Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Φόβος εμφάνισης καρχαριοειδών – Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή από τα νεκρά ψάρια στα νερά του Παγασητικού - «Το επόμενο που θα δούμε είναι φυσικοί θηρευτές όπως καρχαρίες»
Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στα νερά του Παγασητικού, που καλύπτονται από νεκρά ψάρια. Ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται με κάθε μέσο, με τις Αρχές να έχουν τοποθετήσει και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά, λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό Κόλπο, για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών έως ότου τα περισυλλέξουν.
Οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε αρκετές παραλίες, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη, με επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προσέλκυση επικίνδυνων θηρευτών από τα νεκρά ψάρια.
«Θέλουμε να αποφύγουμε να δούμε επίθεση σε άνθρωπο»
«Αφού βρεθήκαν ήδη νεκρά ψάρια, και δεν είναι λίγα, αυτή τη στιγμή το επόμενο που θα δούμε είναι φυσικοί θηρευτές που τρώνε τα νεκρά ψάρια: Λίγα είδη καρχαριών, όπως ο Μακ, ο λευκός καρχαρίας και θέλουμε να αποφύγουμε να δούμε επίθεση σε άνθρωπο», είπε ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής.
Υγειονομική βόμβα
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, επισημαίνει πως θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ψάρια, τα οποία αποσυντίθεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών. «Όταν τα ψάρια σαπίζουν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, χωρίς να συζητάμε για κολύμπι. Η μόνη λύση για την εξαφάνιση του προβλήματος είναι η καύση σε αποτεφρωτήρες» ανέφερε ο κ. Φυτιάνος και πρόσθεσε πως η μόνη λύση για να μην υπάρχει ασυνεννοησία, μεταξύ των εμπλεκομένων για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι να υπάρχει ένας φορέας που να ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση της Κάρλας.
Ο ίδιος σημείωσε στο Open, ότι τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν περισυλλεγεί πρέπει να αποτεφρωθούν και όχι να ενταφιαστούν σε ΧΥΤΑ που θα είναι «ωρολογιακή βόμβα και απαγορεύεται αυστηρότατα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της κατάστασης, οι πολίτες δεν πρέπει να κολυμπούν στα νερά γύρω από τον Βόλο εξαιτίας της αποσύνθεσης όλων αυτών των ψαριών.
Για το ψάρεμα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα ψάρια που θα αλιευτούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υγιή για κατανάλωση, λόγω του κινδύνου από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια οικολογική καταστροφή όπως και να το εξετάσουμε» συμπληρώνει.
- Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
- Η Alex Consani είναι ένα από τα πρώτα τρανς μοντέλα που περπάτησαν για τη Victoria’s Secret – «Είναι τρελό»
- Η «τέλεια καταιγίδα» στην αυτοκινητοβιομηχανία – Πώς η Κίνα «πήρε κεφάλι» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- Ο Βέλντε μπορεί να είναι παίκτης – κλειδί για τα μεγάλα παιχνίδια που έρχονται
- Άρης – Περιστέρι 77-71: Ντε Τζούλιους και τρίτη σερί νίκη για τους Θεσσαλονικείς (vid)
- Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο με τυρί που κατακτά τον κόσμο