Υπεγράφη η σύμβαση ύψους 440.000€, η οποία αφορά το έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της γέφυρας Μεσημερίου-Μεγάλου Δερείου» στο Δήμο Σουφλίου. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα τελευταία χρόνια, έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στη γέφυρα που ενώνει τον οικισμό του Μεσημερίου με τους οικισμούς του Γέρικου και του Μεγάλου Δερείου. Η γέφυρα διασχίζει το ρέμα Σωληνάριο και η κατάρρευσή της δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και τις μεταφορές στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σουφλίου.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες αποκατάστασης

Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της γέφυρας όπως μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Αποκατάσταση του πτερυγότοιχου του τεχνικού: Ενίσχυση των τοιχίων της γέφυρας που έχουν υποστεί φθορές.
  • Κατασκευή επιχωμάτων: Επιδιόρθωση και σταθεροποίηση των επιχωμάτων για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της γέφυρας.
  • Προστασία πρανών και κοίτης με συρματοκιβώτια: Εγκατάσταση ειδικών συστημάτων για την προστασία από διάβρωση και πλημμύρες.
  • Καθαρισμοί ρεμάτων: Εκτενείς καθαρισμοί στα ανάντη και κατάντη τμήματα των ρεμάτων για την αποτροπή μελλοντικών φραγμάτων.
  • Αποκατάσταση κιγκλιδωμάτων γέφυρας: Ανακατασκευή των κιγκλιδωμάτων για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων.

Να τονίσουμε πως το έργο θεωρείται καίριας σημασίας για την ορεινή περιοχή του Δήμου Σουφλίου που στηρίζεται κυρίως στη γεωργία και την κτηνοτροφία, τομείς που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα αποκατασταθεί η ασφαλής διέλευση στο οδικό δίκτυο, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η προστασία της περιοχής από μελλοντικές καταστροφές.