Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης» – Το μήνυμα Ερντογάν για την νίκη επί των «δυνάμεων κατοχής»

Η Τουρκία γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης» – Το μήνυμα Ερντογάν για την νίκη επί των «δυνάμεων κατοχής»

Η 30η Αυγούστου, Ημέρα της Νίκης για την Τουρκία, θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη επί των ελληνικών δυνάμεων

Την Ημέρα της Νίκης (στα τουρκικά: Zafer Bayramı‎‎), κατά των ελληνικών δυνάμεων γιορτάζει η Τουρκία στις 30 Αυγούστου. Η συγκεκριμένη μέρα είναι γνωστή και ως Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (στα τουρκικά: Türk Silahlı Kuvvetleri Günü‎‎).

H αποφασιστικής σημασίας – για τους τούρκους – νίκη στη μάχη του Ντουμλουπινάρ, σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου 1922, κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 και στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο είναι εθνική γιορτή. Η μάχη είναι γνωστή και ως Μάχη του Ανώτατου Διοικητή επειδή διεξήχθη υπό τη διοίκηση του Κεμάλ Ατατούρκ. Στην Τουρκία η μέρα γιορτάζεται καθώς όπως αναφέρεται ξεκίνησε η – σύμφωνα με τους Τούρκους – «απελευθέρωση των εδαφών».

Η Μικρασιατική Εκστρατεία ή ελληνοτουρκικός πόλεμος που διεξήχθη από το 1919 έως το 1922, τελείωσε με την τραγωδία για τον ελληνισμό της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το μήνυμα Ερντογάν

Στην καθιερωμένη τελετή για την «Ημέρα της Νίκης» στην Τουρκία συμμετείχε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ.

Στο μήνυμα του στο βιβλίο επισκεπτών στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, ο Ερντογάν έγραψε μεταξύ άλλων: «γιορτάζουμε σήμερα με χαρά και περηφάνια την 102η επέτειο της Μεγάλης Νίκης, που εδραίωσε την ύπαρξή μας στην Ανατολία, την αιώνια πατρίδα μας και εξασφάλισε την ανεξαρτησία μας ως έθνος. Με αυτή τη νίκη, που κατακτήσαμε παρά τις πάσης φύσεως στερήσεις, όχι μόνο προσθέσαμε ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των νικών της ένδοξης ιστορίας μας, αλλά και ανοίξαμε διάπλατα τον δρόμο προς την ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Προχωράμε βήμα βήμα προς τον στόχο μας να ανυψώσουμε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, προϊόν μεγάλης αφοσίωσης, ακλόνητης πίστης και ανηφορικού αγώνα, πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με αποφασιστικότητα μέχρι να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

«Ορόσημο της τουρκικής ιστορίας»

Στο μήνυμα του προς τους πολίτες για την Ημέρα της Νίκης ο Ερντογάν τη χαρακτηρίζει ως ένα από τα ορόσημα της τουρκικής ιστορίας, κάνει αναφορά στους «τουρκοκύπριους αδερφούς», αλλά και στα «εκατομμύρια πολιτών μας σε όλο τον κόσμο».

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν «με τη Μάχη του Ανώτατου Διοικητή στις 30 Αυγούστου οι δυνάμεις κατοχής ηττήθηκαν αποφασιστικά, ο άξονας του ιμπεριαλισμού γκρεμίστηκε και οι πόρτες για την ανακήρυξη της Δημοκρατίας άνοιξαν ορθάνοιχτες. Με τη Μεγάλη Νίκη, το Τουρκικό Έθνος δήλωσε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχτεί την αιχμαλωσία, ότι δεν θα αφήσει να δεσμευτούν στη θέλησή του και ότι δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στο να ζήσει ανεξάρτητα στην πατρίδα του».

Αναρτήσεις από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΑΜ της Τουρκίας

Μήνυμα που αποδίδει τιμές στον Κεμάλ Ατατούρκ ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αντίστοιχα ανάρτηση υπάρχει και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με τον υπουργό, Γιασάρ Γκιουλέρ να είναι αυτός που συνόδευσε τον Ερντογάν στο μαυσωλείο του Ατατούρκ.

Only in

Θα δούμε και καρχαρίες στον Βόλο; «Τα νεκρά ψάρια αποτελούν πρόσκληση για 'τσιμπούσι' θηρευτών»

Τόνοι από νεκρά ψάρια, ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ευθύνες «μπαλάκι», ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και «καμπανάκι» για τους κολυμβητές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024