Η λειψυδρία που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, με τα σενάρια να είναι δυσοίωνα και πολλούς επιστήμονες να επισημαίνουν την ανάγκη σοφής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Πόσο διαρκούν, λοιπόν, τα αποθέματα νερού;

«Δεν πρέπει να ακούμε διάφορα καταστροφολογικά σενάρια» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα της λειψυδρίας στην Αττική.

Και προσθέτει: «Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να υπάρξει; Να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η λειψυδρία που είχαμε τα τελευταία δύο έτη. Αν αυτό το σενάριο συνεχιστεί, που είναι πολύ ακραίο, τα αποθέματα νερού επαρκούν για κάτι παραπάνω από 4 χρόνια, περίπου 4,5 χρόνια».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρελίδης εξήγησε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα νερού κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια κυβικά, αλλά «έχουμε νερό – 704 είχαμε μέχρι προχθές που δεν είχε βρέξει, τώρα που έβρεξε μπορεί να είναι λίγο παραπάνω. Έχουμε 700 εκατομμύρια κυβικά, αν κάνετε τα μαθηματικά θα δείτε ότι φτάνει για 4 χρόνια και περισσότερο».

Λειψυδρία: «Καμπανάκι» για εναλλακτικό σενάριο

Για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως, όμως, ο κ. Βαρελίδης επισημαίνει αναφερόμενος στην Αττική ότι «εμείς ως κράτος οφείλουμε να προνοούμε για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας του νερού στο 40% του πληθυσμού της χώρας. Με την ΕΥΔΑΠ έχουμε επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια εξασφάλισης πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας σε νερό».

Όπως λέει ο ίδιος το επικρατέστερο σενάριο, «νομίζω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταλήξουμε οριστικά στη λύση, είναι η τροφοδοσία από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, από τη νοτιοανατολική πλευρά της λεκάνης, από κάποιους παραποτάμους που είναι κοντά στον Εύηνο, άρα μπορούν με μία σχετικά μικρού μήκους σήραγγα εκτροπής να διοχετευτούν τα νερά στο φράγμα του Ευήνου και από εκεί στο υπόλοιπο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ».

Το οριστικό σενάριο για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας νερού στη Αττική αναμέμεται να αποφασιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο

Το νερό στην Αττική φτάνει για λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια, αν η λειψυδρία διατηρεί σε αυτά τα επίπεδα

Ταυτόχρονα σε μία δεύτερη φάση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και η λίμνη των Κρεμαστών να γίνει κάποιο έργο αντλησιοταμίευσης: «Πιο περίπλοκα πράγματα που θέλουν περισσότερο χρόνο και παράλληλα έχουμε και plan C που είναι μονάδα αφαλάτωσης».

Στη συνέχεια ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό θα αφορά μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα παίρνει νερό είτε από τον Σαρωνικό είτε από τον Κορινθιακό και θα το αφαλατώνει και θα το δίνει κατευθείαν στον αγωγό που συνδέει τον Μόρνο με την Υλίκη και τον Μαραθώνα. «Και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση έχουμε το ζήτημα της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ μεγάλες ποσότητες» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση κυρίως και βιομηχανική χρήση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και άρα έμμεσα μετά μέσω των γεωτρήσεων που έχουμε να χρησιμοποιηθούν και για ύδρευση. Ειδικά μετά το 2030 θα έλεγα, όπου καθίσταται υποχρεωτικός και ο τεταρτοβάθμιος καθαρισμός, δηλαδή η απομάκρυνση των μικροπλαστικών και των φαρμακευτικών ουσιών, θα έχουμε ένα νερό που θα βγαίνει από τα επεξεργασμένα λύματα, το οποίο ενδεχομένως θα είναι καθαρότερο από πολλά νερά που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Ο κ. Βουρελίδης συπλήρωσε, τέλος, ότι από τον Οκτώβριο αναμένεται οι αρμόδιοι φορείς να καταλήξουν στο επικρατέστερο σενάριο, καθώς αυτά τα έργα όπως είπε θέλουν κανονικά δέκα χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Καθησυχαστικός και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

Η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών μειώνει τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί έν αμφιβόλω η αδιάλειπτη παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε και στο πλάνο αντιμετώπισης ειδικών συνθηκών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο τίθεται κάθε φορά σε εφαρμογή ανάλογα με τις απαιτήσεις της συγκυρίας, όπως η τωρινή.

«Αφού ολοκληρώσαμε εγκαίρως όλες τις πρόδρομες εργασίες θέσαμε σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα αυξάνοντας τις εισροές, ενώ αντλούμε ποσότητες νερού από την Υλίκη ώστε να αποφορτίσουμε το σύστημα Ευήνου – Μόρνου. Θα ενεργοποιήσουμε επίσης και άλλες διαθέσιμες γεωτρήσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας» είπε.

Συνολικά, συνέχισε, «θα προσθέσουμε περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ανά έτος περιορίζοντας έτσι το έλλειμμα κατά 35%. Παράλληλα, με μία ενημερωτική καμπάνια που ήδη τρέχει επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον περιορισμό της αχρείαστης κατανάλωσης».

Σε περίπτωση επέκτασης της περιόδου ανομβρίας, ο κ. Στεργίου σημείωσε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν καταρτίσει οδικό χάρτη με ρεαλιστικές λύσεις που εντός των επόμενων τεσσάρων ετών θα διασφαλίσουν τα αναγκαία αποθέματα νερού.