Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Βόλο πλήττοντας και την τοπική οικονομία, η ανησυχία για τη δημόσια υγεία από τα νεκρά ψάρια είναι διάχυτη. Οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε αρκετές παραλίες, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη.

«Θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα νερά να γίνουν κατάλληλα για κολύμβηση και για αλιεία»

Τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν περισυλλεγεί πρέπει να αποτεφρωθούν και όχι να ενταφιαστούν σε ΧΥΤΑ που θα είναι «ωρολογιακή βόμβα και απαγορεύεται αυστηρότατα» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της κατάστασης, οι πολίτες δεν πρέπει να κολυμπούν στα νερά γύρω από τον Βόλο εξαιτίας της αποσύνθεσης όλων αυτών των ψαριών.

Αποσύνθεση, εξηγεί, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών και άρα απαγορεύεται αυστηρά η κολύμβηση και το ψάρεμα. Αυτό «μέχρις ότου χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια αποδείξουν ότι τα νερά είναι απολύτως καθαρά για αλιείς και κολυμβητές. Και μάλιστα όχι από την πρώτη μέρα αλλά έπειτα από κάποιες μέρες που θα γίνονται συνεχείς αναλύσεις ώστε να είμαστε σίγουρα ότι το οικοσύστημα έχει επανέλθει στην προτέρα κατάσταση».

Για το ψάρεμα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα ψάρια που θα αλιευτούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υγιή για κατανάλωση, λόγω του κινδύνου από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια οικολογική καταστροφή όπως και να το εξετάσουμε» συμπληρώνει.

Στη συνέχεια, ο κ. Φυτιάνος υποστηρίζει ότι το φαινόμενο μπορούσε να προβλεφθεί αλλά όχι σε αυτή την έκταση. «Το ότι έπρεπε να μείνει ανοιχτό το θυρόφραγμα στην Κάρλα οφειλόταν στο ότι το αντλιοστάσιο της Πέτρας ήταν χαλασμένο για πάρα πολύ καιρό. Τώρα ως διά μαγείας βρέθηκαν τα χρήματα και επισκευάστηκε σε ένα βράδυ» λέει.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Αναφερόμενος στο φαινόμενο, ο κ. Φυτιάνος λέει ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ψαριών διοχετεύτηκαν ζωντανά στη θάλασσα και πέθαναν λόγω της αλατότητας του νερού.

Και εξηγεί: «Στη λίμνη της Κάρλας με το φαινόμενο του Daniel είχαμε μια πλημμύρα πάνω από 200.000 στρέμματα και μετά σταδιακά τα νερά άρχισαν να υποχωρούν. Στο διάστημα αυτό είχαμε μια μεγάλη αναπαραγωγή ψαριών στη λίμνη. Υποχωρώντας τα νερά, διαταράχτηκε το οικοσύστημα. Τώρα τελευταία που έχουμε αύξηση θερμοκρασίας, έχουμε ελάττωση διαλυμένου οξυγόνου και παρατηρήθηκαν αυτά τα ασφυκτικά φαινόμενα. Οπότε κατά χιλιάδες τα νεκρά ψάρια μέσω του θυροφράγματος Ξηριά διοχετεύτηκαν στο Παγασητικό Κόλπο».

«Τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την απομάκρυνση των ψαριών, έχουν βάλει διπλό δίχτυ τώρα, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες νησίδες στον Παγασητικό και γι’ αυτό θα υπάρξει καθυστέρηση στην περισυλλογή. Αλλά θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα νερά να γίνουν κατάλληλα για κολύμβηση και για αλιεία, η οποία επίσης δεν είναι ασφαλής» προσθέτει ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Φυτιάνος αναφέρθηκε στο σύνηθες πρόβλημα με την εμπλοκή πολλών συναρμόδιων φορέων, όπως στην περίπτωση του Βόλου, και στην ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού φορέα που θα δρα άμεσα και αποτελεσματικά έπειτα από εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.