη αξίωση που προβάλει η Τουρκία» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι αυτονόητο ότι «η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από τη βασική της αυτή θέση από την μία μέρα στην άλλη». «Δεν μπορούμε σε ένα χρόνο να πάμε από το μηδέν στο 100» σημείωσε ο ΥΠΕΞ, για να προσθέσει ότι η πρόοδος γίνεται βήμα βήμα, αναδεικνύονται οι παράνομες αξιώσεις και στόχος είναι όταν έρθει η ώρα της οριοθέτησης αυτή να γίνει επί τη βάση και μόνο του διεθνούς δικαίου.

Συνέχεια των ήρεμων νερών

Ο ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε για μία ακόμα φορά της πολιτικής των ήρεμων νερών τονίζοντας ότι από την αποτίμηση ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος. Όπως επεσήμανε η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στο μεταναστευτικό, το οποίο πλέον ελέγχεται και υπάρχει συντονισμός με την Τουρκία για τη σύλληψη των διακινητών και ενεργοποίηση της Άγκυρας σε αυτή την κατεύθυνση, υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις, σε αντίθεση με τις εκατοντάδες που συντελούνταν τα προηγούμενα χρόνια και έφερναν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει καλή κατανόηση που επιτρέπει την αποσυμπίεση κρίσεων.

Επιλογή όπως είπε από τότε που ανέλαβε το ΥΠΕΞ είναι να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών και σταδιακά να μπει η συζήτηση σε πιο σύνθετα θέματα που θα εξασφαλίσουν επί μακρόν ηρεμία.

Ο Γεραπετρίτης επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία πολιτική όσο αφορά τα εθνικά ζητήματα. Διατείνεται ότι είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να προβάλει κανένα σχέδιο γι΄αυτό».

Αναφερόμενος στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας ο ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχει μια συστηματική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνοντας ότι «το κείμενο είναι ρητό άρα η γειτονική χώρα βρίσκεται σε καθεστώς παράβασης». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αντιδρά με τον τρόπο που πρέπει και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Only in

Με λουκέτα στα σχολεία και συγχωνεύσεις τμημάτων ξεκινάει η σχολική χρονιά

Πάνω από 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα δεν θα ανοίξουν φέτος, ελλείψει μαθητών. Παράλληλα δρομολογούνται μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, με την εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται σε αναβρασμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024