Η σκληρή αλήθεια του Αλκαράθ και η πραγματικότητα για τον Τσιτσιπά (vids)
Οι δηλώσεις του Κάρλος Αλκαράθ που επιβεβαιώνουν όσα είχε πει ο Αντρέ Αγκάσι για το τένις και η χρονιά – μάθημα για τον Στέφανο Τσιτσιπά.
«Απεχθάνομαι το τένις. Είναι τόσο μοναχικό. Μια βαρετά επαναλαμβανόμενη ακολουθία ταξιδιών, προπονήσεων και αγώνων. Ακόμη και στην πυγμαχία μπορείς τουλάχιστον να έρθεις σε επαφή με τον αντίπαλό σου. Στο τένις τον έχεις απέναντί σου, όμως δεν τον ακουμπάς και δεν του μιλάς», είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του ο Αντρέ Αγκάσι.
Ποιος είναι ο κύριος; Ο Mr. No.1 στην παγκόσμια κατάταξη για 101 εβδομάδες, ο Mr. 60 τίτλοι σε επαγγελματικό επίπεδο εκ των οποίων οι 8 επιπέδου Grand Slams, ο Mr. 870 νίκες. Το αντίπαλο δέος του Πιτ Σάμπρας. Ο επί σειρά ετών αντίπαλος των σπουδαίων Μπόρις Μπέκερ, Πατ Ράφτερ, Ιβάν Λεντλ, Ρότζερ Φέντερερ.
Ένας από τους μύθους του τένις. Ένας από τους λόγους που λάτρεψαν το άθλημα εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, αν και ο ίδιος όπως έχει γράψει χαρακτηριστικά στο βιβλίο που δημοσίευσε το 2009, το απεχθανόταν. «Έπαιζα τένις μόνο για τα χρήματα, το απεχθανόμουν».
Ο Αντρέ Αγκάσι σε λίγες λέξεις είχε πει ολόκληρη την αλήθεια για το τένις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το συγκεκριμένο άθλημα, ακόμα και κορυφαίου επιπέδου όπως Κάρλος Αλκαράθ.
Ο Ισπανός πήγε στη Νέα Υόρκη για το US Open ως κάτοχος του Ρολάν Γκαρός και του Γουίμπλεντον, ως ασημένιος Ολυμπιονίκης, ως Νο.3 στον κόσμο και ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο είχε πάρει το 2022.
Η πορεία του, όμως, σταμάτησε μόλις στον δεύτερο γύρο, όπου γνώρισε την ήττα με 3-0 σετ από τον Μπότικ Φαν Ντε Ζάντσχουλπ, Νο. 74 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP.
Μια ήττα που δεν περίμενε κανείς. Μια ήττα που ήρθε για τον Κάρλος Αλκαράθ χωρίς να πάρει ούτε σετ. Μια ήττα από έναν τενίστα, που σκεφτόταν ακόμα και την απόσυρση από την ενεργό δράση πριν από λίγους μήνες, όταν είχε ηττηθεί από τον Φάμπιο Φονίνι στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός.
Μια ήττα που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά όχι τον Ισπανό, που γνώριζε καλά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Σωματικά και πνευματικά.
«Ήταν μια μάχη με τον εαυτό μου. Στο τένις, παίζεις με κάποιον που έχει τον ίδιο στόχο με εσένα, να κερδίσει το ματς και πρέπει να μείνεις ψύχραιμος και να σκεφτείς καλύτερα από τον αντίπαλο. Ένιωθα καλά μετά από κάποιους πόντους. Μετά, έχανα κάποιους πόντους και έπεφτα ψυχολογικά. Είχα πολλά σκαμπανεβάσματα στο μυαλό μου.
Δεν έκανε τα λάθη που πίστευα ότι θα κάνει. Αυτό με μπέρδεψε λίγο. Δεν ήξερα πως να το χειριστώ, δεν μπορούσα να ανεβάσω το επίπεδό μου», ανέφερε αρχικά ο Κάρλος Αλκαράθ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης και πρόσθεσε: «Έχω δώσει πολλά ματς τελευταία. Αγωνίστηκα στο Ρολάν Γκαρός, στο Γουίμπλεντον και στους Ολυμπιακούς. Το πρόγραμμα των τουρνουά είναι πολύ σκληρό. Πήρα μερικές ημέρες ρεπό μετά τους Ολυμπιακούς και πίστευα ότι θα ήταν αρκετό για μένα. Δεν ήταν τελικά. Ήρθα εδώ χωρίς πολλή ενέργεια. Πίστευα ότι θα την βρω εδώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη».
Δηλώσεις που «ακουμπούν» ουσιαστικά όσα έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Αντρέ Αγκάσι για τη μοναχικότητα του τένις και τις δυσκολίες των συνεχόμενων ταξιδιών, προπονήσεων και αγώνων, που καλούνται να δώσουν οι αθλητές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Μερικές φορές, μάλιστα, δίνουν ακόμα και δύο αγώνες μέσα στην ίδια μέρα. Το είδαμε να συμβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν, λόγω βροχής. Θα συμβεί πολλές φορές και στο μέλλον. Έτσι είναι και δεν θα αλλάξει. Όπως δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις των αθλητών και κατ’ επέκταση αγωνιστικές εκπλήξεις. Οι κορυφαίοι, όπως ο Κάρλος Αλκαράθ, θα χάνουν από τενίστες μικρότερου βεληνεκούς, όπως ο Μπότικ Φαν Ντε Ζάντσχουλπ.
Οι κορυφαίοι, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, θα έχουν κάποιες δύσκολες περιόδους, με ντεφορμάρισμα και συνεχόμενες ήττες. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτή είναι η πραγματικότητα του τένις. Γι’ αυτό είναι ένα συναρπαστικό άθλημα: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν σε μια αναμέτρηση, ακόμα και εάν το Νο.3 του τένις αντιμετωπίζει το Νο. 74.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές και πτώσεις στην παγκόσμια κατάταξη, όπως αυτή του Τσιτσιπά. Είχαμε συνηθίσει τον Στέφανο να βρίσκεται μέσα στο top-5 της ATP και πλέον είναι στο Νο.11. Ίσως μάλιστα σύντομα να βρεθεί ακόμα και πιο χαμηλά. Όμως, είναι επίσης δεδομένο ότι η σεζόν του Ελληνα τενίστα δεν είναι αποτυχημένη. Δύσκολη ναι, αποτυχημένη όχι.
Δεν μπορεί να είναι αποτυχημένη όταν έχει 34 νίκες σε 52 παιχνίδια μέσα στο 2024. Όταν κατέκτησε τον τίτλο στο Μόντε Κάρλο: Ένα τουρνουά ATP 1000. Όταν έπαιξε στον τελικό της Βαρκελώνης, στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός, όπου ηττήθηκε από τον πρωταθλητή, Κάρλος Αλκαράθ. Στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όπου ηττήθηκε από τον χρυσό Ολυμπιονίκη, Νόβακ Τζόκοβιτς.
Όταν έβγαλε 3 εκατ. δολάρια μόνο από την πορεία του στα φετινά τουρνουά. Ένα ποσό που τον κατατάσσει στη λίστα με τους τενίστες που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα μέσα στο 2024. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια αποτυχημένη σεζόν. Είναι, όμως, μια σεζόν – μάθημα για τον ίδιο. Μια πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει, για να γίνει καλύτερος.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»