Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κατέθεσε η ευρωομάδα του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στις ερωτήσεις που υπέβαλαν στην Κομισιόν , έκαναν λόγο για τις ευθύνες της ΕΕ, την έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών και την υποχρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης.

«Η εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκα τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό»  επισημαίνει  η ευρωομάδα του ΚΚΕ.

Ενημερώνουν την Κομισιόν ότι η κατάσταση που επικρατεί, με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεβράζονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού κόλπου προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς.

«Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Στην εγκληματική αυτή αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως η λύση είναι τα νεκρά ψάρια να φαγωθούν από μεγαλύτερα», σημειώνουν οι Ευρωβουλευτές.

Έλλειψη μέτρων πρόληψης

«Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Μαγνησίας έρχονται αντιμέτωποι με το εχθρικό αστικό κράτος, κεντρικό και τοπικό. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων μηνών που οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, επωμίζονται σήμερα και μια σειρά άλλα προβλήματα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων αποκατάστασης», συνεχίζουν.

Χαρακτηρίζουν ως βασικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί, τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τις προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που «πιστά εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ».

Συγκεκριμένα αναφέρονται στην Οδηγία 2007/60/ΕΚ που αναφέρει ρητά ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Επιπλέον τονίζουν ότι «ισχύουν και τα γνωστά κριτήρια των κονδυλίων της ΕΕ με πρώτο το Ταμείο Ανάκαμψης που ως επί το πλείστον δεν θεωρούν επιλέξιμα  (σ.σ. τα έργα διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας) και γι’ αυτό δεν ιεραρχούνται τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αυτή την άθλια κατάσταση».

Τέλος αναφέρονται στο master plan της Ολλανδικής εταιρείας HVA International για λογαριασμό της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, αναφέροντας ότι έχει τραγικά αποτελέσματα, καθώς βασίζεται στην «εγκληματική λογική κόστους οφέλους».

Ελάχιστα τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων  υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias” δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;

– Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.»