Βαρύ είναι το κλίμα στις τάξεις των χιλιάδων πυροσβεστών που θρηνούν τον χαμό εποχικού πυροσβέστη από τη Θάσο, σε τροχαίο δυστύχημα. Η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι» με τους Εποχικούς Πυροσβέστες να καταγγέλλουν πως ο συνάδελφός τους που «έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, ήταν ορισμένος 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση στο σύνολο των ωρών αυτών». Υποστηρίζουν επίσης πως διαθέτουν «ακράδαντα στοιχεία» για τη βαριά καταγγελία που διατυπώνουν, διαπιστώνοντας «σωρεία παραβάσεων ωραρίων».

Μάλιστα «δείχνουν» και τους υπευθύνους. «Ο θάνατος του συναδέλφου βαραίνει τη διοίκηση του Π.Κ ΘΑΣΟΥ. Πλέον έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε τα μύρια οσα για όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο κλιμάκιο» αναφέρουν εξοργισμένοι από τον χαμό του Ανδρέα Ανδρεάδη, την ώρα που πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία.

«Έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε τα μύρια όσα για όσα συμβαίνουν», λένε οι Εποχικοί Πυροσβέστες

«Κάποιοι θεωρούν πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τσιφλίκι τους…» υποστηρίζουν στη γεμάτη οργή ανάρτησή τους οι Εποχικοί Πυροσβέστες και προειδοποιούν: «Κάποιοι θα χάσετε τον ύπνο σας…». Μάλιστα, δηλώνουν πως αναμένουν την αντίδραση του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών «το οποίο απ’ όσο ενημερωνόμαστε έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες  για την υπόθεση».

«Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο…»

Εν μέσω σχετικής νηνεμίας στο μέτωπο των πυρκαγιών, αφού πέρασε ο πύρινος όλεθρος που έκαψε την βορειοανατολική Αττική και με την πολιτική ηγεσία του τόπου να έχει αφήσει ανοιχτή μια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το «τις πταίει» και καιγόμαστε κάθε χρόνο, το θέμα των εξαντλητικών ωρών εργασίας των πυροσβεστών επανέρχεται και μάλιστα με τραγικό τρόπο.

Με τα σύννεφα να είναι βαριά, προ τριημέρου, την έντονη δυσαρέσκειά της είχε εκφράσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) καταγγέλλοντας την ηγεσία του Πυροσβεστικό Σώματος για «υπερεργασία» (σ.σ. των πυροσβεστών) μέσω της συνεχούς επιφυλακής. Οι πυροσβέστες, βλέπουν σχέδιο: «Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από τη ‘’στραβή’’ που μπορεί να προκύψει από την ανεπάρκεια σχεδιασμού σας και την απουσία συγκεκριμένης και στοχευμένης πολιτικής, για την πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές».

Στην επιστολή προς τον αρχηγό του Π.Σ., Θεόδωρο Βάγια, καταλογίζουν «παρανομία και με δόλο» της ηγεσίας και υπογραμμίζουν: «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά (και επικίνδυνα) αρμενίζετε».

Πυροσβέστες: Μην παίζετε με τις ζωές μας

Στο τέλος κλείνουν με αιχμηρό τρόπο: « Και 17.500 πυροσβέστες… και υπερεργασία και μάλιστα μη αμειβόμενη δεν συνάδουν!! Αποφασίστε είμαστε πολλοί ή λίγοι τελικά;»

Η ΠΟΕΥΠΣ αποστέλλει επιστολή και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με «μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική ενημέρωσή του» ζητούν αναγνώριση του επαγγέλματος ως «επικίνδυνο» και «ανθυγιεινό» και επιθυμούν τη συνάντηση μαζί του για του «εκθέσουν τις αγωνίες και τα προβλήματα του Έλληνα πυροσβέστη».

Συζήτηση για τις φωτιές τον Σεπτέμβριο στη Βουλή

H κυβέρνηση προσανατολίζεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές  φωτιές, τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μόλις περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός. Συζήτηση η οποία θα γίνει επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων, και όχι με πολιτικά τσιτάτα».