ΟΗΕ: Συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για την επιχείρηση ρυμούλκησης του ελληνόκτητου πλοίου SOUNION
Ο ΟΗΕ δεν συμμετέχει στην επιχείρηση ρυμούλκησης του SOUNION, αλλά «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να δημιουργήσει τις συνθήκες που την επιτρέπουν».
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παράλυση
- Επί τάπητος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν - Τι προκαλεί ανησυχία
- Νέα καταγγελία για πλαστά χαρτονομίσματα - «Επέμεναν ότι στη δική τους τράπεζα αποκλείεται»
- Νεκροί από σφαίρες οι γονείς και τρία παιδιά μέσα στο σπίτι τους, τραυματισμένο το τέταρτο
Στην επιχείρηση ρυμούλκησης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα, που χτυπήθηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν συμμετέχουν στην επιχείρηση, αλλά συνεργάζονται με την διεθνή κοινότητα για την επίτευξη αυτής.
«Η επιχείρηση γίνεται από ιδιώτες εργολάβους χωρίς κανένα συντονισμό από εμάς. Έχουμε συνεργαστεί με άλλους στη διεθνή κοινότητα για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να επιχειρήσουν, όμως προφανώς θα το κάνουν με τον δικό τους χρόνο, αλλά το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.
Το παρασκήνιο της ρυμούλκησης του Sounion
Το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Sounion δέχθηκε επίθεση τα ξημερώματα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, 6.15 ώρα Ελλάδας, από δύο σκάφη των ανταρτών Χούθι. Το Sounion ήταν γεμάτο με πάνω από 150.000 τόνους πετρελαίου με την έκρηξη να ήταν σφοδρότατη. Το πλοίο εκκενώθηκε από το γαλλικό πλοίο της επιχείρησης ASPIDES χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι Χούθι εικάζεται πως στόχευσαν το πηδάλιο και ακινητοποίησαν το πετρελαιοφόρο.
Το πλοίο συνέχισε να φλέγεται επί σειρά ημερών, με τον κίνδυνο να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Το βράδυ της Τετάρτης 28 Αυγούστου οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η συμφωνία για ρυμούλκηση όπως διευκρινίστηκε δεν είναι και συμφωνία για προσωρινή ανακωχή.
Στις συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Χούθι για την ρυμούλκηση του πλοίου, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος για μία τεράστια οικολογική καταστροφή ενεπλάκη και η ελληνική διπλωματία, με την Αθήνα να δείχνει ενδιαφέρον για το ζήτημα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο διοικητής της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι ο έλληνας υποναύαρχος, Βασίλης Γρυπάρης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις