To δημοσίευμα της Diario de Mallorca προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ισπανία (και όχι μόνο). «Trafficking: Η αστυνομία επενέβη σε πτήση από Αθήνα προς Μαγιόρκα αφού ανακάλυψε επιβάτες που είχαν μπει κρυφά στο αεροπλάνο». Ο τίτλος μάλλον σοκαριστικός.
Στους υπότιτλους η τοπική εφημερίδα των Βαλεαρίδων αναφέρει:

Η EasyJet αναγνωρίζει ότι στις 22/8 αποβίβασε δύο ταξιδιώτες στην ελληνική πρωτεύουσα «χωρίς τα σωστά έγγραφα», αλλά υπήρχαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις: τρία άτομα εντοπίστηκαν πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και άλλα τρία μετά.

Αυτό που έγινε στην πτήση θεωρείται «πρωτοφανές γεγονός» για τους ίδιους τους επιβάτες και το πλήρωμα και επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόσφατο ιστορικό εξάρθρωσης δικτύων εμπορίας ανθρώπων στο ελληνικό αεροδρόμιο».

Στο ρεπορτάζ της η «Διάριο Δε Μαγιόρκα» σημειώνει:

«Αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια ειρηνική επιστροφή στο σπίτι μετά τις διακοπές στην Ελλάδα, η πτήση EJU7380 από την Αθήνα στην Πάλμα Μαγιόρκα έγινε ένα «ανήκουστο γεγονός» τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για το πλήρωμα. Η EasyJet παραδέχεται ότι στις 22 Αυγούστου η πτήση καθυστέρησε επειδή δύο επιβάτες απομακρύνθηκαν «χωρίς τα σωστά ταξιδιωτικά έγγραφα» από το αεροπλάνο. Στη συνέχεια αποβίβασε αποβίβασε όλους τους επιβάτες για ασφάλεια. Ωστόσο, υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ατόμων που παρέκαμψαν τους ελέγχους ασφαλείας για να εισέλθουν κρυφά στην πτήση.

Αρχικά, τρεις επιβάτες εντοπίστηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων και δεν τους επετράπη να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Μέσα στο αεροπλάνο, το πλήρωμα της easyJet ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας επειδή ο αριθμός των ατόμων δεν ταίριαζε με τον αριθμό της λίστας επιβίβασης. Οι αστυνομικοί παρέλαβαν άλλα δύο άτομα. Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν και στη συνέχεια βρέθηκε άλλος παράτυπος ταξιδιώτης. Σημειώνεται ότι υπάρχει πρόσφατο ιστορικό εξάρθρωσης δικτύων εμπορίας ανθρώπων στο ελληνικό αεροδρόμιο και το δίκτυο θα συνέχιζε να λειτουργεί στον τερματικό σταθμό.

Η Μαρία Βέγκα επέστρεψε στη Μαγιόρκα με τον σύντροφό της και τα δύο της παιδιά. Έπρεπε να προλάβουν το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στη μέση της υψηλής περιόδου, στις 20:25 οι Vega Saiz αποχαιρέτησαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα αφού τις έκλεισαν με μια κρουαζιέρα. Πολλοί άλλοι από τη Μαγιόρκα επέστρεψαν στο νησί από άλλες κρουαζιέρες, λέει η Μαρία τονίζοντας:

Πριν φτάσουμε στην αίθουσα αναμονής της πτήσης της easyJet, «περάσαμε από διάφορα σημεία ελέγχου ασφαλείας, αφού είχαμε κάνει check-in τις αποσκευές, όπου έπρεπε να σκανάρουμε τον γραμμωτό κώδικα των καρτών επιβίβασης», λέει η επιβάτιδα για να εξηγήσει γιατί τους προκάλεσε τόσο μεγάλη εντύπωση αυτή η «παράλειψη ασφαλείας» από τη βρετανική εταιρεία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Καθώς περνούσε η ώρα μπροστά από την πύλη επιβίβασης, οι επιβάτες άρχισαν ήδη να καταλαβαίνουν ότι κάτι συνέβαινε. «Στην αίθουσα αναμονής, το προσωπικό της easyJet —ήταν οι ίδιοι υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας που μας είχαν κάνει check-in πριν— εντόπισαν δύο αγόρια». Τους ζήτησαν το διαβατήριο και την κάρτα επιβίβασης και τους πήραν μαζί τους. «Είδαμε ότι συνέχιζαν να έχουν πρόβλημα στην πύλη επιβίβασης και κάλεσαν την ασφάλεια του αεροδρομίου. Ήρθαν οι φύλακες και άρχισαν να ζητούν διαβατήρια στην τύχη από τους επιβάτες. Μέχρι που εντόπισαν και ένα τρίτο άτομπ», συνεχίζει η Μαρία Βέγκα. Άλλος ένας που δεν έπρεπε να επιβιβαστεί στην πτήση για Πάλμα ντε Μαγιόρκα και που επίσης είχε καταφέρει να περάσει παρά την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Επιτέλους έφτασε η ώρα της επιβίβασης. Με όλους τους ταξιδιώτες να κάθονται στις θέσεις τους στο αεροσκάφος, κάτι δεν αθροίστηκε σωστά. Ήταν ο αριθμός των επιβατών. «Οι αεροσυνοδοί δεν σταμάτησαν να μας το λένε. Ξανά και ξανά. Κάλεσαν πίσω το προσωπικό εδάφους» που ήταν υπεύθυνο για το check-in. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ήταν της easyJet, ήταν από τον υπεργολάβο του αεροδρομίου, φορούσαν ελβετική ταυτότητα. «Εκαναν σαν υστερικοί. Ήρθαν συνοδευόμενοι από δύο αστυνομικούς Εδώ υπήρχαν άνθρωποι που άρχισαν να διαμαρτύρονται. Είχαν ήδη καθυστερήσει σχεδόν δύο ώρες, λόγω του όλου επιπλέον χρόνου που είχαν περάσει στη σάλα αναχώρησης.

«Η αστυνομία άρχισε να ζητά διαβατήρια τυχαία. Μόνο για παιδιά, όπως και στην αίθουσα αναμονής. Δεν καταλάβαμε τι γινόταν. Το πλήρωμα ήταν πολύ καλό και μας εξήγησε ότι ο αριθμός των ατόμων που κάθονταν στο αεροπλάνο δεν ταίριαζε με τον αριθμό που είχαν κάνει check in για αυτήν την πτήση. Μας είπε ότι ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός που δεν είχε ξαναζήσει. Ούτε εμείς», αναγνωρίζει η Vega.

Το προσωπικό εδάφους της easyJet που μπήκε στο αεροπλάνο σε αυτή τη «σουρεαλιστική» πτήση ζήτησε ξανά κάρτες επιβίβασης. Φαινόταν ότι το έκαναν τυχαία. Ιδιαίτερη προσοχή έδωσαν στην καθορισμένη θέση. «Το περίεργο είναι ότι οι θέσεις δεν ήταν διπλές. «Ούτε οι ίδιοι το κατάλαβαν».

Το παράξενο αυτού που είχαν βιώσει ξάφνιασε τους ταξιδιώτες. Τότε «βγήκε ο υπεύθυνος της καμπίνας και μαζί τους υπόλοιπους πήγαιναν σειρά-σειρά ζητώντας μας συγγνώμη. «Λυπούμαστε πολύ. Ας τους κάνουμε να αποβιβαστούν. Ο κύριος στόχος μας είναι η ασφάλεια του επιβάτη και πρέπει να ελέγξουμε ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από το αεροπλάνο έχουν πάρει τα υπάρχοντά τους μαζί τους. Παρακαλώ πάρτε όλα τα πράγματά σας», μας εξήγησε. «Μείναμε άφωνοι, έκπληκτοι και φοβισμένοι, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε».

«Βγήκαμε ξανά στην αίθουσα αναμονής όπου ήμασταν για δύο ώρες και δείξαμε ξανά τις κάρτες επιβίβασης και τα διαβατήριά μας». Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε.

Η επίσημη απάντηση της easyJet σε αυτήν την εφημερίδα (Diario de Mallorca) σχετικά με το περιστατικό είναι ότι η πτήση EJU7380 από Αθήνα για Μαγιόρκα στις 22 Αυγούστου καθυστέρησε επειδή «δύο επιβάτες χωρίς τα σωστά ταξιδιωτικά έγγραφα αποβιβάστηκαν πριν από την αναχώρηση και, σύμφωνα με τις διαδικασίες, όλοι οι πελάτες αποβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσθετων ελέγχων ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν μόνο προληπτικά». Η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος είναι η κορυφαία προτεραιότητα, προσθέτει η αεροπορική εταιρεία. Ζητούν συγγνώμη από τους πελάτες για την καθυστέρηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η 20minutos που τόνισε:

«Η Ελληνική Αστυνομία επεμβαίνει στην πτήση Αθήνα-Πάλμα αφού δύο επιβάτες μπήκαν κρυφά

Η επιχείρηση θα μπορούσε να σχετίζεται με δίκτυο εμπορίας ανθρώπων».