Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων από το μπλοκ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται πιο κοντά στη χώρα, αλλά όχι σε ουκρανικό έδαφος, δήλωσε σήμερα (30/8) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την σύνοδο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ είπε επίσης ότι συμφώνησαν πως η εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ θα πρέπει να αποσκοπεί στην εκπαίδευση 75.000 Ουκρανών στρατιωτών μέχρι τα τέλη του έτους.

«Τα κράτη της ΕΕαποφασίζουν για την άρση των περιορισμών στα όπλα»

Η απόφαση για την άρση των περιορισμών στα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, δήλωσε επίσης ο Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, συζητήθηκε το αίτημα του Κιέβου για άρση των περιορισμών στη χρήση ευρωπαϊκών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος.

«Αποφασίσαμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά διμερείς αποφάσεις κάθε κράτους μέλους με την Ουκρανία. Ειδικά για τις χώρες που παρέχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ

«Η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο με την Ρωσία – Είναι γελοίο να το λέμε»

Προσέθεσε πως «είναι μια εθνική απόφαση, μέσω διμερούς συνεννόησης με την Ουκρανία», ενώ επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι θεωρεί «γελοίο» να λέμε πως το να επιτρέπεται η στόχευση εντός του ρωσικού εδάφους σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Είναι γελοίο να το λέμε αυτό. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από το ρωσικό έδαφος», υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Επιπλέον, στο Συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης της ευρωπαϊκής αποστολής εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών (EUMAM).

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι έχουν ήδη εκπαιδευτεί 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες και σήμερα οι υπουργοί συμφώνησαν να ανεβάσουν τον πήχυ εκπαιδεύοντας επιπλέον 15.000 στρατιώτες ως το τέλος του έτους.

«Τελικά αποφασίστηκε ότι η εκπαίδευση θα γίνει όσο το δυνατό πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά όχι σε ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος στο Κίεβο ο οποίος θα συντονίζει τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ