Η µοιραία ασυνεννοησία µεταξύ ιδιωτών που διέθεταν στο σηµείο έναρξης της φωτιάς πενταπλό σύστηµα ιδιωτικής πυρόσβεσης που ουδέποτε ενεργοποίησαν. Η λανθασµένη εκτίµηση – σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες – των πρώτων πυροσβεστών που υποτίµησαν τον κίνδυνο µεγέθυνσης και διεύρυνσης του πύρινου µετώπου από τα… αγριόχορτα και τις µικρές καλαµιές. Η καταστροφή του πρώτου πυροσβεστικού οχήµατος που έσπευσε επιτόπου και η οποία κρατήθηκε «κρυφή».

Αυτοί φαίνεται ότι ήταν τρεις άγνωστοι παράγοντες – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – που είχαν κύριο ρόλο στην έναρξη και στα πρώτα δεκάδες μέτρα της πορείας της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα που κατέκαψε πριν από 20 ημέρες περίπου 100.000 στρέμματα στη Βορειοανατολική Αττική. Μία πύρινη λαίλαπα που αποδίδεται (και) στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά η οποία, όπως φαίνεται, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν δεν υπήρχαν ορισμένα σφάλματα, λάθος… εντυπώσεις και αρνητικές συγκυρίες στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής της.

Η φωτιά θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν δεν υπήρχαν ορισμένα σφάλματα, λάθος… εντυπώσεις και αρνητικές συγκυρίες στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής της

Η έναρξη της φωτιάς στον Βαρνάβα εξετάζεται να προήλθε από πτώση πυρακτωμένου μετάλλου από κολόνα ηλεκτροδότησης που βρισκόταν κοντά στο σημείο

Οπως φαίνεται από το σχετικό οπτικό υλικό που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή με σχεδόν μηδαμινή βλάστηση, σε οργωμένα χωράφια, και δεν έγινε κατορθωτό να συγκρατηθεί εξαιτίας σειράς αρχικών… παρανοήσεων και λαθών. Ενδεικτικό συμπληρωματικό στοιχείο αποτελεί η άρνηση του αρχηγείου της Πυροσβεστικής να επιτρέψει στον επικεφαλής αξιωματικό – στην πρώτη φάση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα – αρχιπύραρχο Βικέντιο Μαρινάκη να προχωρήσει σε σχετικές διευκρινίσεις, ύστερα από αίτημα που είχαν υποβάλει «ΤΑ ΝΕΑ» προ τριημέρου. Με αναφορά ότι «επί του παρόντος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο». Μεγεθύνοντας έτσι τα ερωτήματα για το τι ακριβώς είχε συμβεί στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση του πύρινου μετώπου στην αρχή του.

Η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε σημαντικό τμήμα της Πεντέλης, του Μαραθώνα, της Διώνης και εισήλθε τελικά στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, φέρεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική ότι ξεκίνησε στις 15.03 σε χωράφι έξω ακριβώς από κατοικία με περίφραξη στην οδό Αμαλθείας στον Βαρνάβα

Η καταστροφική πυρκαγιά λοιπόν που κατέκαψε σημαντικό τμήμα της Πεντέλης, του Μαραθώνα, της Διώνης και εισήλθε τελικά στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, φέρεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική να ξεκίνησε στις 15:03 σε χωράφι έξω ακριβώς από κατοικία με περίφραξη στην οδό Αμαλθείας στον Βαρνάβα. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και οι πραγματογνώμονες ερευνούν το ενδεχόμενο η έναρξη της φωτιάς να προήλθε από πτώση πυρακτωμένου μετάλλου από κολόνα ηλεκτροδότησης που βρισκόταν κοντά στο σημείο.

Το σημείο εκδήλωσης

Πρώτος που αντελήφθη τη φωτιά ήταν κάτοικος της περιοχής που κινείτο σε εκείνο το σημείο με το αυτοκίνητό του και το σπίτι του οποίου είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο εκδήλωσής της. Οπως ο ίδιος έχει περιγράψει στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είδε «τη φωτιά όταν ακόμα έκαιγε μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα» και σταμάτησε με το αυτοκίνητό του, κατέβηκε κάτω «προσπαθώντας να σβήσει με τα πόδια του τα στάχυα», τηλεφώνησε σε εθελοντή της περιοχής για να τον ειδοποιήσει και ταυτόχρονα πήγε να ειδοποιήσει το πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν σε επιφυλακή σε κοντινή απόσταση. Την ώρα που κατέβηκε από το αυτοκίνητό του βλέποντας τη φωτιά και τηλεφώνησε στον εθελοντή ήταν 14:59 (όπως φαίνεται στις κλήσεις του κινητού του τηλεφώνου). Δηλαδή υπάρχει διαφορά τεσσάρων – πέντε λεπτών από τον επισήμως αναφερόμενο χρόνο έναρξης της καταστροφικής φωτιάς.

Η φωτιά ξεκίνησε σε περιοχή με σχεδόν μηδαμινή βλάστηση σε οργωμένα χωράφια και δεν έγινε κατορθωτό να συγκρατηθεί εξαιτίας σειράς αρχικών… παρανοήσεων και λαθών

Ομως όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο 76χρονος ιδιοκτήτης της κατοικίας στην οδό Αμαλθείας, δίπλα από την οποία ξεκίνησε η φωτιά, «ο γείτονας μου που ειδοποίησε τον εθελοντή δυστυχώς δεν ενημέρωσε λόγω παρανόησης εμένα που είχα πενταπλό σύστημα πυρόσβεσης στη μάντρα του σπιτιού μου, που θα το ενεργοποιούσα και είναι σίγουρο ότι θα σβήναμε τη φωτιά στο χωράφι. Και άρα δεν θα γινόταν και αυτό το κακό στη συνέχεια. Οπως συζητήθηκε εκ των υστέρων ο γείτονάς μου πίστεψε ότι δεν ήμουν μέσα στο σπίτι, γιατί δεν είδε το αυτοκίνητό μου που βρισκόταν ωστόσο εκεί. Και έτσι αναζήτησε αλλού βοήθεια. Με τη φωτιά ωστόσο να μεγαλώνει…».

Υποτίμησαν τη φωτιά

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις στελεχών του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής, «ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος με ελικόπτερο έμφορτο με νερό και στα 7 λεπτά από όχημα της Πυροσβεστικής». Χωρίς ωστόσο επιτυχία, που αποδίδεται στην ένταση των ανέμων.

Ομως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στα «ΝΕΑ», «οι πυροσβέστες που έφθασαν επιτόπου είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πύρινο μέτωπο περίπου 50-70 μέτρα σε κατηφορικό σημείο, όμως δεν εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε τμήμα αυτού που καίγονταν μικρά καλάμια και χόρτα αλλά σε σημείο όπου υπήρχαν μερικά δέντρα. Με κύριο μέλημα πιθανόν να μην απειληθεί ένα ακίνητο που ήταν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων και ίσως υποτιμώντας τη φωτιά που κατέβαινε το βουνό καίγοντας μόνο χαμηλή βλάστηση και η οποία συνέχισε την πορεία της προς Γραμματικό κ.λπ.».

Ζητούμενο όμως είναι πως υπήρξε καταστροφή από τη φωτιά σε εκείνο το σημείο του πρώτου πυροσβεστικού οχήματος που έσπευσε επιτόπου και γιατί δεν είχε υπάρξει καμιά ενημέρωση για αυτό από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος. Ερώτημα, τέλος, παραμένει ο λόγος της άρνησης να προχωρήσουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σε σχετικές δηλώσεις σε σχέση με τα παραπάνω τεκταινόμενα στην αρχή της πύρινης καταστροφής.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»