Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάληψη του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας – Κατά ψήφισε ο Γκάλαντ
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ υπερψήφισε την πρόταση για μόνιμη παρουσία στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, που είναι βασικό εμπόδιο για τη συμφωνία εκεχειρίας
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας (μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας) αλλά και στον διάδρομο Νετζαρίμ είναι οι νέοι όροι που έθεσε ο Νετανιάχου στις ΗΠΑ για να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εκεχειρίας.
Η Χαμάς τους έχει απορρίψει και επιμένει στο πλαίσιο που είχε τεθεί τον Ιούλιο. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης επικύρωσε τη θέση αυτή δυσκολεύοντας περαιτέρω τις ούτως ή άλλως πολύ δύσκολες συνομιλίες.
Ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής Haaretz, καθώς το στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου σχεδίου.
Ένας ξένος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών δήλωσε ότι η απόφαση «καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας».
«Αγκάθι και για την Αίγυπτο»
Παρά το γεγονός ότι η ισραηλινή επιμονή στη συνεχιζόμενη παρουσία των IDF κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου έχει οδηγήσει σε διακοπή των συνομιλιών με τη Χαμάς, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση λένε ότι η απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας καθιστά πιο πιθανό να επιτευχθεί η συμφωνία, καθώς θα αναγκάσει τη Χαμάς να συμβιβαστεί στο θέμα αυτό, όπως είχε συμβιβαστεί και στο προηγούμενο αίτημά της να τερματιστεί ο πόλεμος.
Μια ξένη πηγή δήλωσε ότι ο διάδρομος Φιλαδέλφειας δεν είναι θέμα μόνο για τη Χαμάς, αλλά και για την Αίγυπτο. «Υπήρχαν προσπάθειες να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα περιλάμβανε την τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης κατά μήκος του διαδρόμου, χωρίς την παρουσία στρατιωτών, αλλά οι ισραηλινές δηλώσεις το καθιστούν πιο δύσκολο», είπε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «οι σφαγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» κατέστησαν δυνατές λόγω του γεγονότος ότι το Ισραήλ δεν είχε τον έλεγχο της κρίσιμης οδού, η οποία επέτρεπε τη λαθραία μεταφορά όπλων στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Αντιδράσεις και από τους συγγενείς των ομήρων
Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών κατηγόρησε τον Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν χάνει ευκαιρία για να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία».
«Δεν υπάρχει μέρα που ο Νετανιάχου να μην ενεργεί για να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή όλων των ομήρων. Δεν ήταν επείγον για την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, τη Ράφα και τη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Τι θα συνέβαινε αν αποσυρόμασταν από τον διάδρομο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και επιτρέπαμε να κλείσει μια συμφωνία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πληθαίνουν οι κόκκινες γραμμές
Η συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας ήταν μία από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» του Νετανιάχου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα. Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών ανέφεραν ότι οι χώρες που μεσολαβούν στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ – θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταθέσουν μια νέα πρόταση «εντός των ημερών» σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε δύο βασικά ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει: τον διάδρομο Φιλαδέλφειας και τον διάδρομο Νετζάριμ που διχοτομεί τη Λωρίδα της Γάζας.
Την Τετάρτη, μια αντιπροσωπεία με εκπροσώπους της Shin Bet, της Μοσάντ και των IDF αναχώρησε για το Κατάρ για περισσότερες συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές. Σύμφωνα με πηγή που εμπλέκεται στη συμφωνία, «αν δεν υπάρξει κάποια ευελιξία σε αυτά τα ζητήματα, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις