Το εγκεφαλικό της έκλεψε την ομιλία και η τεχνητή νοημοσύνη της την ξαναδίνει πίσω
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί μια σειρά από 253 ηλεκτρόδια, τα οποία εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο της 48χρονης σήμερα Αν Τζόνσον και στη συνέχεια συνδέθηκαν με μια τράπεζα υπολογιστών
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας
- Γιατί πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος: Ο δήμαρχος Αλίμου δείχνει την ΕΥΔΑΠ - Τι απαντά η εταιρεία
Μια γυναίκα που δεν έβγαζε λέξη για χρόνια μετά από ένα παραλυτικό εγκεφαλικό επεισόδιο ανέκτησε την ικανότητα να μιλάει μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Η Αν Τζόνσον, έπαθε το εγκεφαλικό 30 ετών και 18 χρόνια μετά είναι σε θέση να επικοινωνεί ξανά με τους δικούς της.
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη της έδωσε πίσω την φωνή της
Η πρωτοποριακή διαδικασία χρησιμοποιεί μια σειρά από 253 ηλεκτρόδια, τα οποία εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο της 48χρονης σήμερα Αν Τζόνσον και στη συνέχεια συνδέθηκαν με μια τράπεζα υπολογιστών μέσω μιας μικρής σύνδεσης θύρας που ήταν τοποθετημένη στο κεφάλι της, σύμφωνα με την New York Post.
Τα ηλεκτρόδια, τα οποία καλύπτουν την περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία της ομιλίας, υποκλέπτουν τα εγκεφαλικά της σήματα και τα στέλνουν στους υπολογιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν ένα καστανόμαλλο άβαταρ που αντιπροσωπεύει την Τζόνσον.
Το άβαταρ στην οθόνη -το οποίο επέλεξε η ίδια η Τζόνσον- είναι στη συνέχεια σε θέση να «μιλήσει» να πει αυτό που σκέφτεται, χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο της φωνής της που ηχογραφήθηκε πριν από χρόνια κατά τη διάρκεια μιας 15λεπτης πρόποσης που έκανε στο γάμο της.
«Το να μην μπορώ να αγκαλιάσω και να φιλήσω τα παιδιά μου πόνεσε τόσο πολύ, αλλά ήταν η πραγματικότητά μου», είπε η Τζόνσον. «Το πραγματικό ‘καρφί στο φέρετρο’ ήταν όταν μου είπαν ότι δεν μπορούσα να κάνω άλλα παιδιά».
Μετά από χρόνια αποκατάστασης, ανέκτησε σταδιακά κάποια κίνηση και έκφραση προσώπου, αλλά η Τζόνσον παρέμεινε ανίκανη να μιλήσει και έπρεπε να σιτίζεται με σωλήνα μέχρι που η θεραπεία κατάποσης της επέτρεψε να τρώει ψιλοκομμένες ή μαλακές τροφές.
«Η κόρη μου και εγώ λατρεύουμε τα cupcakes», δήλωσε.
Πώς κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά
Η ομάδα από το UCSF, μαζί με συναδέλφους της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που είτε η ομιλία είτε οι εκφράσεις του προσώπου συντίθενται από εγκεφαλικά σήματα.
Για να εκπαιδεύσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ο Τζόνσον έπρεπε να «επαναλαμβάνει» σιωπηλά διάφορες φράσεις από ένα λεξιλόγιο 1.024 λέξεων ξανά και ξανά μέχρι ο υπολογιστής να αναγνωρίσει το μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με κάθε ήχο.
Αντί για ολόκληρες λέξεις, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης διδάχθηκε να αναγνωρίζει φωνήματα, τις μονάδες του λόγου που σχηματίζουν τις προφορικές λέξεις. Η λέξη «Γεια σας», για παράδειγμα, περιέχει τέσσερα φωνήματα: «HH», “AH”, “L” και “OW”.
Αναγνωρίζοντας 39 φωνήματα, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα εγκεφαλικά σήματα της Τζόνσον σε πλήρεις λέξεις με ρυθμό περίπου 80 λέξεων το λεπτό – περίπου το μισό ρυθμό από τον κανονικό διάλογο μεταξύ ατόμων.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος
Ο Sean Metzger, ο οποίος ανέπτυξε τον αποκωδικοποιητή στο κοινό πρόγραμμα εμβιομηχανικής του UC Berkeley και του UCSF, δήλωσε στην South West News Service ότι «η ακρίβεια, η ταχύτητα και το λεξιλόγιο του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας.
«Είναι αυτό που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα, σε βάθος χρόνου, να επικοινωνεί σχεδόν τόσο γρήγορα όσο εμείς και να έχει πολύ πιο φυσιολογικές και φυσιολογικές συνομιλίες».
Η ομάδα εργάζεται τώρα σε μια ασύρματη έκδοση, που σημαίνει ότι ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να είναι φυσικά συνδεδεμένος με τους υπολογιστές με καλώδια ή καλώδια.
Επίσης η καινοτομία της ομάδας θα οδηγήσει σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει τη δημιουργία ομιλίας από εγκεφαλικά σήματα στο εγγύς μέλλον.
«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε έναν πλήρη, ενσώματο τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος είναι πραγματικά ο πιο φυσικός τρόπος για να μιλάμε με τους άλλους», λένε.
«Αυτές οι εξελίξεις μας φέρνουν πολύ πιο κοντά στο να γίνει αυτό μια πραγματική λύση για τους ασθενείς», προσθέτουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις