Αλλοτε στέλεχος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών συνελήφθη χθες Πέμπτη στην Αργεντινή, όπου είχε καταφύγει, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιταλίας (φωτογραφία, επάνω, από corriere.it).

Ο Λεονάρντο Μπερτουλάτσι συνελήφθη «μετά την ανάκληση από τις αρμόδιες αρχές της Αργεντινής του καθεστώτος πρόσφυγα που του είχε χορηγηθεί το 2004 και την υποβολή νέου αιτήματος έκδοσης», διευκρίνισε η ιταλική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

O Μπερτουλάτσι ανήκε στη γενοβέζικη μονάδα «28η Μαρτίου» των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Ο άνδρας, πάνω από τα εβδομήντα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία, επίθεση και απαγωγή, ανήκε στη γενοβέζικη μονάδα «28η Μαρτίου» των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Του επιβλήθηκε το 1987 κατά συγχώνευση ποινή 27 ετών κάθειρξης για υπονομευτική δράση και ένταξη σε ένοπλη παράνομη οργάνωση.

Είχε, επίσης, κριθεί ένοχος για συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστή Πιέρο Κόστα, τον Ιανουάριο του 1977 στη Γένοβα.

Η απαγωγή είχε ως στόχο την απόκτηση οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Πενήντα εκατομμύρια λιρέτες δόθηκαν για την αγορά του διαμερίσματος στην οδό Μονταλτσίνι στη Ρώμη, όπου κρατήθηκε ο Αλντο Μόρο την περίοδο της απαγωγής του.

«Βαθιά ευγνωμοσύνη»

Ο Λεονάρντο Μπερτουλάτσι είχε συλληφθεί και το 2002 στο Μπουένος Αϊρες αλλά αφέθηκε ελεύθερος μερικούς μήνες αργότερα.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε με ανακοίνωσή της «βαθιά ευγνωμοσύνη στις αρχές της Αργεντινής» για τη σύλληψη.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες (Brigatte Rosse, BR), οργάνωση που ίδρυσε το 1973 ο Ρενάτο Κούρτσο, με μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία, ανέλαβαν την ευθύνη για δολοφονίες, τραυματισμούς και απαγωγές δεκάδων δικαστικών, πολιτικών, δημοσιογράφων και βιομηχάνων τα χρόνια του 1970.