Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, πολιτικός η οποία ανήκει στην αριστερά, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως ακύρωσε διμερή συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, που είχε υπογραφτεί πριν από έναν αιώνα και πλέον, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί εναντίον στρατιωτικών που της είναι πιστοί, ώστε να διευκολυνθεί πραξικόπημα.

Η Σιομάρα Κάστρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμιξη και επεμβατισμό

«Εξυφαίνεται συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής μου», είπε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί εμπλοκή της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αρχηγός του κράτους κατήγγειλε τη διμερή συμφωνία, που χαρακτηριζόταν εργαλείο-κλειδί στον αγώνα εναντίον της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών, τονίζοντας πως «η ανάμιξη και ο επεμβατισμός των ΗΠΑ», η «πρόθεσή τους να κατευθύνουν την πολιτική της Ονδούρας μέσω της πρεσβείας τους και άλλων αντιπροσώπων» τους, είναι «ανυπόφορο» φαινόμενο.

Τι ενόχλησε τις ΗΠΑ

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στην Τεγκουσιγκάλπα, η Λόρα Ντόγκου, τόνισε προχθές Τετάρτη ότι τη θορύβησε η συνάντηση την προηγουμένη ονδουριανής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, τον Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, καθώς του προσάπτει διακίνηση ναρκωτικών.

«Μου προκαλεί κατάπληξη το να βλέπω τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου (της Ονδούρας) στο πλευρό διακινητή ναρκωτικών στη Βενεζουέλα», είπε η κυρία Ντόγκου σε δημοσιογράφους στην Τεγκουσιγκάλπα.

Ο Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, είναι στόχος ποινικής δίωξης από τις αρχές των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

«Χθες επιτέθηκαν στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεών μας και στον υπουργό Άμυνας της χώρας μας (…) δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ονδούρας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής.

«Δεν θα επιτρέψω να χρησιμοποιηθεί η έκδοση για να εκφοβιστούν ή να εκβιαστούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ονδούρας», πρόσθεσε η κυρία Κάστρο.

Η Σιομάρα Κάστρο.

Να μη χρησιμοποιηθεί ως «πολιτικό όπλο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, ο Ενρίκε Ρέινα, ανέφερε πως η συνθήκη ακυρώθηκε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως «πολιτικό όπλο».

Η συνθήκη για την έκδοση «θα μπορούσε να αποτελέσει (…) πολιτικό όπλο σε αυτή την επίθεση» εναντίον της κυβέρνησης της κυρίας Κάστρο, εξήγησε ο ΥΠΕΞ Ρέινα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ονδούρας ανακάλυψε, μετά τις δηλώσεις της πρεσβεύτριας, πως ομάδα αξιωματικών «συνωμοτούσε» για να οργανώσει «πραξικόπημα» και να απομακρύνει από τη θέση του τον στρατηγό Ρούζβελτ Ερνάντες, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

«Ήδη ζήσαμε πραξικόπημα, έχουμε πλέον εμπειρία για το τι σημαίνει, τη βία, τους διωγμούς, τους εξορισμούς, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η πρόεδρος χθες, παραπέμποντας στην ανατροπή του του συζύγου της, του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, το 2009, με πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων.

Η διμερής συνθήκη με τις ΗΠΑ, που υπογράφτηκε το 1912, χαρακτηριζόταν από τα σημαντικότερα όπλα για την καταπολέμηση του «ναρκωκράτους» στο οποίο μετατράπηκε η Ονδούρα επί προεδρίας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (2014-2022).

Δυνάμει της συμφωνίας αυτής απελάθηκαν περίπου πενήντα υπήκοοι Ονδούρας στις ΗΠΑ από το 2014, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ