Ο καφές ακριβαίνει, αλλά οι εισαγωγές στην ΕΕ γνωρίζουν μέρες δόξας
Τι αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών απαιτεί από τις εταιρείες που εμπορεύονται βοοειδή, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, καουτσούκ, σόγια και ξύλο, καθώς και παράγωγα τους, να ελέγχουν εκτενώς την αλυσίδα αξίας για να διασφαλίσουν ότι τα αγαθά δεν προέρχονται από πρόσφατη (μετά 31 Δεκεμβρίου 2020) αποδάσωση, υποβάθμιση των δασών ή παραβιάσεις των τοπικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών νόμων.
Ο κανονισμός γνωστός με την ακροστιχίδα EUDR θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, και οι εισαγωγείς καφέ αύξησαν τον ρυθμό των αποστολών πρόσφατα, επιδιώκοντας να αποφύγουν προβλήματα αργότερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) την Τετάρτη.
Η εκτελεστική διευθύντρια του ICO Βανούσια Νογκουέιρα δήλωσε ότι τα αποθέματα καφέ στις χώρες παραγωγής μειώνονται καθώς οι εισαγωγείς σπεύδουν να στείλουν τους κόκκους σε χώρες της Ευρώπης, ενόψει της νέας νομοθεσίας που θα απαγορεύει την είσοδο γεωργικών προϊόντων που παράγονται σε αποψιλωμένη γη.
«Οι εισαγωγείς επιταχύνουν τις αποστολές επειδή υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον νόμο στα οποία οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη», δήλωσε στο Reuters η Νογκουέιρα στο περιθώριο του Διεθνούς Σεμιναρίου Καφέ 2024 στο Σάντος της Βραζιλίας. «Και ποιος ξέρει αν θα έχουμε εκπλήξεις;» είπε η ίδια.
Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά καφέ στον κόσμο, ενώ οι κόκκοι παράγονται σε τροπικές χώρες
H Νογκουέιρα είπε ότι υπάρχει προσδοκία μεταξύ των εξαγωγέων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση για ένα συγκεκριμένο διάστημα, έως ότου οι χώρες παραγωγής και οι έμποροι είναι έτοιμοι να εργαστούν με τη νέα νομοθεσία, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο.
Είπε ότι χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα είναι πιο έτοιμες να συμμορφωθούν με τον κανονισμό, ο οποίος απαιτεί πιστοποίηση ότι ο καφές δεν παρήχθη σε αποψιλωμένη γη, ενώ οι μικροκαλλιεργητές στις αφρικανικές χώρες θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες.
Τον Ιούνιο, στο Λονδίνο, οι χώρες της G7 αναγνώρισαν τον καφέ ως βασικό στρατηγικό τομέα, και ανακοίνωσαν μια καινοτόμο πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην προώθηση της πολιτικής, των επενδύσεων, της έρευνας, της καινοτομίας, συνεργασίες και μικτή χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας, της προστιθέμενης αξίας και της κυκλικότητας της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας.
Η πρωτοβουλία θα επιδιώξει επίσης να στηρίξει τους μικροϊδιοκτήτες και τους τις οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις σε χώρες παραγωγής καφέ και να εξετάσει τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός ειδικού παγκόσμιου ταμείου.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις