«Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία. Όχι για σκοπούς ανταγωνισμού, αλλά για να είμαστε σε θέση να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε σήμερα (31/8) στη συζήτηση με θέμα «Σημερινές Απειλές, Αυριανές Προτεραιότητες», στο GLOBSEC Forum 2024, το οποίο διεξήχθη στην Πράγα.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» Sylvie Kauffmann, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Martin Sklenár, ο συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Helsing, Gundbert Scherf, και η διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council, Anna Wieslander.

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο ζήτημα της προσπάθειας συντονισμού των αμυντικών βιομηχανιών και επέκτασης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση φάσκει και αντιφάσκει ως προς αυτό», καθώς «υπολογίζει την αμυντική δυνατότητα βάσει χρέους και ελλείμματος. Αφού λέμε ότι πρέπει να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να καλύψουμε την απόσταση και ότι δεν έχουμε χρόνο, αυτό δεν μπορεί να ισχύει», υπογράμμισε.

«Τι θα κάνει ο Επίτροπος Άμυνας, αν εγώ δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή;»

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «πασχίζω καθημερινά, με τις δημοσιονομικές αναγκαιότητες του υπουργείου μου, προσπαθώντας να μεταμορφώσω τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό που ονομάζουμε ‘Ατζέντα 2030’, στο επίπεδο του 21ου αιώνα. Ακριβώς επειδή έχω να αντιμετωπίσω αυτές τις δυσκολίες. Και έχω και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλάτη μου – εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους – και δεν μπορώ να κάνω το ένα, δεν μπορώ να κάνω το άλλο, πρέπει να επαναπρογραμματίζω για μετά από 10-15 χρόνια».

«Οπότε, θέλω να πω, θα αποκτήσουμε Επίτροπο Άμυνας, τέλεια, ωραία. Τι θα κάνει ο Επίτροπος Άμυνας, αν εγώ δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή; Γι’ αυτό, ας αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες όσον αφορά την Άμυνα. Αυτό θα ήταν το κυριότερο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον», προσέθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το αν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Βλέπω τον απόλυτο κανόνα, τον κανόνα της ανάγκης για επιβίωση, πίσω από όλα αυτά. Τώρα, αν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντάξει, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβιώσει, καταπληκτικά! Θα είχαμε τους κανόνες σε έναν βωμό, σαν τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές του Μωυσή, αλλά θα είχαμε καταστραφεί από απολυταρχικές δυνάμεις του πλανήτη. Προφανώς αυτό πάει πολύ μακριά. Κατανοώ πλήρως, μα πλήρως, την ανάγκη δημοσιονομικής ευθύνης, όμως αυτοί οι καιροί απαιτούν να παρθούν επιπλέον μέτρα».

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στο GLOBSEC Forum 2024, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και για άλλα θέματα Δυτικών Βαλκανίων, Miroslav Lajcak, με τον οποίο συζήτησε για θέματα ασφαλείας της περιοχής.