Το «It girl» της Γαλλίας και δημιουργική διευθύντρια του Rouje, Jeanne Damas, δίνει τις εκ των έσω παριζιάνικες προτάσεις της για ψώνια, από βιβλία τέχνης στο Ofr μέχρι εσώρουχα στο Yasmine Eslami.

Δεν χρειάζεται να είσαι θαυμάστρια της Emily in Paris για να ξέρεις ότι το Παρίσι είναι συνώνυμο του φανταστικού shopping. Η τέταρτη σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix επέστρεψε στις 15 Αυγούστου και αφορά μια Αμερικανίδα που έχει εμμονή με τη μόδα και εργάζεται στη βιομηχανία μόδας στο Παρίσι.

Της αρέσει επίσης να αναζητά vintage κομμάτια, όπως μεταξωτά slip dresses από τη δεκαετία του 1940, στο πολυτελές vintage κατάστημα λιανικής πώλησης Chez Snow Bunny, και κατευθύνεται στη Yasmine Eslami για εσώρουχα: «[είναι] μία από τις πιο cool σχεδιάστριες εσωρούχων στο Παρίσι»

Η Πόλη του Φωτός είναι το τέλειο σκηνικό για τη σειρά: η εμβληματική λεωφόρος Champs-Elysées που πλαισιώνεται από δέντρα αστράφτει από πολυτελείς ναυαρχίδες, ενώ οι συνοικίες της πόλης σφύζουν από indie μαγαζιά, πολυτελή πολυκαταστήματα και εξαίσιες εμπορικές γκαλερί.Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το Παρίσι είναι η γενέτειρα των οίκων μόδας Chanel, Hermès και Yves Saint Laurent. Ακόμα και η λέξη μπουτίκ είναι γαλλική.

Ρούχα

Η Damas είναι οπαδός των πολυκαταστημάτων του Παρισιού, όπως η μοντέρνα τριώροφη concept boutique Merci στο Le Marais και το ιστορικό πολυκατάστημα του 19ου αιώνα Le Bon Marché στο 7ο διαμέρισμα. «[Έχει] μεγάλη ποικιλία από μάρκες», λέει για το τελευταίο. Της αρέσει επίσης να αναζητά vintage κομμάτια, όπως μεταξωτά slip dresses από τη δεκαετία του 1940, στο πολυτελές vintage κατάστημα λιανικής πώλησης Chez Snow Bunny, και κατευθύνεται στη Yasmine Eslami για εσώρουχα: «[είναι] μία από τις πιο cool σχεδιάστριες εσωρούχων στο Παρίσι».

Η Damas είναι οπαδός των γλυπτικών, edgy σχεδίων της Charlotte Chesnais στις μπουτίκ της στο Rive Gauche και στο Rive Droit, οι οποίες λειτουργούν και ως χώροι σύγχρονης τέχνης

Για τα ανδρικά ρούχα, η επιλογή της Damas είναι το Tricot, το κατάστημα πλεκτών του φίλου της Rémi de Laquintane, που πρόκειται να ανοίξει τη δεύτερη έκδοση του pop up καταστήματός του στο Le Marais την 1η Οκτωβρίου. «Έχει ειδικευτεί στο ανακυκλωμένο κασμίρ», λέει η ίδια. «Η ποιότητα και τα χρώματα είναι καταπληκτικά».

Γυναικεία κοσμήματα

Γενέτειρα των θρυλικών κοσμηματοπωλών Cartier και Van Cleef & Arpels, το Παρίσι είναι η Μέκκα των εραστών των κοσμημάτων. Οι αγοραστές μπορούν να περιηγηθούν στους υπερπολυτελείς πάγκους των πολυκαταστημάτων του Παρισιού ή σε ανερχόμενες μπουτίκ χειροποίητων κοσμημάτων που διευθύνονται από σύγχρονους σχεδιαστές.

Η Damas είναι οπαδός των γλυπτικών, edgy σχεδίων της Charlotte Chesnais στις μπουτίκ της στο Rive Gauche και στο Rive Droit, οι οποίες λειτουργούν και ως χώροι σύγχρονης τέχνης.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους», δήλωσε η Damas. «Αλλά για μένα προσωπικά [το παριζιάνικο στυλ] έχει να κάνει πολύ με την απλότητα».

Δώρα

Όταν πρόκειται για αγορές για τους άλλους, η Damas θέλει να χαρίζει στους αγαπημένους της βιβλία. Ευτυχώς, η διάσημη πόλη της λογοτεχνίας, το Παρίσι, δεν έχει έλλειψη από όμορφα βιβλιοπωλεία, όπως το αγαπημένο της Ofr στο Le Marais. «Μπορείς πάντα να βρεις ένα καλό δώρο», λέει η Damas για το κατάστημα που είναι γνωστό για την προσέλκυση ενός μοντέρνου  κοινού που αγαπά την λογοτεχνία. «Έχουν μια όμορφη επιλογή από βιβλία τέχνης και δοκίμια».

Όταν η Damas θέλει να ψάξει για λογοτεχνία, πηγαίνει στο ιστορικό βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company. «[Είναι] ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στο Παρίσι», είπε.

*Με πληροφορίες από: BBC | Eva Sandoval | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Emily in Paris