Το μέτωπο «Λινού» μπορεί να έκλεισε για την ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ -με κόστος την απώλεια μιας έδρας και με «κέρδος» την ικανοποίηση του «εξοργισμένου» Πολάκη-όμως η ερχόμενη εβδομάδα φέρνει νέες αναταράξεις.

Παράγοντας στην εξίσωση των κομματικών ισορροπιών και  ενδεχομένως ενος νέου κύκλου εντάσεων θα αποτελέσει η απόφαση του Πειθαρχικού την ερχόμενη Τρίτη για την ενδεχόμενη διαγραφή Χρήστου Σπίρτζη.  Ο κ. Σπίρτζης αναμενεται να στείλει επιστολή και καταγγελία κατά της ηγεσίας για αντικομματική συμπεριφορά.

Αυτό σημαίνει ότι η παραπομπή του στελέχους στην Κεντρική Επιτροπή με πρόταση διαγραφής θα αποτελέσει ακόμα μια πηγή έντασης των «87» με τους προεδρικούς.

Ως προς το μέτωπο των νεων εκλογών οι αμφισβητίες πιέζουν να οδηγήσει ο ο ίδιος ο Στεφανος Κασσελακης το κόμμα σε νέες κάλπες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και όχι μέσω της κατάθεσης μομφής. Προς ωρας, πάντως, φαίνεται ότι η ηγεσια δεν σκέφτεσαι να προσφύγει σε κάλπες, αλλά εφόσον περάσει μια πρόταση μομφής στην ΚΕ.

Μικρή η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου επαναφέρει μεν τον αριθμό των βουλευτών στις  34 έδρες ωστόσο οι ισορροπίες στην ΚΟ ειναι εύθραυστες, όπως ανέδειξε η τελευταία ψηφοφορία για τις προεδρος αλλαγές στην Κοινοβουλευτικη Ομάδα. Επίσης η απόσταση απο το ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί  στις τρεις έδρες.

Τα φώτα στην Κεντρική Επιτροπή

Με τα σημερινά δεδομένα, η έκτη και η έβδομη ημέρα του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν τις νέες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κύματος στελεχών και βουλευτών που τάσσονται υπέρ εκλογών και ως εκ τούτου της προσφυγής της ηγεσίας στη βάση. Οι “87” θα αποσαφηνίσουν τις επόμενες ενέργειές τους καθώς δηλώνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι, πλέον, πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία.

Αν και από το προεδρικό περιβάλλον επιμένουν ότι όσοι τον αμφισβητούν, να καταθέσουν επίσημα στα Όργανα του κόμματος μομφή, η προσφυγή του Κασσελάκη στη βάση είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ακόμα και από την Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι ίσως δεν μπορούν να αποφευχθούν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ (εκπρόσωπος τύπου Βούλα Κεχαγιά).

Για πρώτη φορά, η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε δημόσια για εκλογές. Το βράδυ της Τετάρτης έκανε το πρώτο βήμα για νέα εκλογική αναμέτρηση. Θεωρείται μία κίνηση εύλογη δεδομένου της πίεσης που δε΄χονται οι «87» καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί διαρκώς να να ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, όμως δεν είχε θέσει θέμα ηγεσίας. «Η εκλογή από τη βάση θα είναι μια λυτρωτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε με νόημα χθες το βράδυ η Όλγα Γεροβασίλη προειδοποιώντας ότι υπάρχει αγωνία για να μην φτάσει το κόμμα ξανά στο 3%. «Ανοιχτά και δημοκρατικά θα λυθούν όλα, με αποφάσεις σεβαστές από όλους για να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει την καθοδική του πορεία», συνέχισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατηγορώντας, παράλληλα, τον Στέφανο Κασσελάκη ότι ο ίδιος είναι που προχωρά στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών.