Ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος δημοσίευσε σήμερα στο Facebook, τον χάρτη που αποτυπώνει την ένταση των βροχοπτώσεων στην Αττική   ως το απόγευμα. Ο χάρτης παρουσιάζει με διαφορετικό χρώμα τις περιοχές του λεκανοπεδίου, ανάλογα με το ύψος της βροχής που συγκεντρώθηκε, ως το απόγευμα. Από λευκό – στα ελάχιστα σημεία που δεν έβρεξε καθόλου, όπως στο Σούνιο, μέχρι βαθύ πράσινο, όπου η βροχή έφτασε τα 20 χιλιοστά.

Η κακοκαιρία στην Αττική

Στην ανάρτησή του ο Κώστας Λαγουβάρδος γράφει τα εξής:

Ο  χάρτης που ακολουθεί δίνει το συνολικό ύψος βροχής μέχρι τις 16.40 της Σαββάτου στην Αττική, όπως παράχθηκε από τις μετρήσεις 70 σταθμών του δικτύου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια, με το μεγαλύτερο ύψος στα 20 χιλιοστά στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο). Οι βροχές συνεχίζονται στη Δυτική Αττική.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 29-08-2024/ 1200 (τοπική ώρα) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Όπως αναφέρεται, τις επόμενες ώρες αναμένονται έντονα φαινόμενα σε Στερεά και Πελοπόννησο.

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και σήμερα Σάββατο (31-08-24) επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αντλήσεις υδάτων σε Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη

Συστάσεις εξέδωσε εκ νέου η Πολιτική Προστασία προκειμένου οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί σήμερα, μέχρι στιγμής, περιορισμένο αριθμό κλήσεων για την Αττική, κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα και Μοσχάτο.

Παράλληλα, νωρίς το μεσημέρι μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους των περιοχών της Πελοποννήσου προειδοποιώντας τους για βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Στην Πελοπόννησο από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τις πρώτες βραδινές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Να είστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».